Αντιδιπλωματική ενέργεια: «Ακυρο» από τον απαράδεκτο Σούνακ για την επιστροφή των Γλυπτών λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

File Photo: Η αίθουσα όπου εκτίθενται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, Βρετανικό Μουσείο, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:London_-_Great_Russell_Street_-_British_Museum_-_Greece-_Parthenon_-_Elgin_Marbles_IV.jpg




Το ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται πως αποκλείει εντελώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρίσι Σουνάκ δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, με το θέμα των Μαρμάρων να βρίσκεται στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού, έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Εκτός από Βρετανό πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει δηλώσει ανοικτός στην ιδέα της επιστροφής των Μαρμάρων.

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Έχουμε μια μακροχρόνια θέση, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου.

»Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση, πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε το νόμο».

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο πρωθυπουργός ήταν «σταθερός» κατά την άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα με τον Σουνάκ «προστάτεψε» τους θησαυρούς.

«Έχουμε φροντίσει τα μάρμαρα επί γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στιτ απέρριψε επίσης την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Μόνα Λίζα, αναρωτώμενος πώς θα ήταν αν ο διάσημος πίνακας του Ντα Βίντσι κοβόταν στη μέση και έμενε ο μισός στο Λούβρο.

Ερωτηθείς εάν ο Σούνακ αναγνωρίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο εκπρόσωπός του είπε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαμε.

«Αυτά [τα Μάρμαρα] αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου που τη διέπει».

Ο Μητσοτάκης είπε ότι η επιστροφή των γλυπτών θα τους επιτρέψει να εκτιμηθούν «στο φυσικό τους περιβάλλον».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σούνακ φέρεται να υποστηρίζει μια συμφωνία δανείου των Μαρμάρων, όχι όμως την μόνιμη επιστροφή τους.

Με πληροφορίες από CBNews

 

Μητσοτάκης από το Λονδίνο: Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: