Πενθούν οι Κινέζοι για τον θάνατο του Κίσινγκερ: Τεράστια απώλεια για τις χώρες μας και για τον κόσμο, λένε

File Photo A video shows Henry Kissinger, Chairman, Kissinger Associates Inc. and Former Secretary of State, speaking during the China Development Forum 2021 at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, 20 March 2021. The China Development Forum 2021 is held in Beijing from 20 to 22 March 2021, with the theme of ‘China On a New Journey of Modernisation.’ EPA/WU HONG




«Τεράστια απώλεια» χαρακτήρισε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, ο Σιέ Φενγκ, τον θάνατο του αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, αρχιτέκτονα της προσέγγισης του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον τα χρόνια του 1970.

«Με σόκαρε και με έθλιψε βαθιά η είδηση του θανάτου του Δρος Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών», ανέφερε μέσω X ο πρεσβευτής Σιέ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας στην είδηση.

Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκλεισμένη στην Κίνα.

«Πρόκειται για τεράστια απώλεια για τις δυο χώρες μας και για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κινέζος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον οποίο «θα μείνει στην ιστορία η συνεισφορά του αιωνόβιου αυτού στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ», και θα «παραμείνει για πάντα ζωντανός στην καρδιά του κινεζικού λαού ως πολύτιμος παλιός φίλος».

Ο Χένρι Κίσινγκερ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο Τσετούνγκ (1949-1976), κάνοντας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ταξίδια στο Πεκίνο για να οργανώσει την ιστορική επίσκεψη του αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην κινεζική πρωτεύουσα το 1972.

Ο Χένρι Κίσινγκερ, που γιόρτασε τα 100 του χρόνια τον Μάιο, συνέχιζε να είναι προνομιακός συνομιλητής πολλών από τους ισχυρούς του κόσμου, παρότι είχαν περάσει δεκαετίες που δεν είχε πλέον την ευθύνη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Τον Ιούλιο, όταν πήγε στο Πεκίνο και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ τον χαρακτήρισε «θρυλικό διπλωμάτη».

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα απέτισε επίσης σήμερα φόρο τιμής στη «σημαντική συμβολή» που είχε η ιστορική μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, ο Χένρι Κίσινγκερ, «στην ειρήνη και στη σταθερότητα» στην Ασία, μετά το θάνατο του αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών χθες Τετάρτη στα 100 του χρόνια.

Ο Χένρι Κίσινγκερ εισέφερε «σημαντική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιφέρεια», συμπεριλαμβανομένης ιδίως της «εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνισε ο κ. Κισίντα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Δηλώσεις για τον θάνατο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έκαναν πολλοί ακόμη πρώην αξιωματούχοι.

Τζορτζ Μπους 

«Η Αμερική έχασε μια από τις πιο αξιόπιστες και χαρακτηριστικές φωνές της» στις εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε έναν τόνο που προσπάθησαν να μεταδώσουν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, παρελθόν και παρόν.

«Θαύμαζα εδώ και πολύ καιρό τον άνδρα που διέφυγε από τους Ναζί ως νεαρό αγόρι από μια εβραϊκή οικογένεια και μετά τους πολέμησε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε  ο Μπους.

Μάικ Πομπέο

Ένας άλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι ο Κίσινγκερ άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην αμερικανική και παγκόσμια ιστορία.

«Θα είμαι πάντα ευγνώμων για τις ευγενικές συμβουλές και τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως ΥΠΕΞ», έγραψε ο Πομπέο στο Twitter στο X. «Πάντα υποστηρικτικός και πάντα ενημερωμένος, η σοφία του με έκανε καλύτερο και πιο προετοιμασμένο μετά από κάθε συνομιλία μας».

Ωστόσο, η κριτική στον Κίσινγκερ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ήταν ιδιαίτερα έντονη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί δημοσίευσαν εορταστικά βίντεο ως αντίδραση στον θάνατό του.

Ένας τίτλος του περιοδικού Rolling Stone έλεγε: «Ο Χένρι Κίσινγκερ, εγκληματίας πολέμου που αγαπούσε η άρχουσα τάξη της Αμερικής, τελικά πεθαίνει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

Ποιος ήταν ο σφαγέας της Κύπρου, Χένρι Κίσιγκερ; Ένας εμβληματικός διπλωμάτης και κάτοχος ίσως του πιο αμφιλεγόμενου βραβείου Νόμπελ ειρήνης στην ιστορία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: