ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η Τουρκία εξοικονομεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το ρωσικό πετρέλαιο καθώς οι εισαγωγές εκτινάσσονται στα ύψη παρά τις κυρώσεις

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση από τη Μόσχα μεταδίδει ότι η Τουρκία και οι τουρκικές εταιρείες έχουν εξοικονομήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς ενέργειας το 2023, αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων με έκπτωση.

Αυτά έδειξε ο υπολογισμός του Reuters με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της LSEG. Η Άγκυρα θέλει επίσης να αγοράσει περισσότερα από τη γείτονά της παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικής ενέργειας στο δυτικό ημισφαίριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κίνα και η Ινδία έχουν εισαγάγει μεγαλύτερους όγκους από τη Ρωσία από ό,τι η Τουρκία, αλλά η εγγύτητα της Άγκυρας στα ρωσικά λιμάνια, ωστόσο, σημαίνει ότι εξοικονομεί περισσότερα από άλλους αγοραστές χάρη στα φθηνότερα μεταφορικά.

Οι αποστολές ρωσικού αργού πετρελαίου Urals στην Τουρκία αυξήθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 400.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) τον Νοέμβριο του 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 14% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG και τους υπολογισμούς του Reuters.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, το Turpas και το διυλιστήριο STAR δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Οι προμήθειες στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, αφού η ιδιωτική ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Lukoil υπέγραψε συμφωνία με την αζερική εταιρεία SOCAR για τη διύλιση έως και 200.000 βαρελιών ημερησίως του πετρελαίου της στο τουρκικό διυλιστήριο STAR της Socar, σύμφωνα με εμπορικές πηγές.

Εκτός από τις αυξανόμενες προμήθειες αργού, οι εισαγωγές της Τουρκίας σε ρωσικό ντίζελ, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα αεριωθουμένων και πλοίων αυξήθηκαν 200% τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2023 σε περίπου 0,29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Τουρκία έχει πληρώσει μεταξύ 25 και 150 δολαρίων λιγότερα για έναν τόνο (3,3-20 δολάρια το βαρέλι) ρωσικού ντίζελ φέτος σε σύγκριση με τις τιμές για παρόμοιες ποιότητες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με εμπόρους. Για το αργό, είχε εκπτώσεις μεταξύ 5-20 $ ανά βαρέλι. Οι φθηνότερες εισαγωγές ενέργειας βοήθησαν την Άγκυρα να περιορίσει το εμπορικό της έλλειμμα και να μειώσει την πίεση στο νόμισμά της, το οποίο υποτιμήθηκε κατά 30% μέχρι στιγμής φέτος.

Η Τουρκία αύξησε επίσης τις εξαγωγές ντίζελ κατά την ίδια περίοδο κατά 120%, αυξάνοντας σε 6,03 εκατομμύρια τόνους από 2,75 εκατομμύρια τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Πολλοί ακτιβιστές και υποστηρικτές της Ουκρανίας κατηγόρησαν την Τουρκία ότι ουσιαστικά βοηθά τη Ρωσία να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τις κυρώσεις. Η χώρα αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι εξάγει καύσιμα διυλισμένα από διάφορους τύπους αργού.

Η Τουρκία δεν είναι μοναδική που απολαμβάνει μεγάλα κέρδη στις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ινδία, η οποία επίσης αρνήθηκε να ενταχθεί σε κυρώσεις κατά της Μόσχας, έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά 77% μέχρι στιγμής φέτος. Έχει εξοικονομήσει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου το πρώτο ενιάμηνο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε κυβερνητικά στοιχεία.

Ωστόσο, η Ινδία εισήγαγε πολύ μεγαλύτερους όγκους ρωσικού πετρελαίου της τάξης των 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που σημαίνει ότι η εξοικονόμηση ανά βαρέλι για την Τουρκία ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Οι έμποροι είπαν ότι η εξοικονόμηση μπορεί να γίνει στα μεταφορικά, καθώς εκτιμούν ότι επί του παρόντος κοστίζει 6 εκατομμύρια δολάρια η μεταφορά ενός τάνκερ με ρωσικό πετρέλαιο στην Τουρκία σε σύγκριση με 9 εκατομμύρια δολάρια στην Ινδία.

Ο αναλυτής της Kpler, Viktor Katona, είπε ότι τα διυλιστήρια της Τουρκίας έχουν γίνει μερικά από τα πιο κερδοφόρα εργοστάσια στη Μεσόγειο από τότε που επιβλήθηκαν οι ρωσικές κυρώσεις τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Katona είπε ότι το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Τουρκίας Tupras είχε μικτό περιθώριο κέρδους 30 $ ανά βαρέλι το περασμένο έτος, 6 $ ανά βαρέλι υψηλότερο από το μέσο περιθώριο κέρδους για ένα σύνθετο διυλιστήριο στη Μεσόγειο.

Η Μόσχα και η Άγκυρα συζητούν επίσης τη δημιουργία κόμβου ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, αφού η ΕΕ μείωσε δραστικά τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου. Το σχέδιο συμβάλλει στη μακροχρόνια επιθυμία της Άγκυρας να γίνει σημαντικός κόμβος διανομής ενέργειας για τη νότια Ευρώπη.

Η Ρωσία θεωρεί τον κόμβο ως έναν τρόπο για να επαναδρομολογήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της από την Ευρώπη ή να πουλήσει μέρος του φυσικού αερίου στην ΕΕ έμμεσα.

ΠΗΓΗ: Exclusive: Turkey saves $2 billion on Russian oil as imports soar despite sanctions 

Η Τουρκία πουλάει στο κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι το λιμάνι της Σμύρνης: Μέρος συμφωνίας $50 δισεκ. μεταξύ των δύο χωρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: