Σπάνια ανακοίνωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο: Υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων έφτασε στη Μέση Ανατολή

H φωτογραφία με την οποία συνοδεύει την ανάρτησή της η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Photo via [email protected]. Central Command @CENTCOM




Σε μια σπάνια για το είδος της ανακοίνωση, ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε ότι ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων έφτασε στη Μέση Ανατολή, ένα μήνυμα αποτροπής που απευθύνεται ξεκάθαρα στους αντιπάλους της περιοχής καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη σύγκρουση εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η Κεντρική Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ένα υποβρύχιο κλάσης «Οχάιο» εισέρχεται στην περιοχή ευθύνης της.

Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μαζί με την ανακοίνωση φαίνεται να δείχνει το υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ βορειοανατολικά του Καΐρου.

Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κατονομάζει το υποβρύχιο, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει τέσσερα υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Οχάιο ή SSGN, τα οποία είναι πρώην υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι μετατράπηκαν σε πυραύλους κρουζ Tomahawk αντί για βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνική κεφαλή.

Κάθε SSGN μπορεί να μεταφέρει 154 πυραύλους κρουζ Tomahawk, 50% περισσότερους από όσα φέρουν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά  κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι οπλίζονται τα νεότερα επιθετικά υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κάθε Tomahawk μπορεί να φέρει κεφαλή εκρηκτικών υλικών έως και 1.000 λιβρών .

«Τα SSGN μπορούν να αποδώσουν μεγάλη δύναμη πυρός πολύ γρήγορα», είπε στο CNN το 2021 ο Καρλ Σούστερ,  πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

  • «Εκατόν πενήντα τέσσερις Tomahawks προσφέρουν με ακρίβεια πολλή ισχύ. Κανένας αντίπαλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή».

Ο στρατός σπάνια ανακοινώνει τις κινήσεις ή τις επιχειρήσεις του στόλου του με υποβρύχια βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων. Αντίθετα, τα πυρηνικά σκάφη λειτουργούν με σχεδόν πλήρη μυστικότητα.

Η ανακοίνωση είναι ένα σαφές μήνυμα αποτροπής που απευθύνεται στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή. 

Το υποβρύχιο ενώνεται με έναν αριθμό άλλων δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Η ανακοίνωση για την αποστολή υποβρυχίου έρχεται καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με εταίρους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Μπλίνκεν έχει ήδη  επισκεφθεί την Τουρκία, το Ιράκ , το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη , την Ιορδανία και την Κύπρο.

Την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.  Εκτός από την έμφαση στην ανάγκη προστασίας των αμάχων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν «οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση», μια σαφή αναφορά στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν συχνές επιθέσεις χαμηλού επιπέδου κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, αλλά οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταστήσουν σαφές ευρύτερες επιθέσεις θα προκαλούσαν σοβαρή απάντηση.

Ο Όστιν είπε αυτόν τον μήνα ότι οι πρόσθετες δυνάμεις που εστάλησαν στην περιοχή έχουν σκοπό να «ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής, να αυξήσουν την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και να βοηθήσουν στην άμυνα του Ισραήλ».

«Θα κάνουμε τα πάντα και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων και των συμφερόντων μας στο εξωτερικό» δήλωσε στα τέλη Οκτωβρίου ο στρατηγός Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

«Κανείς δεν θέλει να δει μια διευρυνόμενη σύγκρουση, και αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, αλλά επίσης δεν θα διστάσουμε ποτέ να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας».

Με πληροφορίες από CNN

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο: Αμερικανικά άοπλα drones πετούν πάνω από τη Γάζα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: