Πού το πάει η Χαμάς; Ανέλαβε την ευθύνη για τo φονικό χτύπημα στην Ιερουσαλήμ * «Έσπασαν την εκεχειρία» λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας – «Να σταματήσουμε τη συμφωνία με τον διάβολο»

epa11003012 Officials secure the area of a shooting attack at the entrance of Jerusalem, 30 November 2023. Following an attack by two Palestinian shooters, who also died on the scene, at the entrance to Jerusalem on Sderot Weizman Street in Trampiada, one of six Israeli victims was pronounced dead at the scene, while two injured succumbed to their wounds with the rest remaining in moderate condition. EPA/ABIR SULTAN




Δραματικές προεκτάσεις φαίνεται να λαμβάνει η σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς η Χαμάς – εν μέσω εκεχειρίας με το Ισραήλ- ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα που αφαίρεσε τη ζωή τριών Ισραηλινών πολιτών και αμέσως ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατήγγειλε παραβίαση της εκεχειρίας.

Εκτός της επίθεσης στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ ανέφερε και επίθεση κατά στρατευμάτων του στην Δυτική όχθη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό άγνωστου αριθμού στρατιωτών.

Η ανάληψη της ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τους στόχους της όσον αφορά την εξέλιξη τόσο της κατάπαυσης του πυρός όσο και της διαδικασίας ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, την ώρα που έφτανε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

  • Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβόλα όπλα και ζήτησε «να κλιμακωθεί η αντίσταση» κατά του Ισραήλ, με άμεσο αποτέλεσμα το Ισραήλ να αντιδρά καταγγέλλοντας παραβίαση της εκεχειρίας.

«Οι αδελφοί Μουράντ Νεμρ (38 ετών) και Ιμπραχίμ Νεμρ (30 ετών) (…), μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ από τη Σουρ Μπάχερ», συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, «θυσιάστηκαν διεξάγοντας επιχείρηση» κατά την οποία «σκοτώθηκαν τρεις έποικοι και τραυματίστηκαν άλλοι», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

H παλαιστινιακή οργάνωση πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ως φυσική απάντηση στα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράττει η κατοχή», αναφερόμενη στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι δύο δράστες της επίθεσης, αδέλφια μέλη της Χαμάς από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ.

  • Σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραή Shin Bet, τα δυο αδέλφια  ήταν μέλη της Χαμάς και στο παρελθόν είχαν φυλακιστεί για τρομοκρατική δράση.

Ο Μουράντ φυλακίστηκε μεταξύ 2010 και 2020 για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων υπό τις οδηγίες τρομοκρατικών στοιχείων στη Λωρίδα της Γάζας και ο Ιμπραήμ φυλακίστηκε το 2014 για άγνωστη τρομοκρατική δραστηριότητα, ανέφερε η υπηρεσία.

Επίθεση και στη Δυτική Όχθη

Λίγη ώρα αργότερα, δυο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα σε επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον σημείου ελέγχου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης “εξουδετερώθηκε”.

  • “Στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο πυροβόλησαν και εξουδετέρωσαν τον δράστη”, επεσήμανε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, στην οποία υπογράμμισε ότι οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε λίγες ώρες αφού δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Ισραηλινοί και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Υπουργος Άμυνας Ισραήλ: με το ένα χέρι υπογράφουν εκεχειρία με το άλλο δολοφονούν

υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τη συνεχιζόμενη εκεχειρία σήμερα καθώς ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ που σκότωσε τρεις Ισραηλινούς.

«Με το ένα χέρι η Χαμάς υπογράφει κατάπαυση του πυρός, με το άλλο στέλνει τρομοκράτες να δολοφονήσουν Εβραίους στην Ιερουσαλήμ», λέει ο ακροδεξιός υπουργός, ο οποίος ήταν από την αρχή κατά της κατάπαυσης του πυρός, σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το κόμμα του Otzma Yehudit.

«Αυτή δεν είναι μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μια συνέχιση της αντίληψης του περιορισμού των τρομοκρατικών επιθέσεων και της παραχώρησης που μας έφερε δολοφονημένους ανθρώπους, η οποία δίνει στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ ελπίδα ότι μπορεί να βγει από αυτή τη σύγκρουση έχοντας το πάνω χέρι».

«Πρέπει να σταματήσουμε τις συμφωνίες με τον διάβολο και να επιστρέψουμε αμέσως στον αγώνα, με σπάνια δύναμη».

Οι διαπραγματευτές πιέζουν για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Την ίδια ώρα Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαπραγματευτές ασκούν πιέσεις για μια νέα διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα σε συνδυασμό με περισσότερες απελευθερώσεις κρατουμένων και αύξηση στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε σήμερα ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης.

Οι προσπάθειες ακολουθούν τη σημερινή παράταση της τελευταίας στιγμής της εκεχειρίας για έβδομη ημέρα.

Η σημερινή παράταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα Ισραηλινών που συνελήφθησαν όμηροι από την Χαμάς και 30 παλαιστινίων ομήρων καθώς και την παροχή των ίδιων επιπέδων ανθρωπιστικής βοήθειας όπως και τις προηγούμενες έξι ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης της Αιγύπτου (SIS) Ντία Ρασουάν.

«Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να καταβάλλει τις εντονότερες προσπάθειές της για να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από The Times of Israel/Reuters/AFP

Δυο αδέλφια, καταδικασμένα για τρομοκρατία, μέλη της Χαμάς, οι δράστες της επίθεσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες σε στάση λεωφορείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: