Είναι δυνατόν να έχουν δεχθεί οι Αμερικανοί τον εκβιασμό των Τούρκων για τα F-16; “Χρυσώνουν” το χάπι στην Ελλάδα με τα F-35… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Συνεχίζεται, εδώ και μερικές ημέρες, ένα άνευ προηγουμένου ανατολικό παζάρι μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση των αμερικανικων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου, αναφέρθηκε για τα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον υπέκυψε στον τουρκικό εκβιασμό για ένα συμβιβασμό, που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν θα γίνει αποδεκτός από το Κογκρέσο. Συζητά επίσημα μία φόρμουλα που περιλαμβάνει και την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, όπως και την προμήθεια άλλου πολεμικού υλικού. Είναι η γνωστή φόρμουλα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

  • Μετά τη συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι, αν και το ίδιο έργο το είδαμε αρκετές φορές τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τούτη τη φορά δεν θα τους κοροϊδέψει ο Ερντογάν και θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μία πράξη που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.

Εάν η Τουρκία εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία, θα ακολουθήσει η αποστολή στο Κογκρέσο των αιτημάτων της Ελλάδας για την απόκτηση των F-35 και της Τουρκίας για την αγορά των F-16.

Απ’ εκεί και πέρα θα απαιτηθεί η έγκριση των επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι νομοθέτες έχουν θέσει όρους στην Τουρκία, που όμως δεν αφορούν μόνο την ένταξη της Σουηδίας. Ο γερουσιαστής Κάρντιν θέτει συνέχεια ως ύψιστη ανησυχία του την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών από την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Επίσης, στο πακέτο Μενέντεζ περιλαμβάνεται η αποστολή επιστολής του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην ηγεσία του Κογκρέσου με την οποία θα τονίζεται η εναντίωση των Ηνωμένων Πολιτειών στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Πριν από λίγο, η οργάνωση HALC έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλινκεν και ζητά να ενημερωθεί για ποιον λόγο παρατηρείται η πολύμηνη καθυστέρηση στην διαδικασία πώλησης των F-35 στην Ελλαδα.

Ο κ. Ζεμενίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: “σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα”.

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ) από την Άγκυρα:

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να υποστήριξε ότι θετικές εξελίξεις στην πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα, καθώς και στο εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο Καναδάς, θα βοηθούσαν το τουρκικό κοινοβούλιο να κινηθεί προς την επικύρωση του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θετικές εξελίξεις, τις οποίες αναμένουμε τόσο όσον αφορά την προμήθεια από τις ΗΠΑ των F-16 όσο και στις υποσχέσεις του Καναδά για άρση του εμπάργκο όπλων, θα βοηθούσαν το κοινοβούλιό μας να έχει θετική προσέγγιση στη Σουηδία… Όλα αυτά συνδέονται», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από την Ουγγαρία, σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε τηλεφωνική επικοινωνία του την περασμένη εβδομάδα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, «στο τηλεφώνημα, ο κ. Μπάιντεν είπε: ‘Εσύ θα περάσεις αυτό (την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο και εγώ θα το περάσω (την πώληση των F-16) από το Κογκρέσο».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στις τάξεις της, ισχυριζόμενος πως η Άγκυρα έχει από καιρό κερδίσει το δικαίωμα να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό συνασπισμό, αλλά την βάζουν να περιμένει για πολιτικούς λόγους.

«Το να τους δοθεί καθεστώς υποψήφιων χωρών δεν σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της ΕΕ. Μια διαδικασία θα αρχίσει μ’ αυτές, θα τις καθυστερήσουν επίσης. Καμιά απ’ αυτές τις χώρες δεν είναι Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Είναι λάθος η Τουρκία, η οποία είναι περισσότερο έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ απ’ ό,τι μερικά κράτη μέλη, να περιμένει επί χρόνια στην πόρτα εξαιτίας πολιτικών εμποδίων», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως «το στρατηγικό και οικονομικό» δυναμικό της Τουρκίας της έχει από καιρό δώσει επαξίως το δικαίωμα να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό συνασπισμό -κάτι για το οποίο η Άγκυρα λέει πως αποτελεί στρατηγικό στόχο της- και πρόσθεσε ότι πρόοδος μπορεί να γίνει σ’ αυτή τη διαδικασία στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της Ουγγαρίας, με την οποία η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις.

«Η ΕΕ χρειάζεται να διορθώσει αυτό το λάθος τώρα», τόνισε, σύμφωνα με το γραφείο του.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει μπέσα: Όταν επιμένει στη “Γαλάζια Πατρίδα” σημαίνει ότι συνεχίζει να απαιτεί ελληνικό έδαφος (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: