Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα διεθνή δημοσιεύματα κατά Ελλήνων εφοπλιστών: Για τον «σκιώδη στόλο του Κρεμλίνου» που σπάει το πετρελαϊκό εμπάργκο

Photo by Alexander Bobrov via Pexels




Δυο νέα επικριτικά δημοσιεύματα, από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, κατά Ελλήνων εφοπλιστών προστίθενται σε σωρεία προηγούμενων αναφορικά με το εμπάργκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

Ειδικότερα, τόσο οι Financial Times όσο και το Bloomberg κάνουν λόγο για «σκιώδη στόλο του Κρεμλίνου» στο οποίο, όπως λένε, συμμετέχουν και πλοία Ελλήνων εφοπλιστών.

Financial Times: Οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές

Οι Financial Times δημοσιεύουν άρθρο των Tom Wilson και Chris Cook με τίτλο The west’s Russia oil ban, one year on που αναφέρει ότι ένα χρόνο μετά την επιβολή τους οι κυρώσεις κατά του μεταφερόμενου δια θαλάσσης πετρελαίου της Ρωσίας είναι πλέον αναποτελεσματικές, εξαιτίας του σκιώδους στόλου πετρελαιοφόρων πλοίων που χρησιμοποιεί η Μόσχα. Γίνεται αναφορά σε ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρα πλοία.

Το ελληνικών συμφερόντων πετρελαιοφόρο Astro Sculptor έδειχνε ήδη την ηλικία του τον Φεβρουάριο του 2020, όταν οι επιθεωρητές ανέφεραν προβλήματα με διαβρωμένα καταστρώματα και μηχανήματα πρόωσης. Αλλά σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, το πλοίο εξακολουθεί να οργώνει τους ωκεανούς, ως μέρος του “σκιώδους στόλου” των μυστικά διαχειριζόμενων δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώθηκαν από το Κρεμλίνο και τους εταίρους του για τη διακίνηση του ρωσικού πετρελαίου μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναφέρουν εισαγωγικά οι αρθρογράφοι.

Αυτή η αρμάδα γερασμένων δεξαμενόπλοιων βοήθησε τη Ρωσία να απορροφήσει το σοκ των εκτεταμένων δυτικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν πριν από ένα χρόνο, όταν η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού αργού και, μαζί με την ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών, επέβαλε περιορισμούς σε όσους ήθελαν να το μεταφέρουν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη, που προηγουμένως ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά, έχουν συρρικνωθεί. Αντ’ αυτού, εκατομμύρια βαρέλια μεταφέρονται καθημερινά από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα περίπλοκο ταξίδι προς νέους αγοραστές, κυρίως στην Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία. Όμως, ενώ το εμπάργκο της ΕΕ ήταν αποτελεσματικό στο να περιορίσει τις περισσότερες προμήθειες προς ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι 12 μήνες αργότερα, σχεδόν κανένα από το ρωσικό αργό που ρέει προς νέους αγοραστές δεν πωλείται κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι.

«Το πρώτο τρίμηνο το πλαφόν λειτούργησε καλά, το δεύτερο τρίμηνο η Ρωσία άρχισε να βρίσκει τρόπους να το παρακάμψει, το τρίτο τρίμηνο το πλαφόν είχε σχεδόν τελειώσει και τώρα το τέταρτο τρίμηνο το πλαφόν έχει οριστικά τελειώσει», δήλωσε ο Maximilian Hess, ιδρυτής του ομίλου πολιτικών κινδύνων Enmetena Advisory.

Η σχεδόν καθολική παραβίαση του ανώτατου ορίου τιμών κατέστη δυνατή λόγω των αδυναμιών στην επιβολή αλλά και της επιτυχίας της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα δίκτυο πλοίων, όπως το Astro Sculptor, για τη διακίνηση του πετρελαίου της, εκτός της εμβέλειας της G7. «Η παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου, η οποία είχε γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική και παγκοσμίως συνεπής, διχάζεται τώρα ουσιαστικά σε δύο εστίες, η μία εκ των οποίων είναι ο σκιώδης στόλος και η άλλη οι καλοί», δήλωσε στους Financial Times ο Geoffrey Pyatt, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς πόρους, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Τα πλοία του γκρίζου και του σκοτεινού στόλου, που μερικές φορές αποκαλούνται συλλογικά “σκιώδης στόλος”, χρησιμοποιούν αδιαφανείς δομές ιδιοκτησίας, που δρομολογούνται μέσω υπεράκτιων δικαιοδοσιών με ισχυρό εταιρικό απόρρητο, για να περιπλέξουν την επιβολή κυρώσεων στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Το Astro Sculptor, το οποίο πωλήθηκε το 2022 και μετονομάστηκε σε Amber 6, είναι ένα τυπικό παράδειγμα πλοίου του “γκρίζου” στόλου. Δεν είναι πλέον ελληνικό, το δεξαμενόπλοιο διαχειρίζεται από κινεζική εταιρεία με έδρα την πόλη Dalian, φέρει σημαία Λιβερίας και δεν διαθέτει πλέον ασφάλιση από δυτικό πάροχο.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα πλοία που είναι νηολογημένα στην Ελλάδα παρέμειναν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι μεταφορείς ρωσικού αργού το Νοέμβριο, αλλά τα 16 εκατ. βαρέλια τους επισκιάστηκαν από τα 28 εκατ. βαρέλια που διακινήθηκαν από δεξαμενόπλοια που είναι νηολογημένα στα ΗΑΕ και τα 23 εκατ. βαρέλια που διακινήθηκαν από πλοία με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, βάσει ανάλυσης των FT για τις διευθύνσεις αλληλογραφίας των πλοίων.

Ο Pyatt δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί “με προσοχή” τον σκιώδη στόλο, αναζητώντας τρόπους για να τον καταστήσει “λιγότερο αποτελεσματικό και λιγότερο λειτουργικό”.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις τον Οκτώβριο σε δύο εταιρείες, η μία εγγεγραμμένη στην Τουρκία και η άλλη στα ΗΑΕ, την πρώτη της ενέργεια επιβολής που συνδέεται με τους κανόνες. Οι εταιρείες αυτές κατείχαν η καθεμία από ένα πλοίο το οποίο είχε χρησιμοποιήσει παρόχους υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο που είχε αγοραστεί σε τιμές πάνω από το ανώτατο όριο, ανέφερε. Η πρόκληση για τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του νέου συστήματος αργού πετρελαίου της Ρωσίας δεν έχει ανάγκη από δυτικούς παρόχους υπηρεσιών.

Bloomberg: Μεταφορτώσεις ανοικτά της Καλαμάτας

Το Bloomberg σε άρθρο της Chandra Asmara με τίτλο Grounded Dark-Fleet Oil Tanker Gets Cargo Removed Near Indonesia αναφέρεται στο σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων πλοίων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την αποφυγή των διεθνών κυρώσεων κατά τη μεταφορά του πετρελαίου της. Γίνεται αναφορά και στις μεταφορτώσεις πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο ανοικτά της Καλαμάτας.

Διπλωματικός πόλεμος στο Ντουμπάι για το τέλος των ορυκτών καυσίμων: «Καταγράφουμε πρόοδο αλλά όχι γρήγορα» λέει ο πρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: