Στόχος μας η ενεργειακή αυτονομία, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Παπαναστασίου στο Ινστιτούτο Κύπρου

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του εργαστηρίου με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction». Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Στόχος της Κυβέρνησης είναι η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη και ασφαλής, δήλωσε  ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην ανοιχτή συζήτηση, υπό τον τίτλο «Το Ενεργειακό Γίγνεσθαι στην Κύπρο», η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του Συνδέσμου Φίλων Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Πέτρου Καρεκλά, ο Υπουργός Εμπορίου κατέστησε σαφές ότι το θέμα της ενέργειας «βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα της ενέργειας, σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική.

Αναφέρεται ότι κύριος εισηγητής στη συζήτηση ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Δρ Κυριάκος Χατζηγιάννη, και ο Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ομότιμος Πρόεδρος του ΙΚυ και Καθηγητής του Τμήματος Ενέργειας Ερευνητικού Κέντρου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Παπανικόλας.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Πέτρος Καρεκλάς, τόνισε ότι στόχος του Συνδέσμου είναι να στηρίζει το σπουδαίο έργο του ΙΚυ, το οποίο είπε έχει αποκτήσει μια σημαντική θέση στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στο ρόλο του ΙΚυ αναφέρθηκε και η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σούλα Ζαβού, η οποία υπέδειξε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου συνεχίζει να πρωτοστατεί στις έρευνες, τόσο στις τεχνολογίες όσο και στη διαμόρφωση ενεργειακής πολιτικής.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Σταύρος Μαλάς, έκανε ειδική αναφορά στις τεχνολογίες για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τις οποίες έχει αναπτύξει το ΙΚυ, καλώντας άπαντες να στρέψουν την προσοχή τους στον ήλιο.

  • «Γιατί ο ήλιος», εξήγησε, «δεν έχει ΑΟΖ, εκεί δεν υπάρχουν πολιτικοί σκόπελοι και ανήκει ισότιμα σε όλους».

Ο Ομότιμος Πρόεδρος του ΙΚυ, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση, που ταλανίζει σήμερα τον πλανήτη, είναι απότοκο της λελογισμένης αλλά και αλόγιστης χρήσης της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικόλα «αν δεν λυθεί πρώτα το ενεργειακό πρόβλημα, τότε δεν μπορεί να λυθεί ούτε το θέμα της κλιματικής κρίσης».

Πριν από την έναρξη της συζήτησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, εις μνήμη του Γιαννάκη Ιωαννίδη, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κύπρου και ο οποίος απεβίωσε χθες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΗΦ

Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο τον Οκτώβριο: Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή στα γεωργικά προϊόντα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: