Η Τουρκία πουλάει στο κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι το λιμάνι της Σμύρνης: Μέρος συμφωνίας $50 δισεκ. μεταξύ των δύο χωρών

epa09756241 Abu Dhabi Crown Prince Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) during their meeting at the Qasr Al Watan palace in Abu Dhabi, United Arab Emirates, EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS




Το Άμπου Ντάμπι πρόκειται να αγοράσει μερίδιο σε ένα βασικό τουρκικό λιμάνι, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία, σε μια περαιτέρω ένδειξη προσέγγισης μεταξύ των άλλοτε άσπονδων γεωπολιτικών αντιπάλων.

Αυτό σημειώνεται σε ανταπόκριση του Reuters από την Κωνσταντινούπολη που υπογράφουν οι Ebru Tuncay και Alexander Cornwell με τίτλο Exclusive: Abu Dhabi nears deal to buy stake in Turkish port -sources.

Σύμφωνα με τη δυνητική συμφωνία, ο όμιλος AD Ports Group που ελέγχεται από το κράτος θα επενδύσει σε μια οντότητα που θα συσταθεί από το Turkey Wealth Fund για τη διαχείριση του λιμανιού της Σμύρνης στην ακτή του Αιγαίου, ανέφεραν δύο από τις πηγές – Οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το μέγεθος του μεριδίου δεν ήταν σαφές, αλλά μία από τις πηγές είπε ότι η αξία της συμφωνίας θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Το λιμάνι, που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, είναι μια σημαντική πύλη που χρειάζεται νέες επενδύσεις. Αξιωματούχος του Ταμείου Περιουσίας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η σχεδιαζόμενη συναλλαγή έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Τουρκίας αναζητά ξένες επενδύσεις για να επιταχύνει την στροφή της από χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών που είχαν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη και το νόμισμα υποτιμήθηκε.

Τα λιμάνια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη στρατηγική αλλαγή στην παγκόσμια παραγωγή. Οι αδυναμίες στις αλυσίδες εφοδιασμού που δοκιμάστηκαν από την πανδημία του COVID 19 και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις πυροδοτούν μια αναταραχή, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να φέρουν την παραγωγή πιο κοντά στο σημείο πώλησης.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ελπίζει ότι ένας επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, θα προσελκύσει ξένους επενδυτές μετά από χρόνια εξόδου, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ). Ορισμένοι δυτικοί επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν στις αγορές. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι νωρίτερα αυτό το μήνα. Το ADQ προεδρεύει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan,, αδελφός του Σεΐχη Mohamed.

Αξιωματούχοι των ΗΑΕ δήλωσαν έκτοτε ότι βλέπουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της εφοδιαστικής. Ο κρατικός λιμενικός κολοσσός του Ντουμπάι DP World αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο σε ένα τουρκικό λιμάνι νωρίτερα φέτος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία υπέγραψαν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τον Μάιο που είχε ως στόχο να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν μια σειρά συναλλαγών αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε τα κράτη του Κόλπου σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την Τ/οικονομία.

Πηγή Reuters / Exclusive: Abu Dhabi nears deal to buy stake in Turkish port -sources

Διθύραμβοι Economist για την ελληνική οικονομία: Στην πρώτη θέση και το 2023 – «Άλλος ένας απίθανος θρίαμβος»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: