Την καταδίκη του επικεφαλής της Samsung Electronics για απάτη και χειραγώγηση μετοχών ζητά ο εισαγγελέας στη Νότια Κορέα

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Samsung Electronics Λη Τζάι Γιονγκ. EPA/KIM MIN-HEE/POOL




Οι εισαγγελικές αρχές στη Νότια Κορέα πρότειναν σήμερα 5ετή φυλάκιση για τον εκτελεστικό πρόεδρο της Samsung Electronics Λη Τζάι Γιονγκ με κατηγορίες για λογιστική απάτη και χειραγώγηση τιμών μετοχών κατά τη συγχώνευση θυγατρικών της Samsung το 2015, συνολικής αποτίμησης 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από μια δίκη που διήρκεσε τρία χρόνια, η απόφαση του δικαστηρίου υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει κάποιους μήνες για να εκδοθεί.

Από την πλευρά του, ο Λη αρνείται όλες τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος.

Στην εισαγγελική εισήγηση αναφέρεται ότι ο Λη σε σύμπραξη με άλλα στελέχη της εταιρείας παραβίασαν τον νόμο για τις κεφαλαιαγορές με τη συγχώνευση του 2015, επιτρέποντας στον Λη να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της ναυαρχίδας του ομίλου Samsung Electronics.

«Έκαναν κατάχρηση της εξουσίας που τους παραχωρήθηκε από την επιχείρηση και τους μετόχους προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων του ηγέτη του ομίλου και επίσης διαχειρίστηκαν προς ίδιον όφελος εμπιστευτικές πληροφορίες» τονίζεται στο κατηγορητήριο.

Μετά τον εισαγγελέα, αναμένεται η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο Λη και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι ενήργησαν με δόλο ή εσφαλμένα, υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται αποτελούν μέρος συνηθισμένων πρακτικών διαχείρισης κεφαλαίων.

Η δικαστική ετυμηγορία αναμένεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Samsung Electronics και των θυγατρικών της.

Μια αθωωτική απόφαση θα του έδινε ώθηση να επιδιώξει περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Ο Λη έχει ήδη μια καταδίκη στις πλάτες του για δωροδοκία της πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χιε και φυλακίστηκε για ένα συνολικό διάστημα 18 μηνών κατά την περίοδο από το 2017 έως το 2021, όταν αποφυλακίστηκε υπό όρους.

Στη συνέχεια, το 2022 του αποδόθηκε χάρη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια: Εξαγωγή τεχνολογίας και υλικoύ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: