Βαρύ διπλωματικό επεισόδιο για τα Γλυπτά: Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έντονη ενόχληση εκφράζει ο Ελληνας πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο ΒΒC. Φωτογραφία που διήνειμε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού




Στην ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ελληνα πρωθυπουργό προχώρησε ο Βρετανός ομόλογός του Ρίσι Σούνακ, λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την ίδια την πρωθυπουργική δήλωση προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο λόγος της ακυρωθείσης συνάντησης δεν είναι άλλος από το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Κυβερνητικές πηγές  έκαναν λόγο για «φάουλ» και χαρακτήριζαν «πολιτικά απρεπή» την η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό.

Προσέθεταν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η Ντάουνινγκ Στριτ πριν από την ακύρωση της συνάντησης

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση της Ντάουνινγκ Στριτ βάσει ότι ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Έχουμε μια μακροχρόνια θέση, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση, πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε το νόμο».

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο πρωθυπουργός ήταν «σταθερός» κατά την άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα με τον Σούνακ «έχει προστατυεύσει» τους θησαυρούς.

«Έχουμε φροντίσει τα μάρμαρα επί γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε επίσης την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Μόνα Λίζα, αναρωτώμενος πώς θα ήταν αν ο διάσημος πίνακας του Ντα Βίντσι κοβόταν στη μέση και έμενε ο μισός στο Λούβρο.

 

Συνάντηση με Στάρμερ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Δευτέρας, συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Sir Keir Starmer.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ.

Προσθέτουν, πως ο Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο κ. Starmer παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συζήτησαν, ακόμη, για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το Κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων.

«Ακυρο» από Σούνακ για την επιστροφή των Γλυπτών λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: