Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει μπέσα: Όταν επιμένει στη “Γαλάζια Πατρίδα” σημαίνει ότι συνεχίζει να απαιτεί ελληνικό έδαφος (video)

epa11036208 Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) hold a joint press conference in Orban’s office, the former Carmelite Monastery, in Budapest, Hungary, 18 December 2023. EPA, VIVIEN CHER BENKO, HUNGARIAN PM OFFICE HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Μετά από τους «πανηγυρισμούς» για τη (δήθεν) νέα σχέση της Ελλάδας και της κατοχικής Τουρκίας, επήλθε η επαναφορά στην τάξη, ευτυχώς δεν επιστρέψαμε ακόμα στην προηγούμενη (πολεμική) κατάσταση που δημιουργούσαν οι Αττίλες στο Αιγαίο και στον Έβρο -και μακάρι να μην επιστρέψουμε ποτέ.

Χωρίς αυταπάτες αυτή τη φορά, αντιλήφθηκαν νωρίς στην Αθήνα ότι όλα όσα απαίτησε η Τουρκία κατά καιρούς, παραμένουν ισχυρά στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Αλλά και στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι αυτά τα απαράδεκτα που απαιτούν προσβάλουν την ελληνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.

Δεν τους «πιάνω» ειλικρινά τους γείτονες. Πιστεύουν ότι θα βρεθεί Έλληνας πολιτικός ηγέτης, ο οποίος θα αποδεχθεί και θα υποκύψει στον εκβιασμό και να παραχωρήσει ελληνικό έδαφος στους Τούρκους; Μα που ζουν; Αν ποτέ αλλάξουν σύνορα στη γειτονιά μας, αυτά πρέπει να είναι της Τουρκίας. Χρωστά τουλάχιστον ένα 25% στους Κούρδους. Ξεκινάμε από εκεί…

Απ’ εκεί και πέρα, πρέπει να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και πρέπει να αποχωρήσει από τη Λιβύη. Και όλα τα παραπάνω δεν είναι ευσεβείς πόθοι ενός Έλληνα δημοσιογράφου.

Είναι η σημερινή πραγματικότητα. Την οποία αποδέχονται όλοι, και οι Αμερικανοί, οι οποίοι, όμως, δεν κάνουν το παραμικρό, το απολύτως τίποτα, για να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση. Συνεχίζουν και θρέφουν ένα θηρίο.

  • Ο βασικός λόγος του σημερινού κειμένου είναι η συνομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη.
  • Την αναμέναμε είναι η αλήθεια, από τη στιγμή κατά την οποία ο πολύς Χακάν Φιντάν δεν μπορούσε να λάβει καμία πρωτοβουλία στις παρατεταμένες συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Βρέθηκαν στην Άγκυρα, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα είπαν πριν δέκα ημέρες ξανά στην Ουάσιγκτον, αλλά ο καμπόσος Φιντάν χόρευε γύρω από τις λέξεις. Το χειρότερο γι’ αυτόν ποιο ήταν; Ότι έλεγε ψέματα και για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και για άλλα σοβαρά ζητήματα που μολύνουν τις σχέσεις της κατοχικής δύναμης με την υπερδύναμη.

Στις 8 Δεκεμβρίου, όταν εξήλθε του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έκρυψε, αντίθετα έδειξε ότι ήταν θυμωμένος. Γιατί; Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ του ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έκβαση του «ξεπαγώματος» ή όχι των μαχητικών F-16 που ζητά να αγοράσει η Τουρκία.

Μετά από αυτήν την ενημέρωση ο Φιντάν ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνομιλία μεταξύ των Προέδρων, του κ. Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αμερικανός Πλανητάρχης αρνείτο πεισματικά να μιλήσει στον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη. Και έχει μεγάλη σημασία γιατί τελικά δέχθηκε. Έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα χωρίς όμως να τα σπάσουν. Και δεν μπορούσε να κάνει αυτή τη συζήτηση κανένας άλλος εκτός του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ.

Φέρεται να είπε στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα του για ταυτόχρονη απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία και την αγορά των F-16 που τόσο ανάγκη έχει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Η Αμερική παραμένει ακόμα μία δημοκρατική χώρα. Δεν θα γίνει ποτέ όπως η Τουρκία, όπου αποφασίζει ένας αυταρχικός ηγέτης. Ο κ. Μπάιντεν δεν μπορεί να επιβάλει στη Βουλή και τη Γερουσία ψηφοφορίες ή συνεδριάσεις επειδή το απαιτεί ο Ερντογάν.

Η αμερικανική πλευρά είναι ιδιαίτερα προσεκτική και δεν περιμένει λύσεις για τη Σουηδία και τα F-16 το επόμενο σύντομο διάστημα. Μάλλον ας το θέσουμε διαφορετικά: Θέλει να ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της Τουρκίας,. που αφορούν τη Σουηδία.

Η έγκριση του αιτήματος της σκανδιναβικής χώρας από την ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα ήταν μία μεγάλη έκπληξη, αν γινόταν, ας πούμε, μέχρι τέλος του χρόνου. Οι καλοί παρατηρητές των γεγονότων στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν βλέπουν φως στην άκρη κανενός τούνελ. Όλα εξαρτώνται από τον Ερντογάν και πως θα αντιδράσει στην περίπτωση κατά την οποία η Ουάσιγκτον εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για την αγορά των “ελληνικών” F-35.

  • Οι παρατηρητές αναφέρονται στην παράγραφο του ανακοινωθέντος της Αμερικανικής Προεδρίας σχετικά με τα δύο σοβαρά αυτά ζητήματα, τη Σουηδία και τα “τουρκικά” F-16, και «βλέπουν» ότι ο Λευκός Οίκος παραπέμπει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Ιούλιο, στην Ουάσιγκτον. Εύχονται βέβαια και ελπίζουν ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει απόφαση.

Οι δύο ηγέτες, σημειώνεται χαρακτηριστικά, συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για την άμεση ένταξη της Σουηδίας αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με τη Δυτική Συμμαχία.

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει το ανακοινωθέν, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.

Θα επιδιωχθεί, δηλαδή, να εορταστεί η ένταξη της Σουηδίας και να έχει μπει στο αυλάκι η πώληση των F-16 στην Τουρκία; Μπορεί.

Υποθέτουμε, λοιπόν, για να επανέλθουμε όπως αρχίσαμε, ότι μέχρι τότε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα παραμείνουν «καλές», εφόσον ο Ερντογάν δεν προκαλέσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Κύπρο.

Θα το πράξει; Βάζω στοίχημα ότι δεν θα βρείτε κανένα διπλωμάτη να βάζει το χέρι του στη φωτιά, ότι δεν θα προχωρήσει τη διχοτομική πολιτική του στο νησί… Και εκεί θα γίνει το τεστ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Για ποια πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο της Κύπρου, ομιλούμε; Μα καταλαβαίνετε τι λέτε μερικοί ή έχετε κουζουλέψει; Αν συμβεί αυτό -που αμφιβάλλω- σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Διότι δεν θα δεχθεί να πάει ο κ. Χριστοδουλίδης στην Άγκυρα, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Απ’ ότι ξέρω δεν αποφάσισε να ντυθεί με ζουρλομανδύα…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η φράση «από λύκος έγινε αρνάκι» είναι η ψεύτικη εικόνα και ομοίωση του νέου(;) Ερντογάν: Αλλά πόσο θα κρατήσει το θέατρο που παίζει με τόσο κακό τρόπο ο νεοσουλτάνος; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: