To «μυστικό δωμάτιο» του Μιχαήλ Άγγελου στη Φλωρεντία ανοίγει για το κοινό: Στο φως αριστουργηματικά σκίτσα με κάρβουνο κρυμμένα από το 1530 [videos]

Ξενάγηση δημοσιογράφων στο μικρό “μυστικό δωμάτιο” του Μιχαήλ Άγγελου στην Φλωρεντία. Screenshot via YouTube@EuronewsCulture/




Μια πρώην καρβουναποθήκη, όπου πιστεύεται ότι είχε κρυφτεί ο σπουδαίος καλλιτέχνης της Αναγέννησης Μιχαήλ Άγγελος για να διαφύγει της οργής του Πάπα, θα ανοίξει για το κοινό στις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση μουσείου στη  Φλωρεντία.

Το «μυστικό δωμάτιο» του Μιχαήλ Άγγελου – που άφησε πίσω του καλλιτεχνικά θαύματα, συμπεριλαμβανομένου του αγάλματος του Δαβίδ και των υπέροχων τοιχογραφιών που κοσμούν την οροφή της Καπέλα Σιξτίνα –  βρίσκεται μέσα στο Μουσείο των Παρεκκλησιών των Μεδίκων.

Στους τοίχους του υπάρχουν σκίτσα με κάρβουνο που παριστούν ανθρώπινες μορφές και τα οποία έχουν αποδοθεί στον μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος λέγεται ότι κατέφυγε εκεί το 1530.

Το μικρό θολωτό δωμάτιο, μήκους 10 μέτρων, πλάτους τριών μέτρων και ύψους 2-1/2 μέτρων, είχε χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση άνθρακα  πριν ανακαλυφθεί εκ νέου κατά τις εργασίες ανακαίνισης το 1975.

Ο Πάολο Νταλ Πογκέτο, τότε διευθυντής του Μουσείου των Παρεκκλησιών των Μεδίκων, απέδωσε πολλά από τα σχέδια που βρέθηκαν στους τοίχους στον Μιχαήλ Άγγελο, αν και άλλοι το αμφισβήτησαν έκτοτε.

Ο Νταλ Πογκέτο πιστεύει ότι ο καλλιτέχνης είχε βρει καταφύγιο στο δωμάτιο αυτό όταν έπεσε στη δυσμένεια του Πάπα Κλήμη Ζ’. Ο Πάπας είχε διατάξει την θανατική ποινή του καλλιτέχνη,  στο πλαίσιο της διαμάχης του με την πανίσχυρη οικογένεια των Μεδίκων.

Ο Μιχαήλ Άγγελος πιστεύεται ότι πέρασε περίπου δύο μήνες κρυμμένος στον μικροσκοπικό θάλαμο κάτω από τα παρεκκλήσια των Μεδίκων το 1530, κάνοντας δεκάδες σχέδια που θυμίζουν προηγούμενα έργα του.

Η ύπαρξη των σχεδίων με κάρβουνο και κιμωλία παρέμεινε άγνωστη μέχρι το 1975, όταν ο Πογκέτο, τότε διευθυντής των παρεκκλησιών των Μεδίκων, ενός από τα πέντε μουσεία που αποτελούν τα Μουσεία Μπαργκέλο, έψαχνε για έναν κατάλληλο χώρο προκειμένου να δημιουργήσει μια νέα έξοδο για το μουσείο.

Βρήκε μια καταπακτή κάτω από μια ντουλάπα που οδηγούσε στο δωμάτιο. Τα σκίτσα αποκαλύφθηκαν μετά την απογύμνωση των τοίχων του θαλάμου, ο οποίος μέχρι το 1955 χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κάρβουνου προτού σφραγιστεί για τις επόμενες δύο δεκαετίες.




Η Πάολα Ντ’ Αγκοστίνο,  διευθύντρια των Μουσείων Μπαργκέλο, είπε ότι είναι σαν ο Μιχαήλ Άγγελος να ήθελε να δημιουργήσει έναν κατάλογο με τα έργα του, χωρίς να ξέρει αν θα έβγαινε από την αίθουσα νεκρός ή ζωντανός.

  • «Ζωγράφιζε πράγματα από το παρελθόν σαν να έκανε ένα ταξίδι στη λωρίδα μνήμης… ήταν σαν να είχε ένα άλμπουμ με τα έργα του», είπε η Ντ’ Αγκοστίνο, καθώς ξεναγούσε δημοσιογράφους σε μια επίσκεψη στην αίθουσα την περασμένη Τρίτη.

Άλλα σχέδια θυμίζουν μερικές από τις γυμνές φιγούρες που ζωγράφισε ο Μιχαήλ Άγγελος στην Καπέλα Σιξτίνα και ένα είναι παρόμοιο με το άγαλμα του Δαβίδ. Άλλες αντανακλούν τις φιγούρες που κοσμούν τον τάφο της οικογένειας των Μεδίκων, που δημιουργήθηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο και βρίσκεται στο Νέο Σκευοφυλάκιο, πάνω από τον θάλαμο.

Μικρές ομάδες με ξεναγό και για περιορισμένο χρόνο

Μικρές ομάδες τεσσάρων ατόμων με οδηγό θα μπορούν να επισκέπτονται το δωμάτιο από τις 15 Νοεμβρίου για 15 λεπτά το πολύ.

Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 20 ευρώ  ανά άτομο, επιπλέον των 10 ευρώ που χρεώνονται για την είσοδο στο κεντρικό μουσείο.

«Ο περιορισμένος αριθμός επισκεπτών ανά χρονική περίοδο οφείλεται στην ανάγκη εναλλαγής των περιόδων έκθεσης στο φως LED με εκτεταμένες περιόδους σκότους», ανέφερε το μουσείο.

Η πρόσβαση στο δωμάτιο γίνεται μέσω μιας στενής και στενής σκάλας και ο αριθμός των εβδομαδιαίων επισκεπτών θα περιοριστεί στα 100 άτομα.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/The Guardian

Μετά από 21 αιώνες επέστρεψαν στον αρχαίο περίβολο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη: 25 διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: