Ξεκινά η μάχη των μπούνκερ: Οι ισραηλινές δυνάμεις έτοιμες να χτυπήσουν τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς – Έξυπνες βόμβες στέλνουν οι ΗΠΑ – Σε νεκροταφείο παιδιών μετατρέπεται η Γάζα

Smoke rises following Israeli air strikes on the northern Gaza Strip, on 06 November 2023. EPA/MOHAMMED SABER




Στη δυκολότερη φάση τους εισέρχονται οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων που δηλώνουν έτοιμες να επιτεθούν στις υπόγειες σήραγγες και τα μπούνκερ της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

«Τώρα θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε σ’ αυτούς», είπε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ. «Όταν λέω ‘να συγκλίνουμε σ’ αυτούς’, αυτό θα γίνει στην επιφάνεια του εδάφους και θα γίνει επίσης και κάτω από το έδαφος».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχει περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζας μετά από πάνω από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών, χωρίζοντας στην πραγματικότητα την περιοχή στα δύο.

Κινούμενα υπό την κάλυψη των εντατικών εναέριων βομβαρδισμών την Κυριακή το βράδυ από αέρα, ξηρά και θάλασσα –ταυτόχρονα με μπλακ άουτ στις επικοινωνίες – τα ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν για να περικυκλώσουν την πόλη καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς αναφέρθηκε ότι είχαν αποσυρθεί σε προετοιμασμένες θέσεις βαθύτερα στην πυκνή αστική ζώνη.

 

  •  Οι αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής ήταν οι πιο άγριες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Δεν έγινε αμέσως σαφές τι είχε χτυπηθεί στο κέντρο της πόλης της Γάζας, καθώς τεράστιες φλόγες φωτιάς και σύννεφα καπνού υψώθηκαν στον αέρα της νύχτας.

«Σήμερα υπάρχει η βόρεια Γάζα και η νότια Γάζα», είπε ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι,  αποκαλώντας το ένα «σημαντικό στάδιο» στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς που κυβερνά την περιοχή

  • . Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατεύματα αναμένεται να εισέλθουν σε πλήρη ισχύ στην πόλη της Γάζας εντός των επόμενων 48 ωρών.

Οι τελευταίες κινήσεις στο έδαφος συνοδεύτηκαν από αυξανόμενες εικασίες σχετικά με το είδος των μαχών που θα εκτυλιχθούν στους δρόμους της πόλης της Γάζας.

Στη σημερινή του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Χεχτ, είπε ότι ο στρατός προσπαθεί να διατηρήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φύγουν στα νότια , αλλά αναγνώρισε ότι εάν η Χαμάς  χρησιμοποιεί αυτούς τους δρόμους, το IDF δεν θα δίσταζε να επιτεθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ισραήλ αντιμετωπίζει πλέον τα νοσοκομεία ως στρατιωτικούς στόχους, ο Χεχτ είπε: «Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Δεν έχουμε χτυπήσει ακόμα κανένα νοσοκομείο. Όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε».

Eνδεικτικό για την πεποίθηση των Ισραηλινών ότι νοσοκομεία και σχολεία χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες της Χαμάς, είναι το βίντεο που κοινοποίησαν οι IDF:

Εξυπνες βόμβες στέλνουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει την παράδοση στο Ισραήλ «έξυπνων βομβών», εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε στις 31 Οκτωβρίου το Κογκρέσο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη παράδοση βομβών τύπου SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective). Πρόκειται για βόμβες που χρησιμοποιούνται για αεροπορικά πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας.

Η WSJ αναφέρει πως έλαβε γνώση της σχετικής αλληλογραφίας, από την οποία προκύπτει πως η θυγατρική της ισραηλινής Rafael Advanced Defence Systems στις ΗΠΑ, η Rafael USA, θα παραδώσει τις βόμβες στη μητρική εταιρία αμυντικών συστημάτων προς χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Έναν μήνα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Τρόμος για νοσοκομείο

Αίσθηση προκάλεσε τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Γιόρα Άιλαντ, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι «αναπόφευκτη» η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κάτω από το οποίο υπάρχει – σύμφωνα με τους IDF – κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς και δαιδαλώδεις σήραγγες που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο υποστράτηγος (ε.α.) Γιόρα Άιλαντ εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ακόμη και εάν στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους. Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της CIA Μπιλ Μπερνς στο Ισραήλ, ο Άιλαντ είπε: «Ελπίζω πως θα του το εξήγησαν. Και αν υπάρχει βούληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο (νοσοκομείο) Αλ Σίφα, που τη θεωρώ αναπόφευκτη, ελπίζω ο επικεφαλής της CIA να έλαβε μια εξήγηση γιατί είναι απαραίτητη και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει τελικά να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη κι αν στη συνέχεια υπάρξουν χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους».

Οι ΗΠΑ «δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι η Γάζα δεν είναι Μοσούλη… Είναι η πιο καλά οχυρωμένη τοποθεσία στην ιστορία της ανθρωπότητας, με προηγμένη ιρανική τεχνολογία και επενδύσεις δισεκατομμυρίων», υποστήριξε.

Τονίζει πως το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: «Αυτό παθαίνουν όσοι ευθύνονται για σφαγές στο κράτος του Ισραήλ». Στη Μέση Ανατολή, λέει ο Άιλαντ, ο σεβασμός κερδίζεται από εκείνους που «ξέρουν πώς να ασκήσουν εξουσία και δεν έχουν ενδοιασμούς να το κάνουν».

  • Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υποστράτηγος (ε.α.) Άιλαντ αρνήθηκε να διαχωρίσει τα μέλη της Χαμάς από τους αμάχους στη Γάζα, στους οποίους καταλογίζει μερίδιο ευθύνης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. «Η Γάζα είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ναζιστικό κράτος, στο οποίο (η Χαμάς) κατάφερε να στρατολογήσει όλη την κοινωνία στον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ. Σχεδόν κάθε σπίτι στη Γάζα διαθέτει καταπακτή που οδηγεί σε υπόγειες σήραγγες. Πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες. Όλοι οι διευθυντές νοσοκομείων και σχολείων είναι υπάλληλοι της Χαμάς… (Οι κάτοικοι της Γάζας) είναι συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία της (Χαμάς), όχι σε αντίθεση με αυτήν», ισχυρίστηκε.

O Νετανιάχου προειδοποιεί: «Αν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα του τρόμου, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: