Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου για την προσφορά του στην παιδεία και την κοινωνία

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Ακαδημία Αθηνών θα βραβεύσει σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί απόψε στην ελληνική πρωτεύουσα, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου για την προσφορά του στην ελληνική παιδεία και την κοινωνία γενικότερα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γιάννης Κυπρή, Γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου (Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α.):

«Ο Σύλλογος εδώ και 15 χρόνια εργαζόταν για να ετοιμάσει ένα έργο που να περιλαμβάνει όλα τα συγγραφικά έργα, αποφοίτων και καθηγητών των Γυμνασίων της Αμμοχώστου.

»Πέρσι εκδόθηκε το συγκεκριμένο έργο που ονομάζεται «Σύμμεικτα Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου», που ανθολόγησε και επιμελήθηκε η Χρυσοθέμιδα Χατζηπαναγή και στο οποίο ανθολογούνται τα έργα πέραν των 300 συγγραφέων που φοίτησαν ή δίδαξαν στα Γυμνάσια της πόλης της Αμμοχώστου».

«Με δεδομένο ότι το έργο είναι η εμβληματική μας έκδοση και αναγνωρίζοντας τη σημασία του τεράστιου έργου που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν, ο Σύλλογος το υπέβαλε στην Ακαδημία Αθηνών για βράβευση, με βάση την προκήρυξη που κάνει κάθε χρόνο η Ακαδημία.

»Ωστόσο επειδή δεν υπήρχε κάποιο βραβείο που να ταιριάζει με το θέμα του τρίτομου έργου, η Ακαδημία αποφάσισε να βραβεύσει το Γυμνάσιο για την προσφορά του στην παιδεία και την κοινωνία γενικότερα».

Όπως είπε ο κ. Κυπρή «η Ακαδημία στο σκεπτικό της για τη βράβευση αναφέρει το έναυσμα και την κύρια πηγή πληροφοριών για το Ελληνικό Γυμνάσιο, που δεν ήταν άλλο από την έκδοση του Συλλόγου «Σύμμεικτα Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα, η βράβευση αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την αναγνώριση του «εν Βαρωσίοις της Κύπρου Γυμνασίου», του μετέπειτα δηλαδή Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου, από την Ελληνική Κυβέρνηση στις 6 Μαρτίου 1924, ως ισότιμου των Δημοσίων Γυμνασίων στην Ελλάδα».

Ανέφερε ακόμα ότι «μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 ιδρύθηκαν και άλλα Γυμνάσια και Τεχνική Σχολή, τα οποία συνέχισαν και ενίσχυσαν το έργο του Ελληνικού Γυμνασίου μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γραμματέας του Συλλόγου είπε ότι «η τελετή βράβευσης θα γίνει στις επτά απόψε στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου αποτελούμενη από 4 – 5 άτομα θα παρευρεθεί στην τελετή και το βραβείο θα παραλάβει ο Ανδρέας Μάτσης, Πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α».

Σημειώνεται ότι η συνεδρία θα μεταδίδεται ζωντανά, για όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, μέσω του συνδέσμου http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20231221

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος

Μουσική εκδήλωση προς τιμήν του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα-Οι ζωγραφιές του παρούσες σε ειδική έκθεση [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: