Χρήστος Λέντζος: Πέθανε στα 93 του χρόνια ο πατριάρχης του φραπέ με τη μυστική συνταγή που γέννησε αστικούς μύθους [video]

O Χρήστος Λέντζος. Στιγμιότυπο από βίντεο στο You Tube@ thanwin53




Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Λέντζος σε ηλικία 93 ετών, ο θρυλικός παρασκευαστής του πιο διάσημου φραπέ στην Ελλάδα.

Το μακρινό 1964, ο «πατριάρχης» του φραπέ άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο – καφέ στο Παγκράτι.

Η συνταγή του θρυλικού «φραπέ» του, παρέμεινε μυστική, ενώ οι εικασίες για τη σύστασή του είχαν αγγίξει τα όρια του αστικού μύθου:

Κρέμα γάλακτος, μαρέγκα και αυγά ήταν μερικά από τα σενάρια.

«Ερχόταν κόσμος και μου’ λεγε, εγώ δεν τρώω αυγά», είχε πει κάποτε στον street chef Βασίλη Καλλίδη, για να περιγράψει το εύρος και την απήχηση που είχε λάβει ο αστικός μύθος.

Ο ίδιος επέμενε ότι η επιτυχία οφειλόταν στην ποσότητα και τη δοσολογία: Η οποία, όπως θα δείτε σε ένα βίντεο παρακάτω, είχε τελικά τρία μυστικά:

  1. Ετοιμαζόταν με γενναίες δόσεις κούπας και όχι κουταλιών, (αργότερα μοιραζόταν στα ποτήρια)
  2. Παρασκευαζόταν με μίξερ και όχι με φραπεδιέρα
  3. Χρησιμοποιούντο πάντα σε γυάλινα σκεύη.

Λόγω του άψογου «χτυπήματος» με μίξερ δημιουργούνταν ένα πλούσιο, πηχτό μείγμα

«Εκεί που καθόμουν, πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν!», είχε κάποτε εκμυστηρευτεί.

Για όσους ήθελαν πιο δυνατό τον καφέ τους, ο Λέντζος προσέθετε μια κουταλιά καφέ από πάνω -γνωστό και ως «καπέλο»- για να μειώσει τη γλύκα.

«Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις σερβίραμε στον κόσμο μαζί με το καφεδάκι του. Μια ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν, πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν!»,είχε πει κάποτε.

Ο φραπές του θρυλικού Λέντζου ήταν τελετουργία. Κι όσο το μυστικό κρατούσε, τόσο οι Παγκρατιώτες ξημεροβραδιάζονταν στις καρέκλες της οδού Ευτυχίδου για να τον απολαύσουν.

Από το πρωινό άνοιγμά του στις 5 π.μ. μέχρι τις βραδινές ώρες 2-3 π.μ., ο Λέντζος σέρβιρε εκατοντάδες καφέδες καθημερινά σε μια διαφορετική πελατεία, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που ξυπνούσαν νωρίς, των οδηγών του ΕΚΑΒ, των μαθητών και των ανθρώπων όλων των ηλικιών και καταβολών.

Συν τω χρόνω το καφέ του κατέστη τόσο διάσημο που έγινε ακόμη και τραγούδι.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: