Γιατί γέρνουν οι πύργοι στην Ιταλία; Μετά την Πίζα και η Μπολόνια πασχίζει να σώσει τον δικό της – 20 εκατ. ευρώ και 10 χρόνια για την κολοσσιαία αναστήλωση [video]

Garisenda tower from top of Asinelli tower, Bologna, Italy. Photo by Vyacheslav Argenberg / Wikimedia Commons




Πολύ περισσότερο από την αρχική εκτίμηση -4 εκατ. ευρώ- θα κοστίσουν οι εργασίες για την αποτροπή της κατάρρευσης ενός κεκλιμένου μεσαιωνικού πύργου της Μπολόνια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Μπορεί η Πίζα να έγινε διάσημη χάρη στο λάθος ενός μηχανικού, αλλά δεν είναι η μόνη πόλη της Ιταλίας που διαθέτει κεκλιμένο μεσαιωνικό πύργο.

Ο πύργος Γκαρισέντα μάλιστα, στην καρδιά της βόρειας ιταλικής πόλης, έχει κλίση 4 μοιρών, σε σύγκριση με τις 3,9 μοίρες του διάσημου Πύργου της Πίζας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πόλη αποκάλυψε ένα έργο 4,3 εκατομμυρίων ευρώ για την ενδυνάμωση του πύργου της – έναν από τους δύο πύργους της πόλης που έχουν θέα στο κέντρο της Μπολόνια, και έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες σε ζωγράφους και ποιητές καθώς και ένα σημείο επιφυλακής κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Σύμφωνα όμως με νεότερη ενημέρωση από τον δήμαρχο της πόλης, Ματέο Λεπόρε, οι εργασίες θα κοστίσουν 20 εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν τουλάχιστον 10 χρόνια.

Όπως και ο διάσημος Πύργος της Πίζας, ο Πύργος Γκαρισέντα, έχει αποκτήσει κλίση εδώ και αιώνες, καθώς το έδαφος στο οποίο χτίστηκε υποχώρησε αμέσως μετά την κατασκευή του. Η περιοχή γύρω του αποκλείστηκε τον περασμένο μήνα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών των ειδικών για τον κίνδυνο κατάρρευσης.

«Νομίζω ότι θα δαπανήσουμε όχι λιγότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και περισσότερα» για την αποκατάσταση και την εδραίωση του πύργου, δήλωσε ο δήμαρχος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Μπολόνια.

«Για τον πύργο της Πίζας χρειάστηκαν 10 χρόνια για το έργο [αποκατάστασης]. Δεν έχουμε λόγο να πούμε ότι θα μας πάρει λιγότερα», είπε.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας έχει εκδώσει «κίτρινο» συναγερμό για την περιοχή γύρω από τους δύο πύργους, που σημαίνει ότι είναι υπό παρακολούθηση, αλλά θεωρείται ότι δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των ανθρώπων. Υπάρχουν δύο πιθανά υψηλότερα επίπεδα συναγερμού, «πορτοκαλί» και «κόκκινο».

Σύμβολο εξουσίας και πλούτου

Οι πύργοι Γκαρισέντα και Ασινέλι πήραν το όνομά τους από τις αντίπαλες οικογένειες που τους έχτισαν, ως ένα μέσο ανταγωνισμού και επίδειξης για τη δύναμη και τον πλούτο τους, και βρίσκονται εκεί που κάποτε ήταν η είσοδος της πόλης.

Σε αντίθεση με τον γειτονικό πύργο, τον ψηλότερο, καλύτερα χτισμένο και ακόμα όρθιο πύργο Ασινέλι, ο Γκαρισέντα είχε ήδη γείρει από το 1350, όταν και αφαιρέθηκαν 10 μέτρα από την κορυφή του για να σταθεροποιηθεί.

Οι δυο πύργοι, που χτίστηκαν μεταξύ 1109 και 1119, χρονολογούνται σε μια εποχή που ισχυρές οικογένειες έχτιζαν 75 πύργους στην πόλη.

Οι δονήσεις από την κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από τον πύργο προκαλούν περαιτέρω ζημιές, ενώ μια ισχυρή καταιγίδα και οι πλημμύρες τον Μάιο φαίνεται πως αποδυνάμωσαν τα θεμέλια.

Ο εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε ότι η θερμότητα από έναν φούρνο σιδηρουργού που είχε εγκατασταθεί στον πύργο κατά τον Μεσαίωνα μπορεί επίσης να έχει αποδυναμώσει το κτίριο.

Με πληροφορίες από Guardian, The Times

 

Αρχιπέλαγος Σοκότρα, όπως λέμε «Φώκλαντ του Κόλπου»: Ο αραβικός Κήπος της Εδέμ που έχουν βάλει στο μάτι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: