Οι Αμερικανοί …”τρολάρουν” τον νεοσουλτάνο της κατοχικής Τουρκίας: Η Δυτική Συμμαχία είναι πιο σημαντική από ποτέ, απαντούν στην πρόταση του για τα F-16 και τη Σουηδία…

FILE PHOTO: Secretary Antony J. Blinken attends the U.S. Global Leadership Coalition (USGLC) 2023 Tribute Celebration at the Ritz Carlton in Washington, DC, on December 5, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχείρησε χθες να εκβιάσει τους Δυτικούς -και ειδικά τους Αμερικανούς- για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως είναι γνωστό, επιστρέφοντας από το Κατάρ πρότεινε να αποφασίσουν ταυτόχρονα: η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία και το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η Hellas Journal έθεσε στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ηθελημένα αποκάλυψε τον εκβιασμό που μετέφερε στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν -μέσω του Χακάν Φιντάν.

Κατά τη συνάντηση τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ότι για να επιτρέψει η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπρεπε να εγκρίνουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών οι τέσσερις νομοθέτες-μέλη των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα της ιστοσελίδας μας, για ην πρόταση του Ερντογάν, ως εξής και με ειρωνικό τρόπο:

“Χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο (Τουρκικό) Κοινοβούλιο για επικύρωση.

Προσβλέπουμε σε μια γρήγορη, θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Αν και δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας”.

Τι λέει η αμερικανική ανακοίνωση; Ότι είναι πιο σημαντική η Δυτική Συμμαχία από τα όποια τερτίπια του Ερντογάν. Επίσης αγνοεί την πρόταση του Τούρκου προέδρου, και υπενθυμίζει ότι (ως θέμα συμμαχικής αλληλεγγύης) ο κ. Μπάιντεν υποστήριξε το τουρκικό αίτημα, το οποίο, όμως, δεν το έχει αποστείλει ακόμα στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, από τον οποίο εξαρτάται η αγορά των F-16 από την κατοχική δύναμη, δήλωσε χθες τα εξής:

Σε ομιλία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Κάρντιν είπε:

«Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και το Τατζικισταν, απειλούν τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό. Η καταπίεση επεκτείνεται και εκτός των συνόρων τους και αυτό είναι ανατριχιαστικό».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι έθεσε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ως όρο για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών εκ μέρους της Τουρκίας.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

“We welcome President Erdogan’s decision to move Sweden’s accession protocols to parliament for ratification.  We look forward to a swift, positive conclusion to this process.  NATO is more important than ever.

While have nothing to announce at this time, President Biden has long been clear that he supports modernizing Turkiye’s F-16 fleet”.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τους πλούσιους ομογενείς: Ο ένας ομιλεί για τον φίλο του τον Χένρι (Κίσιγκερ), ο άλλος δίνει βήμα στον ισλαμιστή πρέσβη της Τουρκίας, και ο Ελπιδοφόρος στον κόσμο του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: