Χαμένο αριστούργημα του Μποτιτσέλι αξίας €100.000.000 βρέθηκε σε σπίτι στην νότια Ιταλία: Περιέργως τον κατείχαν νόμιμα… [photos]

FILE PHOTO: A zoomed-in photograph shows people standing in front of the painting ‘Pallas and the Centaur’ by Sandro Botticelli, in Shanghai, China, 03 May 2023. EPA/ALEX PLAVEVSKI




Ένας πίνακας του Μαέστρου της ζωγραφικής του 15ου αιώνα Σάντρο Μποτιτσέλι, που είχε καταγραφεί ως «αγνοούμενος» από τη δεκαετία του 1980, βρέθηκε σε ένα σπίτι στη νότια Ιταλία.

Η απεικόνιση της Παναγίας και του βρέφους Χριστού ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Γκρανιάνο, κοντά στη Νάπολη , σύμφωνα με τη Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κραμπινιέρων της Νάπολης.

Ο πίνακας του διάσημου καλλιτέχνη που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ακόμη και από μη γνώστες για τα έργα του “Η Γέννηση της Αφροδίτης” και η ‘Ανοιξη” εκτιμάται από τις ιταλικές αρχές ότι αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.  Την δημιουργία του είχε αναθέσει στον Μποτιτσέλι ηΡωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1470.

Το έργο διαστάσεων 58 x 80 εκατοστών, ζωγραφισμένο με τέμπερα σε ξύλο, κρεμόταν σε μια εκκλησία στο ναπολιτάνικο προάστιο Σάντα Μαρία λα Καριτά, από τις αρχές του 1900,  αφότου η εκκλησία στην οποία αρχικά είχε παραχωρηθεί, κάηκε.

Όταν ένας σεισμός κατέστρεψε την εκκλησία το 1982, ο πίνακας δόθηκε από την ενορία σε μια τοπική οικογένεια με το επίθετο Σόμα, για φύλαξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος είπε στο CNN ότι υπάρχει επίσημο διάταγμα στα αρχεία που αποδεικνύει ότι πράγματι τους εμπιστεύθηκαν τον πίνα, οπότε δεν αντιμετωπίζουν καμία ποινική έρευνα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την ανάθεση του πίνακα στην οικογένεια, οι τοπικές αρχές έλεγξαν την κατάστασή του, συμβουλεύοντάς τους πού να τον φυλάξουν και βοηθώντας τα μέλη της οικογένειας να τον μετακινούν και να τον καθαρίζουν.

  • Αλλά για κάποιο λόγο οι έλεγχοι σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990 και ο πίνακας καταχωρήθηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων έργων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κατάλογος ενημερώνεται συχνά και αυτό το καλοκαίρι ο πίνακας εντοπίστηκε στην οικογένεια Σόμα, που τον διατηρούσε   όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο διοικητής Μασιμιλιάνο Κρότσε, κατά την παρουσίαση του ευρήματος.

Αφού εντοπίστηκε ο απόγονος της οικογένειας στην κατοχή του οποίου βρισκόταν ο πίνακας, η αστυνομία συνεργάστηκε με τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος γνώριζε ήδη την παρουσία του Μποτιτσέλι στο σπίτι του Σόμα και βοήθησε στην ανάκτησή του, είπε ο Κρότσε.

  • «Πρόκειται για ένα έργο εντελώς άγνωστο στο κοινό που τώρα θα εκτεθεί ξανά χάρη στην παρέμβαση της Πολιτείας. Ενεργήσαμε με διοικητικό τρόπο, χωρίς να καταφύγουμε στην Εισαγγελία ή κατάσχεση, χάρη και στη μεσολάβηση του δημάρχου», είπε ο Κρότσε.

«Η οικογένεια συνεχίζει να έχει τον τίτλο του έργου, το οποίο, ωστόσο, θα διατηρηθεί σε μουσείο», πρόσθεσε ο Κρότσε.

Ο πίνακας, ο οποίος θα χρειαστεί εκτεταμένη αποκατάσταση, δείχνει την Παναγία, με ξανθά μαλλιά καλυμμένα με πέπλο, να κρατά ένα παχουλό μωρό Ιησού στην αγκαλιά της – παρόμοια με άλλες απεικονίσεις του Μποτιτσέλι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Λείπει λίγο χρώμα και έχει κάποιες γρατζουνιές, που πιθανότατα έγιναν κατά τη διάρκεια του σεισμού της δεκαετίας του 1980 και σε μεταγενέστερες μετακομίσεις του σε διάφορα σπίτια.

 

  • Δεν είναι σαφές γιατί το κράτος σταμάτησε να ελέγχει τον πίνακα.

«Η τελευταία φορά που οι αρχές είχαν επιθεωρήσει την ιδιωτική κατοικία όπου φυλάσσονταν ο πίνακας του Μποτιτσέλι ήταν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια», είπε ο Κρότσε. «Από τότε, ανεξήγητα, ο πίνακας είχε ξεχαστεί από τις αρχές».

Θεωρείται ότι είναι ένας από τους τελευταίους πίνακες του Μαέστρο, ο οποίος πέθανε το 1510.

Ο πίνακας θα εκτεθεί τελικά σε ένα από τα εθνικά μουσεία της Νάπολης, αλλά η αποκατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Η ΕΣΗΕΑ μετονομάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα σε «Βασίλης Βασιλικός» στη μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: