Βαρύ πλήγμα στον Σούνακ από το Ανώτατο Δικαστήριο: Έκρινε παράνομη την «αποθήκευση», στη Ρουάντα, μεταναστών που ζητούν άσυλο

epa10975834 Demonstrators hold placards while protesting against the government’s policy of deporting asylum seekers to Rwanda, outside the Supreme Court of the United Kingdom in London, Britain, 15 November 2023. The Supreme Court on 15 November will make a decision on whether the British government’s controversial plan to remove people seeking asylum and deport them to Rwanda is lawful. EPA/NEIL HALL




Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε σήμερα πως το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα είναι παράνομο, καταφέροντας έτσι σοβαρό πλήγμα στη μεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και τη μείζονα προεκλογική υπόσχεσή του ενόψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς.

  • Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον προηγούμενης δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας οι μετανάστες δεν μπορεί να στέλνονται στη Ρουάντα επειδή αυτή η τελευταία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα.

Το σχέδιο για τις αποστολές αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι το κεντρικό στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής του Σούνακ, καθώς προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, εν μέσω ανησυχιών μεταξύ μερικών ψηφοφόρων για τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που φθάνουν με μικρά σκάφη στις βρετανικές ακτές.

Η απόφαση συνιστά σοβαρό πλήγμα στην υπόσχεση του Ρίσι Σούνακ να σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών που φθάνουν παράτυπα με μικρά σκάφη από την Ευρώπη στη νότια ακτή της Βρετανίας.

Θα εξετάσουμε όλες τις διαθέσεις επιλογές λέει η Κυβέρνηση για την απόφαση

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

“Η σύμπραξή μας με τη Ρουάντα, αν και θαρραλέα και φιλόδοξη, είναι απλώς ένα τμήμα ενός οχήματος μέτρων προκειμένου να σταματήσουμε τα σκάφη και να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Κλέβερλι.

“Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε πιθανή οδό προκειμένου να διαταράξουμε το επιχειρησιακό μοντέλο των αχρείων εγκληματικών συμμοριών να θέτουν αθώες ζωές σε κίνδυνο για το δικό τους οικονομικό, εγωιστικό κέρδος”.

 

Διαφωνεί η Ρουάντα με το Δικαστήριο

Η Ρουάντα διαφωνεί με την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που έκρινε πως δεν είναι “ασφαλής τρίτη χώρα” για αιτούντες άσυλο, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα.

  • “Αυτή είναι στην ουσία μια απόφαση του δικαστικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο διαφωνούμε με την απόφαση πως η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες”, δήλωσε η Γιολάντε Μακόλο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντας.

“Η Ρουάντα και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουν την ενσωμάτωση μετεγκατεστημένων αιτούντων άσυλο στην κοινωνία της Ρουάντας. Η Ρουάντα είναι δεσμευμένη στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έχουμε αναγνωριστεί από την UNCHR [Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες] και άλλους διεθνείς θεσμούς για την υποδειγματική μεταχείριση που επιφυλάσσουμε στους πρόσφυγες”.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom

 

Νέα ακραία επίθεση Ερντογάν: Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος με πυρηνικά και ο Νετανιάχου «ξοφλημένος»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: