Η Ουκρανία σπάει τους τελευταίους δεσμούς με τη ρώσικη παράδοση: Γιορτάζει για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου μαζί με τη Δύση [videos]

Members of the Plast National Scout Organization of Ukraine EPA/SERGEY DOLZHENKO




Φέτος, οι Ουκρανοί θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα, όπως και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σηματοδοτώντας τη ρήξη της παράδοσης εν μέσω του πολέμου με τη Μόσχα.

Η νέα ημερομηνία για τον χριστιανικό εορτασμό, που καθορίστηκε σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, εγκρίθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

«Ο ουκρανικός λαός υπόκειται εδώ και πολύ καιρό στη ρωσική ιδεολογία σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του Ιουλιανού ημερολογίου και του εορτασμού των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου», αναφέρει ο προτεινόμενος νόμος.

Αλλά «η ισχυρή αναγέννηση του ουκρανικού έθνους συνεχίζεται» και «ο συνεχής και γόνιμος αγώνας για την ταυτότητά του συμβάλλει στην συνειδητοποίηση και την επιθυμία κάθε Ουκρανού να ζήσει τη δική του ζωή, με τις δικές του παραδόσεις, τις δικές του διακοπές», προστίθεται.

Η απόφαση να μεταφερθεί η ημερομηνία κατά την οποία οι Χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού είναι μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών της Ουκρανίας για να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα, όπως η μετονομασία των δρόμων και των πόλεων που θυμίζουν την εποχή που η χώρα ήταν , ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν ανεξάρτητη από το 1991

Ο νόμος απεικονίζει επίσης τη ρήξη μεταξύ της Ουκρανικής και της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία έχει διευρυνθεί από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, για αιώνες υπό τη θρησκευτική κηδεμονία της Ρωσίας, έχει αυτοκηρυχτεί ανεξάρτητη από το πατριαρχείο της Μόσχας και «αυτοκέφαλη “το 2019.

Η Ουκρανική Εκκλησία που παρέμεινε πιστή στη Μόσχα κήρυξε επίσης την ανεξαρτησία της τον Μάιο του 2022, αποκηρύσσοντας την υποστήριξη του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στην εισβολή.

Ορισμένες ορθόδοξες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Ρωσία και τη Σερβία, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο για τις θρησκευτικές τους γιορτές και όχι το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του σοβιετικού καθεστώτος (1917-1991), το οποίο υποστήριζε τον αθεϊσμό, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων συγχωνεύτηκαν με εκείνους της Πρωτοχρονιάς, που εξακολουθεί να είναι η κύρια γιορτή για πολλές ουκρανικές οικογένειες. Κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δείπνου, οι Ουκρανοί σερβίρουν συνήθως δώδεκα πιάτα χωρίς κρέας, συμπεριλαμβανομένου του “kutya”, φτιαγμένου με κόκκους σιταριού, μέλι, σουλτανίνες, ψιλοκομμένα καρύδια και σπόρους παπαρούνας.

Με πληροφορίες από repubblica.it
Ελλάδα Αθήνα 

Η Μόσχα δηλώνει ότι κατέρριψε 4 ουκρανικά μαχητικά: To Κιέβο προ διημέρου ανάφερε την κατάρριψη τριών ρωσικών βομβαρδιστικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: