Το Reuters κατονομάζει τρεις ελληνικές ναυτιλιακές που σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο: Υπό το φόβο εξοντωτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ

FILE PHOTO: Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο ‘Ust Luga’. EPA, OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT




Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα κατονομάζει τρεις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που, όπως σημειώνει, σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Exclusive: Greek shippers exit Russian oil trade as U.S. tightens price cap scrutiny» επικαλείται μαρτυρίες τεσσάρων traders που προσκόμισαν έδειξαν ναυτιλιακά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται η εξέλιξη είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία καθώς μειώνει τον αριθμό των ναυτιλιακών εταιρειών που είναι έτοιμες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε καταναλωτές στην Ασία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική – αν και οι έμποροι είπαν ότι η Μόσχα έχει ακόμα αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες προς το παρόν.

  • Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες Minerva Marine (σ.μ.συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου), Thenamaris (συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου) και TMS Tankers (συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου) σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι τέσσερις έμποροι.

Η Thenamaris είπε ότι δεν σχολιάζει εμπορικά θέματα. Η Minerva Marine και η TMS Tankers δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Και οι τρεις εταιρείες ήταν ενεργοί αποστολείς ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όταν άρχισαν να περιορίζουν τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία από ναυτιλιακούς πράκτορες που είδε το Reuters.

Και οι τρεις εταιρείες απέρριψαν αιτήματα για πλοία για φόρτωση ρωσικού αργού τον Νοέμβριο και αργότερα, δήλωσαν οι έμποροι, οι οποίοι στο παρελθόν συνεργάζονταν με τις τρεις εταιρείες.

Η έξοδος των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από το εμπόριο ακολούθησε τις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου.

Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα, επέβαλε κυρώσεις σε τρία ακόμη πλοία.

Οι χώρες της G7 εισήγαγαν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του 2022, αλλά δεν το είχαν επιβάλει προηγουμένως. Το ανώτατο όριο τιμών επιτρέπει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες ναυτιλίας και ασφάλισης για το ρωσικό αργό, εφόσον το πετρέλαιο πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα από εξαγωγές.

  • Η κύρια κατηγορία εξαγωγών της Ρωσίας, τα Urals, διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι από τα μέσα Ιουλίου, εν μέσω περικοπών παραγωγής από τον όμιλο πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+, με αποτέλεσμα πολλοί παρατηρητές της αγοράς να λένε ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν λειτουργεί.

Η ρωσική κατηγορία αργού πετρελαίου Pacific ESPO Blend διαπραγματεύεται επίσης πάνω από το ανώτατο όριο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο για δεκαετίες και συνέχισαν να το κάνουν όταν οι περισσότερες δυτικές εταιρείες σταμάτησαν να εκτελούν τα δρομολόγια για να αποφύγουν τους αυξανόμενους κινδύνους κυρώσεων και την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών.

Οι διαδρομές ήταν προσοδοφόρες. Το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου έφερε έσοδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στους φορτωτές που πήραν το ρίσκο και παρέμειναν στην επιχείρηση.

Οι ναύλοι για τη ρωσική μεταφορά πετρελαίου εκτινάχθηκαν έως και 15 εκατομμύρια δολάρια ανά ταξίδι με δεξαμενόπλοιο από τα λιμάνια της Βαλτικής στην Ινδία τον περασμένο χειμώνα, καθώς οι ναυλωτές χρεώνουν υψηλές τιμές λόγω του κινδύνου. Αυτό ήταν αρκετές φορές πιο ακριβό από τις αποστολές αργού πετρελαίου χωρίς κυρώσεις.

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες διαχειρίζονται περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα ικανά να χειριστούν σχεδόν όλες τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας Primorsk, Ust-Luga και Novorossiisk περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων το μήνα ή 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Διαχειρίζονται επίσης ένα στόλο από μικρότερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα.

«Ο σκοτεινός στόλος μπορεί να μην είναι αρκετός για να μεταφέρει όλο το ρωσικό πετρέλαιο», είπε ένας από τους εμπόρους που εμπλέκονται στη ρωσική ναυτιλία πετρελαίου, αναφερόμενος στην εμφάνιση του λεγόμενου «σκοτεινού στόλου» φορτωτών που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία που πλήττεται από κυρώσεις. και το Ιράν και δεν καλύπτονται από δυτικές ασφαλίσεις.

Ανέφερε ως κύριο λόγο το γεγονός ότι το ρωσικό πετρέλαιο ταξίδευε τώρα 8-10 εβδομάδες για να φτάσει σε πελάτες στην Ασία, σε αντίθεση με δύο εβδομάδες πριν από τις κυρώσεις, όταν το πετρέλαιο πωλούνταν στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα τάνκερ για το εμπόριο.

Ωστόσο, προς το παρόν η Ρωσία φαίνεται να τα καταφέρνει καθώς παρενέβησαν και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, ανέφεραν οι έμποροι.

  • Η Ρωσία βασίζεται τώρα στη ναυτιλιακή της εταιρεία Sovcomflot και σε πολλές ελάχιστα γνωστές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τις Σεϋχέλλες, την Γκάνα και άλλες τοποθεσίες, σύμφωνα με στοιχεία εμπόρων και ναυτιλίας.

Τα πλοία φέρουν σημαίες διαφορετικών κρατών από τη Λιβερία έως τα νησιά Κουκ.

Η Μόσχα πούλησε σχεδόν όλο το πετρέλαιό της

Την ίδια ώρα σε άλλο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ με πηγή το Reuters αναφέρεται ότι 

Η Ρωσία έχει καταφέρει να πουλήσει σχεδόν όλο το πετρέλαιό της πολύ πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που έχει επιβάλει η Δύση, δήλωσε σήμερα Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία εισήγαγαν το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ακόμη και οι μη φιλικές χώρες τονίζουν ότι το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμής δεν απέδωσε. Περισσότερο από το 99% του πετρελαίου διαπραγματεύεται πολύ πάνω από την τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Φουργκάλσκι αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην Άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η Ρωσία αναγκάσθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών αφότου επιβλήθηκε η ανώτατη τιμή καθώς προσπαθούσε να βρει αρκετά πλοία για να μεταφέρει όλη της την παραγωγή.

Αλλά στη συνέχεια κατάφερε να αναθέσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της σε εγχώριες ή μη δυτικές ξένες μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες δεν απαιτούν δυτική ασφαλιστική κάλυψη.

Οι προβλέψεις της ρωσικής κρατικής τράπεζας VEB

Σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τράπεζα VEV, η οποία παρουσίασε τις δικές της προβλέψεις σε σημερινή εκδήλωση, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου φαίνονται να προσεγγίζουν τα 242 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (4,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) εφέτος, πιο κάτω από τα 248 εκατομμύρια τόνους το 2022.

  • Το 2024 , οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα διαμορφωθούν στα 241 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η VEB.

Ο Αντρέι Κλεπάτς, επικεφαλής οικονομολόγος της VEB, είπε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνονται απότομα, φθάνοντας τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εφέτος από τα 56 bcm το 2022 και από τα 130-140 bcm προηγουμένως.

«Αυτό δεν θα ανακαμφθεί. Έως ότου οι σχέσεις μας αλλάξουν ριζικά, αλλά αυτό θα γίνει σε ένα πολύ μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Κλεπάτς, προσθέτοντας ότι θα ήταν αδύνατο να αντισταθμιστεί η πτώση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου με την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκινάει από την αρχή το… γαϊτανάκι του χρέους, εμφανίστηκε πάλι το ΔΝΤ: Ζητάει δημοσιονομικές προσαρμογές σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: