Τέλος υπομονής για τα παιγνίδια του Ράμα: Η υπόθεση Μπελέρη, προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ * Η Αθήνα κατέθεσε επίσημη δήλωση

FILE PHOTO: Greek Foreign Ministry in Athens. ANA-MPA, ORESTIS PANAGIOTOU




Σκληραίνει τη στάση της η Ελλάδα έναντι της Αλβανίας, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η Αθήνα κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βασίλη Νέδου στην «Καθημερινή», στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER), η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Επιπλέον, αναφέρει ότι στο εξής για την Αθήνα το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα θεωρείται συνδεδεμένο με τη στάση που θα επιδείξουν τα Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως απόδειξη παραβίασης των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένα κράτος που είναι υποψήφιο προς ένταξη στο μπλοκ.

Η εν λόγω δήλωση συνοδεύει την επιστολή, η οποία εγκρίθηκε και αποστέλλεται στα Τίρανα αποτελώντας –καθαρά διαδικαστικά– το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για πέντε θεμελιώδη κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Αθήνα είχε μπλοκάρει την επιστολή προκειμένου να δώσει ένα «σήμα» αναφορικά με τα ζητήματα που την απασχολούν σε σχέση με την Αλβανία. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η Αθήνα δέχθηκε πολύ έντονες πιέσεις τόσο από τη Γερμανία όσο και από την ισπανική προεδρία για να αλλάξει στάση.

Σύμφωνα ωστόσο με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ο συντάκτης της «Καθημερινής», η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποχωρήσει, καθώς υποστηρίζει ότι η επί επτά μήνες απαγόρευση στον Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του κράτους δικαίου όπως περιγράφεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα εξεταστεί από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας η αίτηση του Φρέντι Μπελέρη προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Σταύρος Παπασταύρου:Το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου είχε δηλώσει ότι «το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Έχει να κάνει με τον σεβασμό του κράτους δικαίου»..

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» είπε ότι «υπάρχει μία σθεναρή υποστήριξη της (ελληνικής) κυβερνήσεως προς την ανάγκη να τηρηθεί το κράτος δικαίου, την ανάγκη να τηρηθεί μία δίκαιη δίκη και να γίνει απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα για το τεκμήριο αθωότητας.

Ο Φρέντη Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 ενώ, δύο ημέρες πριν, είχε προφυλακισθεί. Κέρδισε, δηλαδή, τις εκλογές, ενώ ήταν προφυλακισμένος. Είχε δεχθεί σωρεία λεκτικών επιθέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Από τότε που εξελέγη, εδώ και επτά μήνες σχεδόν, βρίσκεται προφυλακισμένος.

Και η αλβανική κυβέρνηση του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμα να ορκισθεί δήμαρχος, όπως επέλεξαν οι δημότες της Χειμάρρας. Το οξύμωρο είναι πως αυτός που δεν εξελέγη, συνεχίζει και ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Ο Φρέντη Μπελέρης συνελήφθη τα χαράματα της 12ης Μαΐου σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή επ’ αυτοφόρω με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Για καλή τύχη του Φρέντη Μπελέρη, μία κάμερα στην παραλία της Χειμάρρας, έξω από ένα εστιατόριο, καταγράφει ότι ο Φρέντης Μπελέρης είναι με δύο φίλους του όταν συλλαμβάνεται από την αλβανική αστυνομία και δεν έχει πάνω οποιοδήποτε χαρτονόμισμα. Άρα, οποιαδήποτε κατηγορία για επ’ αυτοφόρω τέλεση αδικήματος αυταπόδεικτα δεν ισχύει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, «ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο Αρσέν Ράμα, που λέει ότι ένας συνεργάτης του κ. Μπελέρη τού έδωσε 350 ευρώ […] όμως αυτός ο μάρτυς κατηγορίας, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, παραδέχθηκε ότι για να γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας πήρε χρήματα. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, αν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας έλεγε ότι για να συμμετάσχει σε μία διαδικασία της αστυνομίας χρηματίσθηκε, η κατηγορία θα σταματούσε εκεί. Εδώ η διαδικασία συνεχίζεται. Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο τότε επικεφαλής της αστυνομίας στη Χειμάρρα, ο οποίος στη συνέχεια έχει πάρει δύο προαγωγές, έχει πάει στον Αυλώνα και έχει αυξηθεί ο μισθός του. Ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας δεν εμφανίσθηκε στη δίκη της Τετάρτης. Με αυτές τις κατηγορίες δικάζεται ο Φρέντη Μπελέρης»,

  • Σε αυτό το σημείο, σε ένα γενικό σχόλιο, σημείωσε ότι «το κράτος δικαίου, οι ασφαλιστικές δικλίδες υποχρεώνουν όλους μας, σε όλα τα κράτη-μέλη, να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας του κάθε κατηγορουμένου και να του δημιουργούμε συνθήκες για δίκαιη δίκη».

«Υπάρχουν κράτη-μέλη που λένε ότι το θέμα είναι διμερές. Και όχι μόνο λένε αυτό αλλά ισχυρίζονται ότι η διμεροποίηση της προσχώρησης της Αλβανίας στην Ευρώπη είναι απαράδεκτη. Εγώ λέω ότι αυτή είναι μία λάθος προσέγγιση […] το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Έχει να κάνει με τον σεβασμό του κράτους δικαίου», τόνισε ο κ. Παπασταύρου.

Θύμισε, δε, ότι «ο πρωθυπουργός πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα στις 16 Οκτωβρίου 2023 και με αποφασιστικό τρόπο έθεσε το πλαίσιο όσον αφορά το ζήτημα Μπελέρη. Είπε, δηλαδή, ότι προφανώς η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όλοι κερδίζουμε από την ευρωπαϊκή προοπτική τους, και ιδιαίτερα η ελληνική εθνική μειονότητα. Αλλά αυτή η ενταξιακή πορεία έχει κάποιες προϋποθέσεις και κριτήρια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/  kathimerini.gr

Ο Ερντογάν επιστρατεύει το μειλίχιο προσωπείο του ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα: «Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, ιδίως με τους γείτονές μας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: