Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο: Αμερικανικά άοπλα drones πετούν πάνω από τη Γάζα

FILE PHOTO: A handout photo made available by the US Navy provided by Northrop Grumman, a RQ-4 Global Hawk unmanned aerial vehicle conducts tests over Naval Air Station Patuxent River, Maryland, USA. EPA, Erik Hildebrandt, US NAVY




Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι πετούν άοπλα drones παρακολούθησης πάνω από τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρούν προς «υποστήριξη των προσπαθειών ανάκτησης ομήρων».

«Αυτές οι πτήσεις UAV ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», είπε σε μια σύντομη δήλωση.

Η επιβεβαίωση έρχεται αφότου οι δημοσιογράφοι εντόπισαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων.

«Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν άοπλες πτήσεις UAV πάνω από τη Γάζα και παρέχουν επίσης συμβουλές και βοήθεια για να υποστηρίξουν τον Ισραηλινό εταίρο μας  στις προσπάθειές του για την ανάκτηση ομήρων», ανέφερε .

Δημοσιογράφοι είχαν εντοπίσει MQ-9 Reapers, που συνήθως λειτουργούν από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, να κάνουν κύκλους στη Γάζα στο Flightradar24, μια δημόσια ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στο Αφγανιστάν, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως ως αεροσκάφη επιτήρησης λόγω της ικανότητάς τους να «περιπλανώνται» πάνω από μια περιοχή για περισσότερες από 20 ώρες κάθε φορά.

Ανώνυμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν  στους New York Times ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν βοηθούν στο συντονισμό της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης μέσα και γύρω από τη Γάζα. Αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι πληροφορίες που σχετίζονται με την ανάκτηση ομήρων διαβιβάζονταν στους Ισραηλινούς.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τα μόνα τηλεκατευθυνόμενα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα που λειτουργούν στην περιοχή.

Την περασμένη Πέμπτη, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε θανατηφόρα πυρομαχικά από μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (USV) – ταχύπλοο – στα διεθνή ύδατα της Αραβικής Θάλασσας.

Σε ανακοίνωσή του, το Πολεμικό Ναυτικό σημείωσε ότι η δοκιμή στις 23 Οκτωβρίου ήταν η πρώτη φορά που εκτοξεύτηκαν πολεμικά πυρομαχικά από ένα USV στη Μέση Ανατολή.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι η ανάπτυξη φέρνει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες στην περιοχή στο «επόμενο επίπεδο».

Τον περασμένο μήνα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατέρριψε πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη και φαινόταν να κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι βρίσκονται εκεί για να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τα πλοία για να επιτεθούν στην ισλαμιστική οργάνωση.
«Οι στόλοι σας στη Μεσόγειο δεν μας φοβίζουν και δεν θα μας τρομάξουν ποτέ», είπε ο Χασάν Νασράλα.

Με πληροφορίες από BBC

«Θα βρούμε τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα και θα τον εξοντώσουμε»: Aπειλές από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, επιβεβαίωσε τις μάχες σε κατοικημένες περιοχές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: