New York Times: Ο Αμπάς διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς ότι θα αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας μετά την ήττα της Χαμάς: Με όρο την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής που διοικει τη Συτική Όχθη, στις 5 Νοεμβρίου, στη Ραμάλα. EPA/ALAA BADARNEH / POOL




Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάςφέρεται να έχει συμφωνήσει ότι θα ήταν πρόθυμος να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας μετά την εξολόθρευση της Χαμάς, σύμφωνα με  σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Αμπάς θέτει ως προϋπόθεση την ανάληψη της θέσης, μόνον εάν  η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμευτεί να προωθήσει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή διεμήνυσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι είναι ανοιχτή να διαδραματίσει  ρόλο διακυβέρνησης στη Γάζα μετά τη Χαμάς, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμευτούν για μια ολοκληρωμένη λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ” Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης” PLO.

Ο αξιωματούχος Χουσεϊν αλ-Σεϊχ, γενικός γραμματέας της PLO , αποκάλυψε ότι είπε  στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκει «μια δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με μια συνολική πολιτική απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας , τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Μιλώντας στους New York Times την Τρίτη στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή, ο αλ – Σεϊχ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αναζητούσαν «μια σοβαρή αμερικανική πρωτοβουλία που θα ανάγκαζε το Ισραήλ να την τηρήσει, να δεσμευτεί σε αυτή.” Πρόσθεσε: «Αυτή,  η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ,  είναι ικανή να το κάνει αυτό».

Το μήνυμά του είναι ταυτόχρονα μια ανακούφιση και μια πρόκληση για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος αναζητεί ένα μονοπάτι εξόδου από τη χειρότερη έξαρση βίας των τελευταίων δεκαετιών.

  • Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στη Γάζα μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής αποστολής του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς, η οποία σκότωσε 1.400 πολίτες και στρατιώτες στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διαχειρίζεται τη Δυτική Όχθη, έχει σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Αλλά εξαρτά τη συμμετοχή της από τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να αντιμετωπίσει κατάματα μια διπλωματική πρόκληση που απέφευγαν αρκετοί προκάτοχοί του: μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων για τη δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών, που θα ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά.

  • Μια τέτοια συμφωνία, είπε ο αλ-Σεϊχ,  θα πρέπει να διευθετήσει βασικά ζητήματα που εμπόδισαν κάθε ειρηνευτική προσπάθεια επί  τρεις δεκαετίες: την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, όπου ζουν τώρα περισσότεροι από 700.000 Εβραίοι έποικοι, και το πολιτικό καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πρωτεύουσά τους.

Ακόμη και αν τα ισραηλινά στρατεύματα εξαλείψουν τη Χαμάς, η νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής ως διαδόχου της ομάδας στη Γάζα δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Οι ένοπλοι της Χαμάς την έδιωξαν από την εξουσία στον θύλακα το 2007, και τα χρόνια που πέρασαν, η Αρχή μαραζώνει στη Δυτική Όχθη, καθώς ταλανίζεται από κατηγορίες για διαφθορά, αδυναμία και έλλειψη λογοδοσίας.

Ο αλ-Σεϊχ  θεωρείται πιθανός διάδοχος του Μαχμούντ Αμπάς, του 87χρονου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Χωρίς μια ολοκληρωμένη πολιτική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ», είπε, μια μεταπολεμική Γάζα θα ήταν «ένα γόνιμο έδαφος για τον εξτρεμισμό»

Παρασκηνιακές διεργασίες σε εξέλιξη

Η είδηση αυτή δείχνει πως έχουν προχωρήσει οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την εξεύρεση “φιλειρηνικής παλαιστινιακής” διακυβέρνησης στη Γάζα, κάτι που επιζητούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι δυτικοί εταίροι του Ισραήλ, με τον μετριοπαθή νυν πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής να εμφανίζεται ως φαβορί για το ύπατο αξίωμα.

  • Μόλις χθες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Βρετανίας στη λύση των δύο κρατών, είχε δηλώσει ότι “μια κίνηση προς μια φιλειρηνική ηγεσία στην Παλαιστίνη είναι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς”.

“Βραχυπρόθεσμα είναι αναπόφευκτο ότι το Ισραήλ, επειδή έχει τα στρατεύματα στη Γάζα, θα χρειαστεί να αναλάβει κάποια ευθύνη για την ασφάλεια“, δήλωσε ο Κλέβερλι κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 στο Τόκιο.

Στην κινητικότητα για το μετά – Χαμάς πολιτικό καθεστώς στη Γάζα φαίνεται να εντάσσεται και η πρόσκληση που έλαβε σήμερα το πρωί ο Μαχμούτ Αμπάς από τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Ρούτε διευκρίνισε ότι απηύθυνε την πρόσκληση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμπάς χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

«Ο πρόεδρος Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Ολλανδία σύντομα για να συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τη μακροπρόθεσμη προοπτική», ανέφερε στην ανάρτηση. Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, «ένα ασφαλές κράτος για τους Παλαιστίνιους δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ».

Mε πληροφορίες από ΝΥΤ: Palestinian Authority Open to Gaza Role if U.S. Backs 2-State Solution

CIA και Μοσάντ στο Κατάρ για το σχέδιο απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων: «Τριγωνικές» διαπραγματεύσεις με Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: