Εφτασαν τα πεφταστέρια του Δεκεμβρίου, πυκνά και λαμπερά -Aνακαλύφθηκαν το 1800 και μόλις το 1983 απαντήθηκε πως γεννήθηκαν [videos]

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay




Φτάνουν τα πεφταστέρια του Δεκέμβρη που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε ποσότητα και λάμψη από τις Περσείδες που μπορεί κανείς να θαυμάσει τον Αύγουστο.

Φέτος η κορύφωση αναμένεται τη νύχτα μεταξύ 13 και 14 Δεκεμβρίου και οι συνθήκες για παρατήρηση θα είναι πολύ ευνοϊκές γιατί δεν θα υπάρξει ενόχληση από τη Σελήνη: μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε, επομένως, επίσης επειδή, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αυτή η βροχή μετεωριτών εξελίσσεται ραγδαία και προορίζεται να εξαφανιστεί μέσα σε εκατό χρόνια.

Απέχουμε ακόμα πολύ, ωστόσο, από τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου: παραδοσιακά προσδιορίζεται ως εκείνη μεταξύ 12 και 13 Δεκεμβρίου, αντίθετα πέφτει με την ευκαιρία του χειμερινού ηλιοστασίου, 22 Δεκεμβρίου.

Τα πεφταστέρια είναι θραύσματα κομητών ή αστεροειδών που, κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης, υπερθερμαίνονται, δημιουργώντας ένα φωτεινό ίχνος. Οι Διδυμίδες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1800.

Οι αστρονόμοι της εποχής εξερεύνησαν τον ουρανό αναζητώντας το ουράνιο σώμα που πρέπει να τους δημιούργησε, αλλά το κυνήγι συνεχίστηκε χωρίς επιτυχία για πάνω από έναν αιώνα. Τελικά, το 1983, ο δορυφόρος Iras της NASA και οι διαστημικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας βρήκαν τον βραχώδη κομήτη «3200 Phaethon», που προσδιορίστηκε ως η πηγή της βροχής.

Ως εκ τούτου, το μυστήριο φαινόταν λυμένο, αλλά μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Planetary Science Journal και υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια έθεσε τα πάντα υπό αμφισβήτηση. Μάλιστα, ανακάλυψε ότι η ουρά του 3200 Phaethon είναι φτιαγμένη από αέριο, επομένως δεν μπορεί να ευθύνεται για το σχηματισμό των μετεωροειδών που αποτελούν τους Διδυμίδες. Παρόλα αυτά, ο βραχώδης κομήτης εξακολουθεί να είναι ο κύριος ύποπτος και ορισμένες υποθέσεις υποδηλώνουν ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να αποτέλεσε την αρχή

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

«Άγια Νύχτα»: Η εκπληκτική ιστορία πίσω από τον διάσημο ύμνο των Χριστουγέννων και ο δημιουργός της που πέθανε πάμφτωχος και άσημος [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: