«Κοραή 4»: Το κολαστήριο της Κομαντατούρ στα χέρια πλέον του ελληνικού Δημοσίου

Το υπόγειο του κτηρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου κατά τη διάρκεια της Κατοχής βρίσκονταν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ, Αθήνα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023. Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4» παραδόθηκε σήμερα από την Εθνική Ασφαλιστική στο υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Αθηναίων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Αθηναίων, ανήκει, και επισήμως πλέον από σήμερα, ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4».

Ο χώρος ανήκε στην Εθνική Ασφαλιστική από το 1893 και έχει μία σημαίνουσα αξία για τους εθνικούς αγώνες και τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Η δωρεά αυτή προς το ελληνικό Δημόσιο αποφασίστηκε από την Εθνική, με γνώμονα ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να παραμείνει η ιστορική κληρονομιά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα υπόγεια του κτιρίου αυτού είναι ποτισμένα με το αίμα, τον πόνο και το ανθρώπινο δράμα χιλιάδων ανθρώπων που βασανίστηκαν εκεί κατά την περίοδο της Κατοχής.

Τα υπόγεια επιτάχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής, και στέγασαν την Κομαντατούρ, δηλαδή το γερμανικό φρουραρχείο, και χρησιμοποιήθηκαν ως κρατητήρια πολιτικών αντιφρονούντων.

Η μοναδική έκθεση ΝοΗΜΑΤΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης: 164 έργα από όλο τον κόσμο, με κορυφαίο την Υδρία του Μηδεία [εικόνες]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: