Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε 30 δευτερόλεπτα: Με αυτή την ταχύτητα το Parker Solar Probe της NASA ετοιμάζεται να «αγγίξει τον Ήλιο» [videos]

An undated handout photo made available by NASA on 11 August 2018 shows an artists’ impression of the Parker Solar Probe (PSP) approaching the Sun (issued 05 December 2019). EPA, NASA, JOHNS HOPKINS APL HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε ένα χρόνο από τώρα, στις 24 Δεκεμβρίου, το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe της NASA θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο με την εκπληκτική ταχύτητα των 195 km/s, ή 435.000 mph.

Οπως γράφει ο Jonathan Amos στο BBC κανένα ανθρωπογενές αντικείμενο δεν θα έχει κινηθεί τόσο γρήγορα ούτε, μάλιστα, θα έχει φτάσει τόσο κοντά στο άστρο μας – μόλις 6,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ή 3,8 εκατομμύρια μίλια από την «επιφάνεια» του Ήλιου.

«Βασικά σχεδόν προσγειωνόμαστε σε ένα αστέρι», δήλωσε ο επιστήμονας του έργου Parker, Dr Nour Raouafi.

  • “Αυτό θα είναι ένα μνημειώδες επίτευγμα για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό ισοδυναμεί με την προσγείωση στη Σελήνη το 1969”, δήλωσε στο BBC News ο επιστήμονας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η ταχύτητα του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους της NASA θα προέλθει από την τεράστια βαρυτική έλξη που νιώθει καθώς πέφτει προς τον Ήλιο. Θα μοιάζει με πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Το Parker Solar Probe της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας είναι μια από τις πιο τολμηρές αποστολές που έχουν σχεδιαστεί ποτέ. Ξεκίνησε το 2018, έχει στόχο να κάνει επαναλαμβανόμενα, και ολοένα πιο κοντινά, περάσματα του Ήλιου.

Ο ελιγμός στα τέλη του 2024 θα οδηγήσει τον Parker στο μόλις 4% της απόστασης Ήλιου-Γης (149 εκατομμύρια km/93 εκατομμύρια μίλια).

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει το Parker Solar Probe για να το κάνει αυτό θα είναι τεράστια. Στο περιήλιο, το σημείο στην τροχιά του ανιχνευτή που βρίσκεται πλησιέστερα στο αστέρι, η θερμοκρασία στο μπροστινό μέρος του διαστημικού σκάφους πιθανότατα θα φτάσει τους 1.400C.

Η στρατηγική του Parker είναι να μπαίνει γρήγορα και να βγαίνει γρήγορα, κάνοντας μετρήσεις του ηλιακού περιβάλλοντος με μια σουίτα οργάνων που αναπτύσσονται πίσω από μια παχιά θερμική ασπίδα.

Η ανταμοιβή, ελπίζουν οι ερευνητές, θα είναι η πρωτοποριακή γνώση για ορισμένες βασικές ηλιακές διεργασίες.

Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι μια σαφέστερη εξήγηση της λειτουργίας της κορώνας, της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου.

Η θερμοκρασία του Ήλιου στη φωτόσφαιρά του, την επιφάνειά του, είναι περίπου 6.000 C, αλλά εντός του στέμματος μπορεί να φτάσει εκατομμύρια βαθμούς C και περισσότερο.

Θα νόμιζες ότι η θερμοκρασία θα μειωνόταν με την απόσταση από τον πυρηνικό πυρήνα του άστρου.

Είναι επίσης εντός της περιοχής της κορώνας που η προς τα έξω ροή φορτισμένων σωματιδίων -ηλεκτρόνια, πρωτόνια και βαρέα ιόντα- επιταχύνεται ξαφνικά σε έναν υπερηχητικό άνεμο που κινείται με ταχύτητα 400 km/s, ή 1.000.000 mph.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να το εξηγήσουν πλήρως ούτε αυτό. Αλλά είναι κρίσιμο για τη βελτίωση των προβλέψεων της ηλιακής συμπεριφοράς και του φαινομένου του «διαστημικού καιρού».

Το τελευταίο αναφέρεται στις ισχυρές εκρήξεις σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων από τον Ήλιο που μπορούν να υποβαθμίσουν τις επικοινωνίες στη Γη και ακόμη και να χτυπήσουν ηλεκτρικά δίκτυα. Η ακτινοβολία εγκυμονεί επίσης κινδύνους για την υγεία των αστροναυτών.

«Αυτό παίρνει μια νέα διάσταση, ειδικά τώρα που σκεφτόμαστε να στείλουμε γυναίκες και άνδρες πίσω στη Σελήνη και ακόμη και να δημιουργήσουμε μια μόνιμη παρουσία στη σεληνιακή επιφάνεια», είπε ο Δρ Ραουάφι.

Πηγή: BBC

Σενάριο από το μέλλον: Ρομπότ της Tesla επιτέθηκε σε μηχανικό στο εργοστάσιο του Όστιν – Έχωσε τα μεταλλικά του νύχια στην πλάτη του εργαζόμενου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: