Δημοσκόπηση του IDI υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στη Γάζα συσπειρώνει υπέρ του Ισραήλ μεγάλη πλειοψηφία των Αράβων πολιτών του, παρά τις διακρίσεις σε βάρος τους

Ανδρες του Ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο. EPA/ATEF SAFADI




Ο πόλεμος στη Γάζα έχει αυξήσει σημαντικά την αίσθηση αλληλεγγύης προς το Ισραήλ του 21% των κατοίκων του που ανήκουν στην αραβική μειονότητα, τα μέλη της οποίας συχνά αυτοπροσδιορίζονται ως Παλαιστίνιοι και καταγγέλλουν εδώ και καιρό τις διακρίσεις εις βάρος τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όταν ρωτήθηκαν αν νιώθουν μέρος του Ισραήλ, το 70% των Αράβων πολιτών απάντησε «ναι», άνοδος σε σχέση με το 48% που είχε δώσει την ίδια απάντηση τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το Israel Democracy Institute (IDI), επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε αυτού του είδους τις έρευνες πριν από 20 χρόνια.

Ωστόσο μόνο το 27% των Αράβων πολιτών δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον του Ισραήλ, έναντι του 72% των Εβραίων.

Μεταξύ των Εβραίων το 94% νιώθει μέρος της χώρας, επεσήμανε το IDI, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που είχε καταγραφεί το 2003, όταν το Ισραήλ βρισκόταν εν μέσω στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.400 άνθρωποι – πολίτες και στρατιωτικοί–, ανάμεσά τους και μέλη της αραβικής μειονότητας. Περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Η αραβική μειονότητα, που στην πλειονότητά της είναι μουσουλμάνοι, κατάγονται από τους Παλαιστίνιους Άραβες που παρέμειναν στο Ισραήλ μετά την ίδρυσή του το 1948.

Όταν ρωτήθηκαν αν θα έφευγαν από το Ισραήλ, αν λάμβαναν μια άλλη δυτική υπηκοότητα, το 80,5% των Εβραίων απάντησε όχι, όπως και το 59% των Αράβων.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ, έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να ξεσπάσουν ταραχές με την αραβική μειονότητα στο Ισραήλ, όπως είχε συμβεί κατά τον προηγούμενο πόλεμο στη Γάζα, το 2021.

Ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις Ισραηλινών Αράβων που κατηγορήθηκαν ότι έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες υποκινούσαν σε φιλοπαλαιστινιακή βία, ενώ χθες, Πέμπτη, συνέλαβε πέντε ηγετικά στελέχη της αραβικής κοινότητας που σκόπευαν να οργανώσουν αντιπολεμική διαδήλωση.

Οι δικηγόροι των συλληφθέντων χαρακτήρισαν τις συλλήψεις αντιδημοκρατικές.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

«Το Ισραήλ θα πρέπει να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη»: Αυστηρό μήνυμα από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προς το Τελ Αβίβ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: