Και στο Μπολσόι έβαλε άνθρωπό του ο Πούτιν: Νέος διευθυντής ο διεθνούς φήμης μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ – persona non grata στη Δύση

FILE PHOTO: Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K MANDATORY CREDIT *** Local Caption *** 54077450




Ο Ρώσος διευθυντής ορχήστρας Βαλέρι Γκεργκίεφ, ο οποίος έχει αποκλεισθεί από τις δυτικές αίθουσες συναυλιών από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της Ουκρανία, διορίσθηκε σήμερα διευθυντής του Θεάτρου Μπαλσόι.

Με τον διορισμό του, ο 70χρονος αρχιμουσικός και ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν, θέτει υπό τον έλεγχό του τα δύο σημαντικότερα θέατρα όπερας και μπαλέτου της Ρωσίας, καθώς είναι επίσης επικεφαλής του θεάτρου Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη από το 1996.

Μετά από εμφανίσεις που έκανε επί δεκαετίες στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών κλασσικής μουσικής του κόσμου ο Γκεργκίεφ αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα στην Δύση και θεωρείται πλέον persona non grata από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

 

  • Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, απολύθηκε από την θέση του διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης που είπε ότι ο Γκεργκίεφ έχει αρνηθεί να πάρει «ξεκάθαρα και απερίφραστα» αποστάσεις από την εισβολή.

Το θέατρο Μπαλσόι είναι εδώ και χρόνια γνωστό όχι μόνο για το υπέροχο χρυσοποίκιλτο εσωτερικό του διάκοσμο και για την ποιότητα και την επική κλίμακα των μπαλέτων και των οπερών του, αλλά και για τις καλλιτεχνικές ίντριγκες και τις αντιπαλότητές του.

Η κυβερνητική ανακοίνωση για τον διορισμό του Γκερκγίεφ ανέφερε ότι ο προκάτοχός του Βλαντίμιρ Ούριν είχε ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, αλλά δεν ανέφερε κανέναν λόγο.

Ωστόσο, σημειώνεται, ότι λίγο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ουρίν ήταν μια από τις πολυάριθμες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και των γραμμάτων που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας «όλους από τους οποίους εξαρτάται να σταματήσουν όλες οι ένοπλες δραστηριότητες».

Ο Γκεργκίεφ, που υπήρξε επίσης διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, θεωρείται εδώ και καιρό μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εκτός της Ρωσίας, λόγω της υποστήριξης του προς τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είχε πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτική διαφήμιση για την προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν, είχε ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 και, δυο χρόνια αργότερα, ηγήθηκε συναυλίας στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας στη Συρία -στην οποία ο Πούτιν απηύθυνε χαιρετισμό μέσω ζωντανής βιντεοκλήσης- μετά την ανακατάληψη της περιοχής από το Ισλαμικό Κράτος από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές δυνάμεις.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο Γκεργκίεφ ρωτήθηκε για την προοπτική να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ρωσία και μίλησε για το αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης που τον διακατέχει.

«Το να εργάζεσαι στην χώρα σου – το έχω πει και πριν-το θεωρώ ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο» είπε.

Τον Μάρτιο, ο επί χρόνια επικεφαλής του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας αντικαταστάθηκε από έναν πρώην αστυνομικό και άλλοτε μέλος κινήματος νεολαίας υπέρ του Κρεμλίνου.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης καταστείλει προσωπικότητες του πολιτισμού που επέκριναν τον πόλεμο, με πολλούς να απομακρύνονται από τις δουλειές τους.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε σοκ στον κόσμο των τεχνών, η αστυνομία συνέλαβε τον Μάιο δύο εξέχοντες Ρώσους εργαζόμενους στο χώρο του θεάτρου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά μετά τη σοβιετική περίοδο που ανοίχτηκε ποινική υπόθεση για το περιεχόμενο ενός έργου.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ Reuters – AFP

 

 

Χαμένο αριστούργημα του Μποτιτσέλι αξίας €100.000.000 βρέθηκε σε σπίτι στην νότια Ιταλία: Περιέργως τον κατείχαν νόμιμα… [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: