Η Τσεχία θρηνεί τα 14 θύματα του μακελάρη στο πανεπιστήμιο της Πράγας: Μεσίστιες οι σημαίες καθώς νέα, ανατριχιαστικά, στοιχεία βγαίνουν στο φως [photos & video]

People hold the Czech national flag as they pay their respects outside the Faculty of Philosophy building at Charles University following a mass shooting in central Prague, Czech Republic, 22 December 2023. EPA/MARTIN DIVISEK




Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στην Τσεχική Δημοκρατία, καθώς η χώρα θρηνεί για τους 14 νεκρούς στη μαζική επίθεση της Πέμπτης σε πανεπιστήμιο της Πράγας.

Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια κυματίζουν μεσίστιες και το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

To βράδυ της Παρασκευής, πλήθη μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Bijan Sabet συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου και απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα. Κάποιοι γονάτισαν για να ανάψουν κεριά και να βάλουν λουλούδια ενώ άλλοι στέκονταν κλαίγοντας και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον.

Δεκατέσσερα άτομα πυροβολήθηκαν θανάσιμα στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην πρωτεύουσα από τον 24χρονο φοιτητή Νταβίντ Κόζακ που στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά για να αποκαλύψει τα κίνητρα της επίθεσης, μιας από τις πλέον θανατηφόρες  από έναν μόνο ένοπλο στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα.

Μεταξύ των νεκρών στην επίθεση της Πέμπτης ήταν η Λένκα Χλάβκοβα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μουσικολογίας του πανεπιστημίου.

People pay respects in front of the university’s main building following a mass shooting at the Philosophical Faculty of Charles University, during the day of national mourning in central Prague, Czech Republic, 23 December 2023. EPA/MARTIN DIVISEK

Άλλα θύματα αναφέρθηκαν ως ο μεταφραστής και ειδικός στη λογοτεχνία της Φινλανδίας Jan Dlask και η φοιτήτρια Lucie Spindlerova.

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (14:00 GMT) στο κτίριο της Σχολής Τεχνών έξω από την πλατεία Jan Palach στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Σοκ, αποτροπιασμός και θλίψη

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, προτού αυτοπυροβοληθεί στην ταράτσα του πανεπιστημίου, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας τον πλησίαζαν, έκανε γνωστό η αστυνομία.

Η Αμερικανίδα τουρίστρια Hannah Mallicoat είπε στο BBC ότι εκείνη και η οικογένειά της βρίσκονταν στην πλατεία Jan Palach κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Ένα πλήθος ανθρώπων διέσχιζε τον δρόμο όταν χτύπησε ο πρώτος πυροβολισμός. Νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν κροτίδα ή έκρηξη αυτοκινήτου μέχρι που άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό και οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν», περιέγραψε.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι η χώρα έχει σοκαριστεί από αυτή την «τρομερή πράξη».

«Είναι δύσκολο να βρεις λόγια για να εκφράσεις τον αποτροπιασμό από τη μια και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που νιώθει ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα».

Ο ένοπλος πιστεύεται ότι νωρίτερα σκότωσε τον πατέρα του σε ξεχωριστή τοποθεσία. Είναι επίσης ύποπτος για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα και της δύο μηνών κόρης του που βρέθηκαν νεκροί σε ένα δάσος στα περίχωρα της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

People pay their respects in front of the university’s main building following a mass shooting at the building of Philosophical Faculty of Charles University in central Prague, Czech Republic, 22 December 2023. EPA/MARTIN DIVISEK

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1347, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Τσεχική Δημοκρατία και ένα από τα παλαιότερα τέτοια ιδρύματα στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από το BBC, Reuters

 

Ποια ήταν η 14χρονη μαθήτρια που «ενέπνευσε» τον μακελάρη της Πράγας – «Ένοχο» το όπλο και για το θάνατο νεογέννητου και του πατέρα του σε δάσος πριν λίγες ημέρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: