Bήμα εκτόνωσης από το Βελιγράδι: Η Σερβία θα επιτρέπει από το νέο έτος την είσοδο οχημάτων με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου στην επικράτειά της

FILE PHOTO: Άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο περιφρουρούν το δημαρχιακό κτίριο στην πόλη Σβέτσαν. EPA, GEORGI LICOVSKI




Σέρβος αξιωματούχος χτες Τρίτη, ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι θα επιτρέψει σε αυτοκίνητα με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου να εισέρχονται στη Σερβία.

Η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το τέλος μιας διαμάχης ετών και χαιρετίστηκε απο την Ε.Ε ως “θετική εξέλιξη”.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση λήφθηκε για να “διευκολυνθεί η ελευθερία κίνησης όλων των οχημάτων” που προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε ο σερβικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTS την Τρίτη, επικαλούμενος τον επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Πέταρ Πέτκοβιτς.

Μέχρι χτες τα οχήματα που προέρχονταν από τη Σερβία ή το Κοσσυφοπέδιο μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα των δύο πλευρών αλλά έπρεπε να κολλήσουν αυτοκόλλητα στα εθνικά εμβλήματα που φαίνονται στις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Από την 1η Ιανουαρίου, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ.

Ο κ. Πέτκοβιτς έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι, «η άδεια που δόθηκε σε όλα τα οχήματα για οδήγηση είναι μια καθαρά πρακτική απόφαση, για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυγμένης ανεξαρτησίας του «Κοσόβου».

Άγνωστό παραμένει μέχρι σήμερα αν και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα προχωρήσει σε παρόμοιο βήμα.

Οι Βρυξέλλες χαιρέτησαν την απόφαση του Βελιγραδίου ως “μια θετική εξέλιξη” που “καταδεικνύει ότι είναι δυνατή πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου”, δήλωσε ο Peter Stano, εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell , στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Tweet).

“Η ΕΕ αναμένει τώρα το Κοσσυφοπέδιο να ανταποκριθεί (ενεργώντας) με τον ίδιο τρόπο“, πρόσθεσε.

Στο παρελθόν, το 2011, η Σερβία είχε συμφωνήσει όπως και το Κοσσυφοπέδιο ανάλογα να αναγνωρίσει τις πινακίδες της άλλης πλευράς, αλλά πότε δεν υπήρξε πλήρης εφαρμογή αυτής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2022, το Κοσσυφοπέδιο έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να τιμωρήσει τους οδηγούς που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας τους με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Η Σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία παραμένει πιστή στο Βελιγράδι και εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της μέρος της Σερβίας παρά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, είχε αγνοήσει τις τοπικές αρχές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και είχε στήσει οδοφράγματα, οδηγώντας σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Έκτοτε, το «99%» των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου αντικατέστησαν οικειοθελώς τις πινακίδες τους με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα, πρόσθεσε ο κ. Πέτκοβιτς, εξηγώντας ότι γι’ αυτούς ήταν ανάγκη της καθημερινής ζωής.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Στρατός… airlines στο Μεξικό: Με αποτυχημένο δρομολόγιο και επικρίσεις ξεκίνησαν οι πτήσεις της low budget εταιρίας των Ενόπλων Δυνάμεων [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: