Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Η συμφωνία για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η συμφωνία Κυβέρνησης και Chevron για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», η συζήτηση στην Βουλή για τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, οι αντιδράσεις για τη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου για το κόστος των ρύπων και οι διορισμοί συμβούλων στο Προεδρικό, είναι τα βασικότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Παραφούσκωσε αυθαίρετα τις πληρωμές για ρύπους» και γράφει για αντίδραση από τον ΔΗΣΥ μετά τη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για €500 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπών θερμοκηπίου αερίων το 2024.

Αναφέρει αλλού ότι γίνονται σφοδρές μάχες και ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας. Η «Α» αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ζητεί την έγκριση από την Βουλή πρόσθετων κονδυλίων €64 εκ. και 680 νέες θέσεις.

«Προσυμφωνία Κυβέρνησης και Chevron για το ‘Αφροδίτη’» είναι το τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει ότι αχτίδα φωτός για μια πιθανή τελική συμφωνία Κυβέρνησης και αμερικανικής εταιρείας Chevron για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» επιφύλασσε η χθεσινή καταληκτική ημερομηνία.

Αλλού γράφει ότι οι παράτυποι μετανάστες έλαβαν €6 εκ. σε ένα χρόνο ως οικονομικό κίνητρο για να επιστρέψουν με τη θέληση τους στις χώρες καταγωγής τους. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει για νέα δικαίωση με αποζημίωση 5,4 εκ. ευρώ σε κουρεμένους.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Μαλλιά κουβάρια για τις εκποιήσεις» και γράφει ότι δεν βγαίνει από μέσα η Βουλή για τις εκποιήσεις με τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ να φέρνουν έντονη αντίσταση στα κυβερνητικά νομοσχέδια και να κατηγορούν Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα.

Αλλού γράφει ότι μέσα από πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις που διοργανώνουν ξένοι επενδυτές παλιά βιομηχανικά διατηρητέα κτίρια αποκτούν ξανά την αίγλη τους. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται σε ποινική έρευνα παράγοντα της Ολυμπιακής Επιτροπής.

«’Εξωθεσμικός στρατός’ στο Προεδρικό από αποσπασμένους και ‘συμβούλους’» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Χαραυγής» που αναφέρεται σε «νέους σκανδαλώδεις πολιτικούς διορισμούς» συμβούλων για «παραϋπουργικό επιτελείο», το οποίο παρακολουθεί συγκεκριμένα Υπουργεία.

Αλλού αναφέρεται σε παγκύπρια πορεία ειρήνης που διοργανώνεται αύριο στη Λευκωσία για τερματισμό του πολέμου στην Γάζα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φωτιά σε σχολικό λεωφορείο εν κινήσει έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και οδηγού.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση και Chevron συζητούν για συμφωνία» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στη συμφωνία Κυβέρνησης και Chevron για τους όρους ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» και γράφει ότι ο στόχος είναι να εξορυχθεί φυσικό αέριο από το κοίτασμα μέχρι το τέλος του 2027.

Αλλού αναφέρει ότι η Αστυνομία δεν σχολιάζει το δημοσίευμα ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέχει δύο περίστροφα που ανήκουν στο κράτος. Αλλού προβάλλει την περίπτωση μιας κοπέλας που διασώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η οποία φιλοξενείται σε θέρετρο αποκατάστασης στο χωριό Μηλιού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
Λευκωσία, Κύπρος

Η ΕΣΗΕΑ μετονομάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα σε «Βασίλης Βασιλικός» στη μνήμη του σπουδαίου συγγραφέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: