Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της Ισπανικής Βουλής ο Πέδρο Σάντσεθ: Και τώρα χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστσές

epa10978249 Socialist Party’s candidate Pedro Sanchez (L) celebrates shortly after he won the investiture’s vote by an absolute majority at the Congress of Deputies, in Madrid, Spain, 16 November 2023. Acting Prime Minister got enough support to be re-elected as he achieved 179 votes with the support of Catalan and Basque pro-independent parties, among others, after he reached several agreements, including one agreement with Catalan Junts per Catalunya party for his leader Carles Puigdemont, residing in Belgium, is to be amnestied for his involvement in the unlawful independence referendum held in Catalonia in 2017, event that is causing several protests. EPA/Javier Lizon




Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα, τετραετή, πρωθυπουργική θητεία στον Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξασφάλισε την ψήφο 179 βουλευτών χάρη στην κρίσιμης σημασίας υποστήριξη των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτσντεμόν, με αντάλλαγμα την χορήγηση αμνηστίας στους πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλωνίας το 2017, μέτρο που έχει διχάσει την Ισπανία.

Σάντσεθ: Ακροβατικά, απροσδόκητες ανατροπές και πολιτική επιβίωση

Συνηθισμένος στα ακροβατικά και τις απροσδόκητες ανατροπές, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανανέωσε για τέσσερα χρόνια την πρωθυπουργική του θητεία ποντάροντας σε ένα στοίχημα περισσότερο παρακινδυνευμένο παρά ποτέ: την χορήγηση της αμνηστίας που απαιτεί ο καταλανός αυτονομιστής Κάρλες Πουτσντεμόν.

«Εχω μάθει να δίνω του μάξιμουμ μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει το τέλος της αναμέτρησης», έλεγε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), κάποτε ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας, στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Εγχειρίδιο Αντίστασης» (2019).

Αν και στις δημοσκοπήσεις θεωρήθηκε πολιτικά νεκρός μετά την ήττα της αριστεράς στις τοπικές εκλογές της 28ης Μαΐου, ο 51χρονος Πέδρο Σάντσεθ, ένας από τους ελάχιστους σοσιαλιστές ηγούμενος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, αγωνίστηκε τους τελευταίους μήνες για να διατηρήσει το πρωθυπουργικό πόστο που κατέχει από το 2018.

Δεύτερος, μετά τον πολιτικό του αντίπαλο, τον συντηρητικό Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό στις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε την επομένη της ήττας στις τοπικές εκλογές, ο Πέδρο Σάντσεθ πολλαπλασίασε τις επαφές και τις διαβουλεύσεις μετά την αποτυχία του ηγέτη της ισπανικής δεξιάς να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή.

Ετσι, ο Σάντσεθ εξασφάλισε την υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, με την συνδρομή της οποίας κυβερνά εδώ και τρία χρόνια, αλλά και των αυτονομιστικών κομμάτων της Ισπανίας, ανάμεσά τους και το κόμμα Junts per Catalunya του Κάρλες Πουτσντεμόν με τίμημα ακριβές υποχωρήσεις.

Η βασική υποχώρηση: νόμος αμνηστίας για αυτονομιστές που ενεπλάκησαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017, μέτρο στο οποίο είχε αντιταχθεί στο παρελθόν, αλλά πλέον έχει δεσμευθεί ότι θα επιτύχει την ψήφισή του τις προσεχείς εβδομάδες, παρά την ένταση που έχει προκαλέσει στην Ισπανία.

 

«Πολιτικό χάρισμα»

 

Γνωστός για το πολιτικό του χάρισμα, ο Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε το στοίχημα, αλλά η νέα πρωθυπουργική του θητεία θα είναι «πολύ πολύπλοκη», λέει η Παλόμα Ρομάν, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.

Γοητευτικό χαμόγελο και φωτογένεια, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας – στην αρχή της καριέρας του επονομάσθηκε «El guapo» (Το ομορφόπαιδο) – είναι συνηθισμένος στις παρτίδες πόκερ που του έχουν επιτρέψει επανειλημμένως να βγει από δύσκολες καταστάσεις.

Γεννημένος στις 29 Φεβρουαρίου 1972 στην Μαδρίτη από μητέρα δημόσιο υπάλληλο και πατέρα επιχειρηματία, ο οικονομολόγος — για το διδακτορικό του κατηγορείται για λογοκλοπή, πράγμα που ο ίδιος αρνείται– ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2014 έπειτα από τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Σχετικά αρχάριος και άγνωστος, εμφανίζεται ως «ακτιβιστής της βάσης». Αλλά αυτή η πρώτη του εμπειρία καταλήγει σε αποτυχία: το κόμμα του καταγράφει τα χειρότερα εκλογικά ποσοστά στην ιστορία του και τα κομματικά στελέχη τον ωθούν προς την έξοδο.

Αν και πολλοί είναι αυτοί που αναγγέλλουν το τέλος της πολιτικής του καριέρας, ο Πέδρο Σάντσεθ καταφέρνει να αναρριχηθεί και πάλι στην ηγεσία του PSOE έξι μήνες αργότερα, αφού όργωσε την Ισπανία με το Peugeot 407 για να συναντηθεί με μέλη του κόμματος, που καταλήγουν να του δώσουν την υποστήριξή τους.

 

Εντάσεις και παρτίδες πόκερ

 

Η επιμονή αυτήν τον φέρνει στην εξουσία τον Ιούνιο 2018 έπειτα από μία ακόμη παρτίδα πόκερ: έχοντας συγκεντρώσει γύρω από την πρόταση μομφής που καταθέτει το σύνολο της ισπανικής αριστεράς μαζί με τα βασκικά και καταλανικά κόμματα, ανατρέπει τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, θύμα σκανδάλου διαφθοράς, και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

Επικεφαλής μίας ασταθούς κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναγκάζεται να προκηρύξει εκλογές το 2019, τις οποίες κερδίζει. Στην συνέχεια, στις αρχές του 2020 αποδέχεται γάμο σκοπιμότητας με τους κάποτε αδελφικούς εχθρούς του Podemos για να παραμείνει στην εξουσία.

Κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας, καταφέρνει σε διάστημα πέντε ετών να αναμορφώσει την αγορά εργασίας και τις συντάξεις, να αυξήσει κατά 50% τον κατώτατο μισθό και να εισαγάγει νόμο για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939) και της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).

Αλλά οι ενέργειές του προκάλεσαν διαρκείς εντάσεις με τους πολιτικούς του συμμάχους της ριζοσπαστικής αριστεράς και επικρίσεις για την συμμαχία του με τους αυτονομιστές. Αυτή η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί με τον νόμο περί αμνηστίας, που επικρίνεται και στο εσωτερικό του PSOE.

Ο Πέδρο Σάντσεθ «δεν έχει ποτέ γνωρίσει εύκολη κατάσταση», αλλά η σημερινή του θέση είναι «η πλέον πολύπλοκη που έχει ποτέ γνωρίσει», προειδοποιεί η Παλόμα Ρομάν. Κατά την γνώμη της, η πλειοψηφία που έχει εξασφαλίσει ο Σάντσεθ είναι «υπερβολικά ετερόκλητη» για να μπορέσει να παραμείνει «ήρεμη».

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μαδρίτη, Spain

Καταδίκη της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση» Σουδανών μεταναστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: