Kίνδυνος να κλείσει η «ναυαρχίδα» των ελληνικών σχολείων στην Ευρώπη με περισσότερους από 700 μαθητές: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα έξω από το προξενείο μας στο Μόναχο

File Photo Στιγμιότυπο από εκδήλωση του ελληνικού σχολείου Μονάχου. Photo via elm.edupage.org




Με το σύνθημα «Μόναχο είσαι εδώ; – Μόναχο ακούς;» και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προξενείο του Μονάχου κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι ομογενείς γονείς και μαθητές της Γερμανικής πόλης.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα και αφορούν στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το συμβόλαιο του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο, το 4ο Δημοτικό σχολείο και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στη Γερμανική πόλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Δορυφόρος Μονάχου” στα σχολεία αυτά φοιτούν περισσότερους από 700 μαθητές.

Το κτίριο έχει συμβόλαιο με την ελληνική πλευρά έως το 2025. Πρέπει όμως φέτος (ως τις 18 Δεκεμβρίου λένε οι πληροφορίες από τους γονείς) να γίνει ανανέωση του συμβολαίου, μια ανανέωση για την οποία ο ιδιοκτήτης ζητάει μεγάλη αύξηση.

Την εντολή για να προχωρήσουν οι τοπικές ελληνικές αρχές στην υπογραφή συμβολαίου πρέπει να την δώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της deutsche welle αν και η Βαυαρία επιδοτεί τα σχολεία, η ελληνική πλευρά κωλυσιεργεί στην ανανέωση του συμβολαίου.

Ίσως κάποια στιγμή, όταν τελειώσει κι αυτή η περιπέτεια, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κάνει μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό επί τη βάσει στοιχείων και αναγκών για το τί θέλει να κάνει με την ελληνόγλωσση παιδεία στη Γερμανία.

Όταν εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρώτοι Έλληνες, οι λεγόμενοι «γκασταρμπάιτερ», για να δουλέψουν, έφεραν συνάλλαγμα στην πατρίδα, αλλά ζούσαν συνεχώς με το όνειρο του νόστου. Η Γερμανία φαινόταν σαν μεταβατική, προσωρινή κατάσταση.

Αλλά οι Έλληνες της Γερμανίας όχι μόνο δεν επέστρεψαν, αλλά αντίθετα πληθαίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Και χρειάζονται σχολεία που να δίνουν στα παιδιά τους ελληνική παιδεία αλλά και την επάρκεια της γερμανικής γλώσσας για να μπορούν να σταθούν και στη γερμανική αγορά εργασίας.

Τεράστιο πρόβλημα στέγασης

Οι σκέψεις αυτές μας έρχονται στον νου κάθε φορά που ανακύπτουν προβλήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας με θύμα την ίδια την ελληνόγλωσση παιδεία, την οποία και (θα πρέπει να) υπηρετεί παντού όπου υπάρχει ελληνισμός.

Πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας, στο Μόναχο. Οι γονείς και κηδεμόνες του 4ου Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης» και του συστεγαζόμενου Α΄ Γυμνασίου Μονάχου κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις γιατί τα παιδιά τους κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σχολείο. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Όπως είπε στη Deutsche Welle ο Βασίλης Καραμαγκιόλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου, υπάρχει κακό προηγούμενο από ελληνόγλωσσα σχολεία που έκλεισαν στο Άουγκσμπουργκ, το Νταχάου, το περασμένο καλοκαίρι το Β΄ Δημοτικό «Πυθαγόρας» στο Μόναχο και τώρα ήρθε η σειρά του «Αριστοτέλης», ενός σχολείου που στεγάζεται σε ένα κτήριο – φιλέτο, με ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα για να λειτουργήσει σωστά.

«Πρόκειται συνολικά για 891 παιδιά, 180 στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου συν την προπαρασκευαστική του Λυκείου, 206 παιδιά του Δημοτικού και γύρω στα 400 παιδιά που μαθαίνουν τη γλώσσα το Σάββατο, στα λεγόμενα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας.

Πού θα πάνε αυτά τα παιδιά, τί θα γίνουν;» αναρωτιέται ο κ. Καραμαγκιόλης.

Το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου διάρκειας 10 ετών που υπογράφηκε το 2015 εκπνέει τέλος Ιουλίου του 2025. Σύμφωνα με τους όρους του η επαναδιαπραγμάτευση για την παράτασή του έπρεπε να γίνει δύο χρόνια πριν.

Και εδώ ξεκινούν τα δύσκολα. Γιατί δεν έγινε έγκαιρα για ένα σχολικό κτήριο που καλύπτει τις ανάγκες ελληνόγλωσσης παιδείας στο Μόναχο;

Ο ιδιοκτήτης ζητά βέβαια μεγάλη αύξηση του ενοικίου για το οίκημα 5.000 τμ και μάλιστα από 1.1.24 προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έγινε η προβλεπόμενη αναπροσαρμογή του μισθώματος με βάση τον πληθωρισμό και ότι δίνει στην ελληνική πλευρά τη δυνατότητα καταγγελίας του συμβολαίου, όταν χτιστούν με το καλό οι νέες σχολικές εγκαταστάσεις σε έναν άλλο χώρο του Μονάχου, στο Berg am Laim, όπου τώρα όμως έχουν στεγαστεί προσωρινά Ουκρανοί πρόσφυγες.

Αλλά επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, το πρόβλημα στέγασης των μαθητών θα πρέπει να διευθετηθεί σε μια πιο μόνιμη βάση.

Αλλά πώς; Με ένα μεγαλυτερο ενοίκιο; Το αντέχει ο ελληνικός προϋπολογισμός, θα ρωτούσε εύλογα κάποιος. Και εδώ θα πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Καταρχήν όσοι γνωρίζουν το στεγαστικό πρόβλημα του Μονάχου υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να γίνονται πειράματα. Γιατί αυτήν τη στιγμή λείπουν κτήρια για 35 γερμανικά σχολεία της πόλης που σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί σε δύο χρόνια χώρος μετεγκατάστασης του ελληνικού.

 Βαυαρικές επιδοτήσεις

«Εγώ ζω τις τελευταίες δεκαετίες στο Μόναχο, ξέρω την αγορά και είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να βρεθεί άλλο οίκημα κατάλληλο για σχολείο, που να πληροί τις προϋποθέσεις» λέει μετά βεβαιότητας ο κ. Καραμαγκιόλης.

«Κανένα γραφειακό συγκρότημα δεν δέχεται ένα σχολείο διότι τα παιδιά βγαίνουν έξω στο διάλειμμα και κάνουν θόρυβο.

Εκτός αυτού έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο προδιαγραφών για σχολικά κτήρια.

Οι τουαλέτες πρέπει να προσαρμοστούν για παιδιά, τα σκαλοπάτια στις σκάλες πρέπει να έχουν ορισμένο πλάτος, στα παράθυρα πρέπει μέχρι ένα σημείο να μπουν βέργες για να μην πέφτουν τα παιδιά κάτω, άλλα να μην ανοίγουν για ασφάλεια, οι καθρέφτες να είναι έτσι, ώστε να μην σπάνε.

Για τον «Πυθαγόρα» που έκλεισε είχαμε κάνει την ίδια διαδικασία, με τον σύλλογο γονέων και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι».

Αλλά ακόμη και να βρεθεί κτήριο, οι εργασίες μετατροπής μπορεί να κοστίσουν αναλογικά περισσότερο από το ενοίκιο που ζητά ο ιδιοκτήτης του «Αριστοτέλης».

Ενοίκιο «ληστρικό», όπως ειπώθηκε, αλλά με έναν γρήγορο υπολογισμό η τιμή ανά τετραγωνικό δεν ξεπερνά τα 14 με 15 ευρώ, που είναι συνήθης για τα δεδομένα στην περιοχή του Μονάχου όπου βρίσκεται το σχολείο.

Εξ άλλου στην περιοχή του προξενείου, το κόστος ανά τετραγωνικό είναι σχεδόν το διπλάσιο. Αλλά η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Βαυαρία έχει μια ιδιαιτερότητα.

Επιδοτείται από το βαυαρικό δημόσιο. Που σημαίνει ότι ακόμη και με αύξηση του ενοικίου η Ελλάδα θα κληθεί ενδεχομένως να καλύψει ένα πολύ μικρό ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Τότε πού είναι το πρόβλημα; Ενώ τα σχολεία είναι υπόθεση των ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, στη Γερμανία εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών, άρα και ο εκάστοτε γενικός πρόξενος Μονάχου, ο οποίος βάσει της ΚΥΑ του 2003 πρέπει να συναινέσει και να εισηγηθεί ή όχι παράταση της μίσθωσης των σχολικών κτηρίων βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο νυν Γενικός Πρόξενος, του οποίου η θητεία λήγει του χρόνου, αρνείται να το πράξει παρά τη θετική εισήγηση της Συντονίστριας Εκπαίδευσης, όπως ενημερωθήκαμε από τους γονείς.

Απευθυνθήκαμε εγγράφως στον ίδιο για να καταγράψουμε και την δική του θέση ως αρμοδίου, αλλά μας παρέπεμψε στην Πρεσβεία στο Βερολίνο, η οποία θεωρεί ότι “λόγω των λεπτών χειρισμών στις διαπραγματεύσεις” δεν είναι ενδεδειγμένος ο χρόνος ενημέρωσης του Τύπου.

Κινητοποιήσεις γονέων, αναστάτωση καθηγητών

Ενόψει του πολύ υπαρκτού κινδύνου να χαθεί οριστικά το κτήριο, το οποίο διεκδικείται και από το διπλανό σχολείο Μοντεσόρι αλλά και από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το μεσημέρι γονείς των μαθητών του “Αριστοτέλη” συγκεντρώνονται έξω από το ελληνικό Προξενείο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν και να πείσουν τον πρόξενο να κάνει θετική εισήγηση για παράταση του μισθώματος.

Ανάστατοι είναι και οι εκπαιδευτικοί. «Εμείς, ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε την ομαλή λειτουργία των σχολείων», μας είπε και ο Ευάγγελος Θεοδώρου, πρόεδρος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μονάχου και περιχώρων και υποδιευθυντής του δίγλωσσου ελληνικού σχολείου «Σωκράτης».

Θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος ο ίδιος ο υπουργός Πιερρακάκης, να έρθει εδώ, αν χάσουμε το κτήριο, τι θα γίνει με τα παιδιά;

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Υπάρχει υπουργός Εξωτερικών και Παιδείας, ας συνεννοηθούν. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει εάν ο πρόξενος θα μείνει ή θα φύγει, μας ενδιαφέρει η σωστή λειτουργία του σχολείου. Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα. Το κράτος έχει συνέχεια».

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και η διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη πρέπει να γίνει άμεσα και με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων του Μονάχου.

Το οικονομικό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αντεπιχείρημα, διότι οι βαυαρικές επιδοτήσεις υπερκαλύπτουν, όπως προαναφέρθηκε, τα μισθώματα και σε ένα μεγάλο ποσοστό και τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών κτηρίων του Μονάχου με ελάχιστη επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

Η ίδια ιστορία εκτυλίχθηκε και με το νέο μισθωτήριο συμβόλαιο του λυκείου της Στουτγάρδης, το οποίο υπεγράφη μετά από μεγάλη κωλυσιεργία των διπλωματικών αρχών, αν και το κτήριο είχε βρεθεί από τον Απρίλιο του 23.

Σε αυτήν την περίπτωση το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται καθ’ ολοκληρία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά από καθυστερήσεις και 4 (!) υπουργικές εντολές έγινε η μετακόμιση των 100 μαθητών μόλις τον Νοέμβριο του 23 μέσα στην σχολική χρονιά…

Επιστολή στο υπουργείο Παιδείας

Ο φόβος ότι μετά το 2025 θα κλείσει μια μεγάλη σχολική μονάδα και θα βρεθούν χωρίς σχολείο πολλοί μαθητές οδήγησε τα συμβούλια Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου, τα συμβούλια γονέων 1ου γυμνασίου και 4ου δημοτικού να στείλουν κοινή επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθεί η επιστολή των συμβουλίων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Μονάχου.

1. Τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως περιγράφονται παραπάνω, εξυπηρετούνται οικονομικά από τις Βαυαρικές επιχορηγήσεις, ναι η όχι;

2. Υπάρχουν εισηγήσεις και αιτήματα των εμπλεκομένων υπαλλήλων των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας για όλες τις δυνατές λύσεις και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηριακών αναγκών;

3. Αν ναι, τότε ποιες είναι; Διότι τέτοια έγγραφα ούτε διαβαθμισμένα ούτε απόρρητα είναι.

Εξάλλου αφορούν Δημόσια Σχολεία και χρηματικές επιχορηγήσεις.

4. Στο Μόναχο, και γενικότερα στο εξωτερικό, είναι τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών;

Η έκταση του προβλήματος γίνεται αντιληπτή έχοντας υπ‘ όψιν και τις παραμέτρους:

i. Το κτηριακό συγκρότημα του Freimann τη δεδομένη στιγμή είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών σχολείων εκτός Ελλάδας, στη Ευρώπη ίσως και παγκοσμίως, άκρως λειτουργικό και σε τέτοια στρατηγική θέση στο Μόναχο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής παροικίας.

Μετά δε και το άδικο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού έχει καταστεί αναντικατάστατο.

ii. Το έλλειμμα σε σχολικά κτήρια στο Δήμο του Μονάχου αριθμεί περί τα 35 σχολεία ύμφωνα με τη Βαυαρική Αρχή. Υπό αυτό το πρίσμα η εύρεση νέου σχολικού κτηρίου ή πολύ περισσότερο μια μετατροπή ενός κτηρίου σε σχολείο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.

iii. Οι απαιτήσεις του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας για δανειοδότηση ενός νέου σχολείου από το 2016 και μετά έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα, κατά την γνώμη μας, το ποσό της μετατροπής ενός κτηριακού συγκροτήματος σε σχολείο με προδιαγραφές αυτού του μεγέθους να φτάσει ακόμα και σε επταψήφιο πόσο.

Η άμεση εντολή ορισμού νομικού συμβούλου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται άκρως απαραίτητη, θα λέγαμε “από εχθές“ κατά τη συνήθη ρήση!

Με όλο το σεβασμό στο χρόνο και τις υποχρεώσεις σας, περιμένουμε τις άμεσες απαντήσεις σας, ώστε να ενημερωθούν οι Έλληνες του Μονάχου ανοιχτά και να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους.

Το έγγραφο υπογράφουν: Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ“ Στέφανος Σοφίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου Στέλιος Ελευθεριάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων Θωμάς Γκουδούλα.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των γονέων τάσσεται και η Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας:

Η Ε.Λ.Μ.Ε Βαυαρίας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον δίκαιο αγώνα των γονέων για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με το κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου.

Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, ώστε να βρεθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα.

Ζήσαμε πέρυσι ξανά αυτή την παρελκυστική πολιτική από την πλευρά του ελληνικού κράτους, που οδήγησε στο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Πυθαγόρας».

Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη διαφαινόμενη επανάληψη του έργου φέτος, καθώς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας, που τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από την Βαυαρική Κυβέρνηση, δε χωρά καμιά δικαιολογία για κλείσιμο σχολείων, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία του.

Έμείς, ως εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε στα Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, ώστε να εφαρμοστεί έμπρακτα το άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος «Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.»

Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που εργάζονται για την επίλυση του προβλήματος του κτιριακού συγκροτήματος στο Freimann.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κοινή ανακοίνωσή τους τα Συμβούλια γονέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης Μονάχου: 1ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου, 4ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου, 5ου Δημοτικού Σχολείο Μονάχου, 1ου Γυμνασίου Μονάχου, 2ου Γυμνασίου Μονάχου, Σύλλογος Μετασχολικής Φροντίδας και Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, αιτούνται “τη συμφωνία μακροχρόνιας εκμίσθωσης κτηρίου (άνω των δέκα ετών) η οποία συνεπάγεται την απομάκρυνση οποιασδήποτε αβεβαιότητας ως προς τη λειτουργία του σχολείου μας και την επισφράγιση της διατήρησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο” .

Τονίζουν ακόμη ότι : “Δεν αιτούμαστε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση πέραν των προβλεπόμενων που ορίζονται από το άρθρο 108 του Συντάγματος. Διεκδικούμε την διατήρηση του σχολικού συγκροτήματος 700 και πλέον μαθητών” και καταλήγουν δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους μέχρι δικαίωσης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr,  deutsche welle

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κατακεραυνώνει τον νεοσουλτάνο Ερντογάν: Είναι «μάστερ» της εξαπάτησης και κάθε του κίνηση είναι υπολογισμένη με ακρίβεια!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: