Ο Όρμπαν απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου, αποκαλύπτει το POLITICO

FILE PHOTO: Ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν EPA, STEPHANIE LECO




Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να μπλοκάρει όλη τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, καθώς και τη μελλοντική ένταξη της χώρας στο μπλοκ, εκτός εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν να αναθεωρήσουν ολόκληρη τη στρατηγική υποστήριξης προς το Κίεβο, σύμφωνα με επιστολή που ήρθε σε γνώση του POLITICO. .

Στην επιστολή, που απευθύνεται στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ούγγρος ηγέτης λέει ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ ή περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως ότου γίνει αυτή η «στρατηγική συζήτηση» όταν οι ηγέτες συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να κάνει απολογισμό της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των τρεχουσών πολιτικών μας έναντι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας», γράφει ο Όρμπαν στην επιστολή, η οποία δεν έχει ημερομηνία αλλά φέρει τη σφραγίδα του γραφείου του, αναφέρει το POLITICO.

  • Ρωτάει επίσης γιατί η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν παράσχει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση λόγω του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να έχει μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα των στρατηγικών στόχων της ΕΕ στην Ουκρανία», αναφέρει η επιστολή.

«Θεωρούμε ακόμα ρεαλιστικά εφικτούς αυτούς τους στόχους; Είναι βιώσιμη αυτή η στρατηγική χωρίς ισχυρή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη τη συνεχή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Πώς αντιλαμβανόμαστε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τον πόλεμο», συνεχίζει.

Προσθέτει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να λάβει βασικές αποφάσεις σχετικά με τις προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας ή πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία, να εγκρίνει περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ ή να συμφωνήσει για το μέλλον της διαδικασίας διεύρυνσης, εκτός και εάν βρεθεί συναίνεση για τη μελλοντική στρατηγική έναντι της Ουκρανίας».

Βρυξέλλες VS Βουδαπέστης

Η επιστολή του Όρμπαν αυξάνει τα διακυβεύματα σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών, οι οποίες συγκρατούν κονδύλια 13 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για την Ουγγαρία επειδή η χώρα ελέγχεται ότι παραβιάζει τα πρότυπα της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

  • Χωρίς να το λέει ευθέως, η επιστολή υποδηλώνει ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο για να εμποδίσει την εκταμίευση μιας σχεδιαζόμενης βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία — χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της ουκρανικής κυβέρνησης καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της αντεπιτίθενται στην ρωσική εισβολή.

Εκτός από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Όρμπαν απειλεί να μπλοκάρει τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, καθώς και την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξη του Κιέβου στην 27μελή Ενωση, την οποία οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να εγκρίνουν στην επόμενη. συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει εμπιστευτικές διαβουλεύσεις, ο Όρμπαν έχει «παγιδέψει» ολόκληρη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ για την Ουκρανία ως μέρος μιας στρατηγικής για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα 13 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία. .

  • Ο διπλωμάτης συνέχισε λέγοντας ότι ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η Βουδαπέστη απείχε σε βασικές ψηφοφορίες και επέτρεψε στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε αυτήν την περίπτωση, «δεν βλέπω να συμβαίνει αυτό».

«Δεν είναι θέμα ουδετερότητας για την Ουγγαρία», είπε ο απεσταλμένος. «Πρόκειται για άσκηση ισχύος».

Η απειλή του Όρμπαν έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου αγωνίζονται να επιτύχουν κέρδη ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα εισβολής και αμέσως μετά την προειδοποίηση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν ότι «κλείνει το παράθυρο» στη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

  • Με την Ουγγαρία να εντείνει τις εντάσεις και να απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ορισμένες χώρες ήδη σκέφτονται τρόπους να αντιμετωπίσουν την Βουδαπέστη και να συνεχίσουν τη ροή της βοήθειας προς το Κίεβο.

Ένας τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης θα μπορούσε να δει τις χώρες της ΕΕ να στέλνουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω διμερών ρυθμίσεων και όχι μέσω δομών της ΕΕ όπως η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, η οποία συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ για το Κίεβο – ουσιαστικά παγώνοντας τη Βουδαπέστη.

Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει όταν θα πρόκειται για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ, καθώς η Ουγγαρία θα έπρεπε να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα, και για να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ, ο ίδιος διπλωμάτης είπε ότι δεν ήταν καλή ιδέα να μπει “στον πάγο”  η Ουγγαρία.

«Καταλαβαίνω το σημείο εκκίνησής τους», είπε ο διπλωμάτης σε σχέση με όσους ζητούν μια λύση για την Ουγγαρία σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια. «Αλλά αν το κάνουμε αυτό [παράκαμψη του EPF] θα υπονόμευε βασικά τον μοναδικό ευρωπαϊκό μηχανισμό που έχουμε για υποστήριξη στην Ουκρανία».

«Είναι το μόνο πράγμα με το οποίο μπορούμε να δείξουμε πού η ΕΕ ως μπλοκ υποστηρίζει την Ουκρανία, κάτι που δείχνει την ενότητα [της ΕΕ] προς τη Ρωσία και επίσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε ο διπλωμάτης.

Σε περίπτωση βέτο από την Ουγγαρία, μια άλλη επιλογή για την ΕΕ είναι απλώς να αφήσει το ρολόι να συνεχίσει να λειτουργεί και να ωθήσει τις βασικές αποφάσεις για την πολιτική της Ουκρανίας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το Κίεβο δεν θα φτάσει στον “γκρεμό”  του προϋπολογισμού μέχρι τον Μάρτιο.

Αναβάλλοντας μια απόφαση για την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ προς τη Βουδαπέστη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να  αλλάξει τους όρους, σφίγγοντας τις “οικονομικές βίδες” στη Βουδαπέστη και επιβάλλοντας την συμμόρφωσή της ως προς το θέμα της Ουκρανίας.

«Είναι ένα μπρα-ντε-φερ», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δείξει μέχρι στιγμής μεγάλη ικανότητα στην εξουδετέρωση πιθανών εκρήξεων με τη Βουδαπέστη.

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Εκτός νόμου αποφάσισε να θέσει την τρομοκρατική Χαμάς η κυβέρνηση της Ελβετίας: Αίτημα των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: