Πολιτική διαφωνία ίσον ψυχιατρικό πρόβλημα: To Κρεμλίνο διατηρεί τις «αρχές» του και στέλνει στον ψυχίατρο βραβευμένο επιστήμονα στους υπερυπολογιστές

Sergey Mikhailovich Abramov wikimedia.org




Ο Σεργκέι Αμπράμοφ, επιστήμονας και ειδικός σε υπερυπολογιστές που κατηγορείται για χρηματοδότηση εξτρεμιστικής οργάνωσης, στέλνεται για εξέταση σε ψυχιατρική κλινική.

Την απόφαση πήρε σήμερα δικαστήριο της πόλης Γιαροσλαβλ, όπως μετέδωσε το μέσο ενημέρωσης για θέματα επιστήμης Τ-Invariant επικαλούμενο δηλώσεις του ίδιου του επιστήμονα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμπράμοφ θα παραμείνει στην κλινική για διάστημα τριών εβδομάδων όπου οι γιατροί θα ελέγξουν αν η συμπεριφορά του είναι λογική.

Όπως επισημαίνει το T-invariant, το ότι αποφάσισαν να στείλουν έναν κορυφαίο ακαδημαϊκό σε ψυχιατρική κλινική μετά την ανακριτική διαδικασία που διήρκεσε οκτώ μήνες, έγινε γνωστό την Τρίτη. Παράλληλα το T-invariant αναφέρεται στις «άκαρπες απόπειρες να αποδείξουν ότι ο Αμπράμοφ χρηματοδοτούσε εξτρεμιστική οργάνωση».

Ο Αμπράμοφ ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Συστημάτων Λογισμικού A.K. Ailamazyan της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για σχεδόν 19 χρόνια και επιστημονικός διευθυντής των προγραμμάτων ανάπτυξης υπερυπολογιστών για τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος της Μόσχας και του Μινσκ.

Αρκετά από τα συστήματα που αναπτύχθηκαν υπό την καθοδήγησή του συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο. Το 2015 του απονεμήθηκε το βραβείο Lebedev της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για το εξαιρετικό έργο του στον τομέα της ανάπτυξης υπολογιστικών συστημάτων.

Η ανάκριση υποστηρίζει ότι ο Αμπράμοφ μετέφερε χρήματα σε οργάνωση που απαγορεύεται στη Ρωσία. Δεν είναι γνωστό ποια οργάνωση κατηγορείται ότι χρηματοδότησε ο επιστήμονας, αλλά το όνομά του εμφανιζόταν σε έναν από τους καταλόγους των υποστηρικτών του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Η οργάνωση αυτή χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική από τα ρωσικά δικαστήρια και τέθηκε εκτός νόμου το 2021.

Ο Αμπράμοφ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 8 έτη. Στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του επιστήμονα, μετά την οποία πέρασε πάνω από μία ημέρα στο κέντρο προφυλάκισης και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τώρα ο Σεργκέι Αμπράμοφ κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο 66χρονος επιστήμονας δεν παραδέχεται την ενοχή του. Πιστεύει ότι η ποινική του υπόθεση αποτελεί πλήγμα για τη βιομηχανία υπερυπολογιστών της Ρωσίας και απόδειξη ενός «τεράστιου συστημικού λάθους» στη διακυβέρνηση της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/M.MEN
Ελλάδα Αθήνα

Eμπρηστικός και θρασύς Λαβρόφ στα Σκόπια: Επίθεση κατά της Δύσης με θλιβερές κατηγορίες για «ναζισμό» κατά Ουκρανίας και Βαλτικής* Αποχώρησαν σύνεδροι ενώ μιλούσε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: