Πενήντα χρόνια από το ματς που παίχθηκε χωρίς αντίπαλο: Οταν η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Χιλή του Πινοσέτ

Στιγμιότυπο από βίντεο στο ΥοuTube @ RolfPorseryd




Μισός αιώνας συμπληρώνεται από τότε που η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ 1974, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί στη δικτατορία Πινοσέτ.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1973 ήταν προγραματισμένος να διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης.

Όμως μετά το ματς στη Μόσχα (0-0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Χιλή, διαμαρτυρόμενη για το πραξικόπημα Πινοσέτ, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πινοσέτ είχε μετατρέψει το εθνικό στάδιο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι Σοβιετικοί είχαν ζητήσει ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, αλλά η FIFA αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση.

Η ΕΣΣΔ αποφάσισε να μην αγωνιστεί, η εθνική ομάδα της Χιλής παρουσιάστηκε μόνη στο γήπεδο, μπροστά σε 20.000 θεατές και σημείωσε το νικηφόρο γκολ, ο αρχηγός Φραντσίσκο Βαλντές. Ο α αγώνας κατακυρώθηκε «στα χαρτιά» με 2-0.

Το Μουντιάλ του 1974 διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία, η εθνική ομάδα της οποίας κατέκτησε και το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό με σκορ 2-1 την Ολλανδία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Κλοπ δίνει €55 εκατ. στη Λιντς για να πάρει στη Λίβερπουλ τον 17χρονο Άρτσι Γκρέι: Ως διάδοχο του Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: