Γκρεμίζουν με καθυστέρηση δεκαετιών το μνημείο της Κόκκινου Στρατού στη Σόφια: Σύμβολο της σοβιετικής εισβολής στη Βουλγαρία [photos]

epa11024090 A crane builds scaffolding around the statue of the Red Army monument during the start of the dismantling of the monument in Sofia, Bulgaria, 12 December 2023. EPA/VASSIL DONEV




Συνεργεία με γερανό ξεκίνησαν να αποσυναρμολογούν το μνημείο του Σοβιετικού Στρατού ύψους 37 μέτρων στη βουλγαρική πρωτεύουσα Σόφια μετά από τρεις δεκαετίες καθυστέρησης και συζητήσεων.

«Το μνημείο πηγαίνει πίσω στο παρελθόν, εκεί που ανήκει», δήλωσε  ο Ιβάιλο Μίρτσεφ, βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Το μνημείο στήθηκε το 1954 για να τιμήσει τη σοβιετική εισβολή στη Βουλγαρία που είχε πραγματοποιηθεί δέκα χρόνια νωρίτερα. Το τοπικό συμβούλιο της Σόφιας ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του μνημείου το 1993 μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, αλλά οι διαδοχικές κυβερνήσεις απέφυγαν να κάνουν ένα τόσο «ευαίσθητο» βήμα.

Η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τη σοβιετική κληρονομιά στη Βουλγαρία και μαζί με αυτήν την τύχη του μνημείου, το οποίο έχει γίνει ο τόπος τακτικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και δράσεων διαμαρτυρίας.

  • Ο Μίρτσεφ αποκάλεσε το μνημείο –  ένα άγαλμα ενός στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού που κρατά ένα όπλο στον αέρα μαζί με μια ομάδα στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού –  «σύμβολο κατοχής» που ρίχνει «σκιά όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία μας».

«Δεν αποδομούμε απλώς ένα μνημείο, παίρνουμε πίσω την ευκαιρία να κατανοήσουμε την ιστορία μέσα από το δικό μας πρίσμα, αντί μέσω της ρωσικής προπαγάνδας», έγραψε στο X, .

Την Tρίτη υπήρχε αυξημένη αστυνομική παρουσία  στην περιοχή καθώς δύο αντίπαλα πλήθη –ένα υπέρ της διάλυσης και ένα άλλο εναντίον της, φέροντας πολλές ρωσικές σημαίες– συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο. Το γκρέμισμά του αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα.

 

Σημείο διαμαρτυρίας

Το μνημείο, που βρίσκεται στον κήπο Knyzhevska της Σόφιας και είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους νέους, τιμά τη μνήμη των σοβιετικών στρατευμάτων που εισήλθαν στη Βουλγαρία τον Σεπτέμβριο του 1944, ένα γεγονός που σηματοδότησε την αρχή 45 ετών σκληροπυρηνικής κομμουνιστικής διακυβέρνησης.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία στα τέλη του 1989, τοπικοί σύμβουλοι στη Σόφια ψήφισαν το 1993 για την απομάκρυνση του μνημείου, αλλά η διαδικασία βυθίστηκε στη γραφειοκρατία και την πολιτική αντιπαράθεση.

Τον περασμένο μήνα με την υποστήριξη των κύριων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της Βουλγαρίας, εκλέχτηκε δήμαρχος της Σόφια ο Βασίλ Τερζίεφ, ένας 45χρονος επιχειρηματίας τεχνολογίας ,  οποίος είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει η απομάκρυνση ακριβώς τη στιγμή που μαίνεται η συζήτηση για τις διασυνδέσεις της οικογένειάς του με τις δομές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 7 Δεκεμβρίου, η περιφερειακή διοίκηση της Σόφιας είπε ότι το μνημείο πρέπει να αποσυναρμολογηθεί για λόγους ασφαλείας και ότι τα γλυπτά απαιτούν αποκατάσταση.

  • Στην πρόσφατη ιστορία, το μνημείο και το γύρω πάρκο έχουν συνδεθεί με την τοπική κουλτούρα του skate και του punk, ενώ η ετήσια εκδήλωση Sofia Pride το χρησιμοποιούσε ως σημείο συγκέντρωσης από το 2012.

Το 2011, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Destructive Creative γκράφιτι ζωγράφισε τις φιγούρες του Κόκκινου Στρατού στα χρώματα φανταστικών εικονιδίων της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των Superman, Santa Claus και Ronald McDonald, σε μια αναφορά στην αλλαγή πορείας της Βουλγαρίας.

Στη συνέχεια, το 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέρος του μνημείου βάφτηκε κόκκινο και η πλάκα βανδαλίστηκε.

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στη Σόφια δήλωσε ότι δεν έχει την ικανότητα να συντηρήσει το μνημείο και παραμένει ασαφές τι ακριβώς θα συμβεί με αυτό.

Με πληροφορίες από Balkaninsight.com

Πολλές συλλήψεις στη Δανία για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση – Από το 2010 οι αρχές εκτιμούν ύπαρξη «σημαντικής» απειλής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: