Το θρίλερ και το δράμα των ομήρων: Εκβιαστικά βίντεο από τους τρομοκράτες, πυρετώδεις διεργασίες για συμφωνία απελευθέρωσης με τη συμμετοχή Μοσάντ και CIA

Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Ισλαμική Τζιxάντ, via twitter




Ως «σημάδι ζωής» και μάλιστα σημαντικό χαρακτηρίζει το Ισραήλ  τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ένοπλη πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» και το οποίο εμφανίζει δύο Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα να καταφέρονται κατά του Νετανιάχου και να ζητούν την απελευθέρωσή τους.

Η τρομοκρατική ομάδα δήλωσε έτοιμη να απελευθερώσει μια 77χρονη γυναίκα και ένα αγόρι 13 ετών για «ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους», αλλά μόνο εάν τηρηθούν τα «κατάλληλα μέτρα».

Η γυναίκα είναι η Hanna Katsir, φαίνεται δε να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Απήχθη από το κιμπούτς Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου.

Ο δεύτερος όμηρος είναι ένα έφηβο αγόρι απαχθέν από την ίδια κοινότητα.

Και οι δύο όμηροι ασκούν δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δεν είναι σαφές αν διαβάζουν από σενάριο υπαγορευμένο από τους τρομοκράτες, είναι ομως ξεκάθαρη η προπαγανδιστική φύση του βίντεο.

  • Να σημειωθεί το εξής: Δεν μεταδίδουν όλα τα διεθνή δίκτυα τα επίμαχα βίντεο. Και αυτό επειδή αιχμάλωτοι πολέμου και όμηροι προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και άρα οπτικοακουστικό υλικό που μπορεί να έχει ληφθεί υπό πίεση, θεωρείται ως παραβίαση αυτών των αρχών.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, αρνήθηκε πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 242 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Τέσσερις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι και ένας ακόμη απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Χαμάς λέει ότι έχει κρύψει τους ομήρους σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες» στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι στους ομήρους περιλαμβάνονται 20 παιδιά και μεταξύ 10 και 20 άνω των 60 ετών.

Tην Πέμπτη έγινε επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ φιλοξένησε μια συνάντηση στη Ντόχα με τους επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ, κατά την οποία φέρεται να συζήτησαν τους πιθανούς όρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. [Δείτε εδώ περισσότερα]

 

Εν τω μεταξύ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε και ο Χάλεντ Μεσάαλ, έφτασαν στο Κάιρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Καμέλ.

Τα δίκτυα του Κατάρ και της Αιγύπτου ανέφεραν ότι ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, αναμένεται να επισκεφθεί το Κάιρο αύριο.

 

Σχολιάζοντας τα βίντεο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε: «Πρόκειται για ένα σημάδι ζωής, και είναι σημαντικό».

Πρόσθεσε όμως το εξής: «Θα αγνοήσω, επί του παρόντος, το θέμα της απελευθέρωσής τους… Θα είμαστε οι πρώτοι που θα ενημερώσουμε τις οικογένειες πριν συμβεί οτιδήποτε».

Αποκαλύψεις (;) για τη στάση Νετανιάχου

Στο μεταξύ, την εσωτερική πίεση στο Ισραήλ εντείνουν πληροφορίες ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε -σε αρχικό στάδιο- μια συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς που θα είχε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους.

Την είδηση μεταδίδει ο Guardian επικαλούμενος με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τη συμφωνία κατηγορηματικά στις αρχικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή αμέσως μετά την άνευ προηγουμένου εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.400 ανθρώπων .

• Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου συνέχισε να ακολουθεί σκληρή στάση σε προτάσεις που αφορούσαν εκεχειρίες ποικίλης διάρκειας σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση ποικίλου επίσης αριθμού ομήρων.

Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την χερσαία εισβολή αφορούσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων, με τη Χαμάς να προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων αιχμάλωτων στη Γάζα .

  • Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εκλήθη να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρία, αλλά δεν είχε δώσει απάντηση μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα.

Υπολογίζεται ότι 240 άνθρωποι έχουν συλληφθεί όμηροι από τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Η δημόσια οργή και οι απαιτήσεις να δώσει το Ισραήλ προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για τη λήξη της ομηρίας έχουν αυξηθεί, με τις οικογένειες ατόμων που είναι αιχμάλωτα της Χαμάς στη Γάζα να διαδηλώνουν ακόμη και έξω από την κατοικία του Νετανιάχου.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε τα βίντεο ως σημαντικό σημάδι ζωής, αλλά αρνήθηκε να πει εάν θα κυκλοφορήσουν.

Αυτό θα έπαιζε τον «ψυχολογικό τρόμο» των απαγωγέων, ανέφερε.

Στο βίντεο φαίνονται οι δύο όμηροι να απευθύνονται στην κάμερα.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Guardian, ΑFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

New York Times: Ο Αμπάς διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς ότι θα αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας μετά την ήττα της Χαμάς: Με όρο την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: