Σε σοκ η Πράγα: 15 νεκροί και 30 τραυματίες από την ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Καρόλου: Φοιτητής ο 24χρονος δράστης [photos, videos]

epa11039970 An armed Police officer stands guard near to the scene of a shooting at Charles University in central Prague, 21 December 2023. According to Czech Police several people have been killed and “dozens” injured in an incident in the capital of the Czech Republic. EPA/MARTIN DIVISEK




Τραγωδία τεραστίων διαστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στην καρδιά της Πράγας μετά από ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου – επίθεση που άφησε πίσω της σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, 15 νεκρούς, ανάμεσά τους και τον δράστη, και τουλάχιστον 24τραυματίες, εκ των οποίων οι 9 σε σοβαρή κατάσταση.

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter, ότι λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι αστυνομικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τον δράστη.

Ο δράστης του μακελειού ήταν ένας 24χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου , σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, Martin Vondrášek, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν περισσότεροι από 15 νεκροί και 24 τραυματίες, αλλά ότι αυτοί μπορεί να μην είναι οριστικοί αριθμοί.

  • Ο δράστης εμπνεύστηκε από παρόμοιους πυροβολισμούς στο εξωτερικό, είπε ο πρόεδρος της αστυνομίας, ενώ ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί.

 

Σε εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται φοιτητές να έχουν καταφύγει στις στέγες του πανεπιστημίου, και να κρέμονται πραγματικά από τα κιγκλιδώματα. Άλλοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο μέσα σε αίθουσες και κάτω από έπιπλα του πανεπιστημίου.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία κανενός άλλου ενόπλου δράστη και κάλεσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας.

Ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίριά του Πανεπιστημίου. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα», ανέφερε το email.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Λίγη ώρα μετά την εξουδετέρωση του δράστη κι ενώ σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο Πανεπιστήμιο, οι υπηρεσίες ιατρικής διάσωσης της Πράγας έδωσαν νέες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών καθώς αρχικά γινόταν λόγος για «πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες»:

«11 νεκροί συμπεριλαμβανομένου του επιτιθέμενου, 9 τραυματίες σοβαρά, 5-6 βαριά τραυματίες, έως και 10 ελαφρά τραυματίες. Οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν περαιτέρω».

Πληροφορίες για τον δράστη

Η αστυνομία δεν κατονόμασε τον δράστη αλλά τον αναγνώρισε ως 24χρονο φοιτητή κάποιας σχολής του Πανεπιστημίου Καρόλου. Ο δράστης εξουδετερώθηκε είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, ενώ ήδη την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες νεαρού άνδρα που κατονομάζεται ως Νταβίντ Κόζακ. Μάλιστα, κάποιες αναφορές τον ήθελαν να διατηρεί λογαριασμό στο Telegram  με ανησυχητικές αναρτήσεις .

Ορισμένες αναρτήσεις ανέφεραν ότι ο δράστης αναζητείτο από σήμερα το πρωί από την αστυνομία στην τσεχική πρωτεύουσα και χαρακτηριζόταν “ένοπλος και επικίνδυνος” καθώς σκότωσε και τον πατέρα του, νωρίς σήμερα το πρωί.

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν – πλην του ονόματός του – από την αστυνομία.

 

 

Σοκαρισμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Τσεχίας

 

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση .

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Τραγωδία στην Πράγα: Ένοπλη επίθεση με πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο Πανεπιστήμιο Καρόλου * Νεκρός ο δράστης [photos, videos]

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: