Financial Times: Κινέζοι κατάσκοποι στρατολόγησαν Ευρωπαίους πολιτικούς προκειμένου να διχάσουν τη Δύση

Photo by Eva Bronzini: https://www.pexels.com/photo/dragon-festival-during-nighttime-6068535/




Κινέζοι κατάσκοποι χρησιμοποιούσαν έναν ακροδεξιό Βέλγο πολιτικό ως πηγή πληροφοριών για περισσότερα από δύο χρόνια, αποκαλύπτουν οι Financial Times, σε μια υπόθεση που δείχνει πώς το Πεκίνο διεξήγαγε επιχειρήσεις επιρροής σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική προς όφελός του.

Στο άρθρο που υπογράφουν οι Demetri Sevastopoulo, Henry Foy, John Paul Rathbone, Joe Leahy, σημειώνεται μεταξύ άλλων

Συγκεκριμένα, ο Daniel Woo, αξιωματικός της υπηρεσίας κατασκοπείας του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, στρατολόγησε τον Βέλγο πρώην γερουσιαστή Frank Creyelman προκειμένου να επηρεάσει τις συζητήσεις στην Ευρώπη για θέματα που κυμαίνονται από την καταστολή της δημοκρατίας από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ έως τη δίωξη των Ουιγούρων στο Xinjiang. Βετεράνος του ακροδεξιού φλαμανδικού εθνικιστικού κινήματος του Βελγίου από το 1977, ο Creyelman υπηρέτησε στην ομοσπονδιακή Γερουσία από το 1999 έως το 2007 και τώρα είναι επίτιμο μέλος του φλαμανδικού κοινοβουλίου και επικεφαλής του κόμματος Vlaams Belang στην γενέτειρά του, Mechelen.

Καθώς ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επρόκειτο να επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη του 2022, ο Woo ζήτησε από τον Creyelman να πείσει δύο δεξιούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πουν δημόσια ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. «Σκοπός μας είναι να εκτροχιάσουμε τη σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης», έγραψε ο Woo σε ένα γραπτό μήνυμα στον Βέλγο πολιτικό.

Η σχέση μεταξύ του Κινέζου αξιωματικού και του Creyelman τεκμηριώνεται από γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν επί 30 μήνες μεταξύ 2019 και 2022, τα οποία παραχωρήθηκαν από μια δυτική πηγή ασφαλείας στο πλαίσιο της κοινής έρευνας των Financial Times, Der Spiegel και Le Monde. Οι ανταλλαγές μηνυμάτων αποκάλυψαν με σαφή λεπτομέρεια πώς οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να χειραγωγήσουν την πολιτική συζήτηση σε όλο τον κόσμο προς όφελος του Πεκίνου – μια ανησυχία που επισημαίνεται όλο και περισσότερο από τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Όπως σημειώνεται, ενώ πρακτικές κατασκοπείας αποτελούν κοινό τόπο για τις περισσότερες μεγάλες χώρες, η επιχείρηση της Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας στην Ευρώπη υπογραμμίζει ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της κινεζικής κατασκοπείας – δηλαδή τις εκτεταμένες επιχειρήσεις επιρροής που στοχεύουν στη διαμόρφωση πολιτικών συζητήσεων που εκτείνονται από την Οτάβα έως το Λονδίνο μέχρι την Καμπέρα.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει για κρυφές προσπάθειες του Πεκίνου να παρέμβει στις εκλογές, παρατηρεί η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Creyelman δεν απάντησε στις προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του μέσω μηνυμάτων, τηλεφώνου και email.

[Chinese spies recruited European politician in operation to divide west]

Οι Αμερικανοί πεζικάριοι που περίμεναν στα πλοία δεν ξεχνούν τη συμπεριφορά της Άγκυρας: Οι περίεργες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το μόνιμο όχι του Ερντογάν στη Σουηδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: