H Παναγία των Παρισίων απέκτησε νέο λαμπερό κόκορα στην κορυφή του κωδωνοστασίου της: Ένας «φοίνικας» που αναγεννάται από τις στάχτες [videos]

Ο νέος κόκορας κατευθύνεται στην κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων. Screenshot via YouTube@France24/




Ένας μεγάλος γερανός σήκωσε έναν νέο χάλκινο κόκορα και τον εναπέθεσε στην κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων χθες Σάββατο, ένα σημαντικό ορόσημο καθώς τα συνεργεία αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση του κατεστραμμένου από τη φωτιά καθεδρικού ναού του Παρισιού τους επόμενους δώδεκα μήνες .

Στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019 που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό, ο παλιός κόκορας είχε πέσει από την οροφή μαζί με το ξύλινο κωδωνοστάσιο στην κορυφή του οποίου ήταν στερεωμένος. Βρέθηκε χτυπημένος αλλά σχεδόν άθικτος ανάμεσα στα συντρίμμια την επομένη της πυρκαγιάς και θα εκτεθεί στο νέο μουσείο της Παναγίας των Παρισίων.

Συμβολίζει την ανθεκτικότητα εν μέσω της καταστροφής μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Απριλίου του 2019 – καθώς οι υπεύθυνοι αποκατάστασης αποκάλυψαν επίσης ότι ένα σύστημα αντιπυρικής ομίχλης τοποθετείται κάτω από την οροφή του καθεδρικού ναού.

  • Ενώ εξακολουθεί να περιβάλλεται από μεταλλικά ικριώματα, το κωδωνοστάσιο αποτελεί και πάλι μέρος του παρισινού ορίζοντα από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Το κωδωνοστάσιο ύψους 96 μέτρων δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδιασμού του καθεδρικού ναού – ο οποίος χτίστηκε για σχεδόν 200 χρόνια ξεκινώντας από τα μέσα του 12ου αιώνα. Προστέθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποκατάστασης του 19ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc.

Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας Φιλίπ Βιλνέβ , ο οποίος σχεδίασε τον νέο κόκορα, είπε ότι η επιβίωση του πρωτότυπου σηματοδότησε μια ακτίνα φωτός στην καταστροφή.

«Ότι υπήρχε ελπίδα, ότι δεν χάθηκαν όλα. Η ομορφιά του (παλιού) χτυπημένου κόκορα… εξέφρασε την κραυγή του καθεδρικού ναού που υποφέρει στις φλόγες», είπε ο Βιλνέβ. Περιέγραψε το νέο έργο τέχνης, μήκους περίπου μισού μέτρου που λάμπει στον ήλιο του Δεκεμβρίου πίσω από τον καθεδρικό ναό , ως τον «Φοίνικα» του.

Ο Βιλνέβ ανέλυσε τη σημασία του νέου κόκορα, λέγοντας:

«Από την [πυρκαγιά] έχουμε δουλέψει σε αυτόν τον [τον] διάδοχο κόκορα, ο οποίος βλέπει τη φλόγα να μεταφέρεται στην κορυφή του καθεδρικού ναού όπως ήταν πριν, περισσότερο από 96 μέτρα από το έδαφος … Είναι μια φωτιά της ανάστασης».

Αστειευόμενος αλλά υποδηλώνοντας την σκληρή δουλειά που χρειάστηκε, ο αρχιτέκτονας είπε ότι η διαδικασία ήταν τόσο έντονη που ίσως χρειαστεί να μιλήσει με τον θεραπευτή του σχετικά.

Πριν ανέβει στην κούρνια του, ο πετεινός – ένα γαλλικό έμβλημα της επαγρύπνησης και της ανάστασης του Χριστού – ευλογήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Παρισίων Λοράν Ουλρίχ στην  πλατεία πίσω από το μνημείο.

  • Ο κόκορας είναι ένα συγκινητικό εθνικό έμβλημα για τους Γάλλους λόγω της σημασιολογίας της λέξης. η λατινική λέξη gallus σημαίνει και Γαλάτης και κόκορας.

Ο Ουλρίχ τοποθέτησε ιερά λείψανα σε μια τρύπα μέσα στο στήθος του κόκορα, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων από το αγκάθινο στέμμα του Χριστού και λείψανα του St Denis και της St Genevieve, εμποτίζοντας το γλυπτό με θρησκευτική σημασία.

Το Ακάνθινο Στεφάνι, που θεωρείται ως το πιο ιερό λείψανο της Παναγίας των Παρισίων, ήταν μεταξύ των θησαυρών που αφαιρέθηκαν γρήγορα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Μεταφέρθηκε στο Παρίσι από τον βασιλιά Λουδοβίκο Θ΄ τον 13ο αιώνα, υποτίθεται ότι πιέστηκε στο κεφάλι του Χριστού κατά τη διάρκεια της σταύρωσης.

  • Ένας σφραγισμένος σωλήνας τοποθετήθηκε επίσης στο γλυπτό που περιέχει μια λίστα με τα ονόματα σχεδόν 2.000 ατόμων που συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, υπογραμμίζοντας τη συλλογική προσπάθεια πίσω από το έργο.

Ο νέος αρχηγός αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, Φιλίπ Ζοστ , σχολίασε λεπτομερώς τα πρωτοποριακά μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του καθεδρικού ναού από μελλοντικές πυρκαγιές σε σχόλια στον Τύπο.

“Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από συσκευές πυροπροστασίας, μερικές από τις οποίες είναι πολύ καινοτόμες για έναν καθεδρικό ναό, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ομίχλης στις σοφίτες, όπου βρίσκεται το πλαίσιο από βελανιδιά και το κωδωνοστάσιο”, είπε ο Ζοστ. “Και αυτή είναι η πρώτη για καθεδρικό ναό στη Γαλλία.”

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε το εργοτάξιο δεσμεύτηκε ότι η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι θα επαναλειτουργήσει εντός 12 μηνών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο  παλιός “αυθεντικός” κόκορας θα εκτεθεί σε ένα νέο μουσείο στο Hôtel-Dieu.

Αυτή η κίνηση, μαζί με τα σχέδια να προσκληθεί ο Πάπας Φραγκίσκος για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού το επόμενο έτος, υπογραμμίζει τη σημασία της Παναγίας των Παρισίων στη γαλλική ιστορία και τον πολιτισμό.

  • Η Notre-Dame πρόκειται να ανοίξει ξανά για θρησκευτικές λειτουργίες και για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Περίπου 500 εργάτες είναι παρόντες στο χώρο κάθε μέρα, αγωνιζόμενοι για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ο οποίος κυριαρχεί στο νησί Ile de la Cite στον ποταμό Σηκουάνα από τον Μεσαίωνα.

Από τις αρχές του 2024, οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να στεγανοποιούν τη δρύινη στέγη με μόλυβδο.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, τα έπιπλα, τα αγάλματα και τα έργα τέχνης του καθεδρικού ναού θα επιστρέψουν, καθώς και το όργανο, το οποίο είχε αφαιρεθεί πλήρως για ανακαίνιση.

Με πληροφορίες από Reuters

Οι 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου από το TasteAtlas: Η Ιταλία πρώτη ελέω… πίτσας, τρίτη η Ελλάδα, όγδοοι και καταϊδρωμένοι οι Γάλλοι [λίστα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: