Με κατάρρευση στις ευρωεκλογές απειλείται το κόμμα του Μακρόν με 18% στις δημοσκοπήσεις: Ισχυρό προβάδισμα της Λεπέν με 30% -Σε κρίση η κεντροαριστερά

FILE PHOTO French far-right Rassemblement National (RN) party Member of Parliament Marin Lepen EPA/CAROLINE BLUMBERG




Μια δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial που δημοσιεύθηκε το πρωί της Παρασκευής αποκαλύπτει ότι η λίστα του κόματος της Λεπέν θα συγκέντρωνε το 30% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Μια άνετη βάση, που τοποθετεί το εθνικιστικό κόμμα ψηλά  στο προβάδισμα, πολύ μπροστά από τη λίστα της Αναγέννησης (κόμμα Μακρόν) με μόλις το 18% των προθέσεων ψήφου.

Μετά το χαστούκι που δέχτηκε στην Εθνοσυνέλευση (για το μεταναστευτικό νόμο) τη Δευτέρα, μέλη της κυβέρνησης κατέρρευσαν στο βαρόμετρο Ifop-Fiducial για το Paris Match. Ο αρχηγός του κράτους Emmanuel Macron και η πρωθυπουργός Élisabeth Borne έχασαν -8 και -7 μονάδες ευνοϊκών γνωμών αντίστοιχα, ενώ οι υπουργοί  Bruno Le Maire (Οικονομία) και Gérald Darmanin (Εσωτερικών) υποχώρησαν κατά -5 και -2 μονάδες.

Παράλληλα, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα(επικεφαλής του κόμματος Λεπέν) σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στο top 10 των αγαπημένων πολιτικών προσώπων των Γάλλων, ξεπερνώντας στη διαδικασία τη μέντορά του Μαρίν Λεπέν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα οδηγεί την κούρσα στα αριστερά, αλλά με μόνο το 10% των προθέσεων ψήφου. Σε μια εκλογή που είναι ιστορικά μάλλον ευνοϊκή για αυτούς, οι οικολόγοι συγκεντρώνουν μόνο το 8% των ψήφων που ανακοινώθηκαν, μπροστά από τη La France Insoumise  του Μελανσόν(7%) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (4,5%).

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το «πράσινο φως» σε Ουκρανία και Μολδαβία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: