Ο μόνος τρόπος για να επέλθει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο είναι να εφαρμοστούν οι αρχές της Δημοκρατίας: Δεν είναι γλωσσικό το πρόβλημα κ. Στιούαρτ

FILE PHOTO: Ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Jean-Pierre Lacroix, Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αριστερά ο Κόλιν Στιούαρτ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, Κόλιν Στιουάρτ, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η χώρα καταγωγής του, ο Καναδάς, έχει γαλλόφωνο Πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι οι γαλλόφωνοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού, θέλοντας να δείξει ότι οι εθνικές και γλωσσικές διαφορές αντιμετωπίζονται και με την πάροδο του χρόνου και δεν συνιστούν απειλή για την ενότητα της χώρας.

Ο κ. Στιούαρτ ξεχνά κάποιες πολύ ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του τί ισχύει στη χώρα του και τί έχει επανειλημμένα προταθεί για την επίλυση του Κυπριακού. Στον Καναδά ισχύουν και εφαρμόζονται δύο πολύ θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας:

  • α) Κυβερνά η πλειοψηφία με σεβασμό στη μειοψηφία και
  • β) ένας άνθρωπος μία ψήφος. Παράλληλα, η εξουσία δεν διαμοιράζεται με βάση εθνικά ή γλωσσικά κριτήρια.

Τί ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου και τί έχει επανειλημμένα προταθεί;

Το Σύνταγμα του 1960 προβλέπει Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο. Προβλέπει, επίσης, Ελληνοκύπριο Πρόεδρο της Βουλής και Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο. Όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν τον αναπληρεί ο Αντιπρόεδρος, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Αντιπρόεδρος έχει δικαίωμα βέτο, ενώ σε ουσιώδη ζητήματα απαιτείται και ξεχωριστή πλειοψηφία. Η Βουλή έχει 50 μέλη, αλλά τα 35 πρέπει να είναι Ελληνοκύπριοι, τα 15 Τουρκοκύπριοι και να εκλέγονται από την κάθε κοινότητα ξεχωριστά.

Ήταν δηλαδή λες και είχαμε δύο παράλληλες κυβερνήσεις. Ήταν και αυτός ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η κρίση, πέρα από την απόφαση της Τουρκίας, με βάση τις προτάσεις Νιχάτ Ερίμ το 1956 για «επανάκτηση της Κύπρου» σε έξι στάδια.

Βασική αρχή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ότι στηρίζεται στον πολίτη και όχι σε κοινότητες ή εθνικές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν νομική υπόσταση.

Εκεί όπου παραχωρείται νομική υπόσταση σε κοινότητες, θρησκευτικές, εθνικές, φυλετικές, ή με άλλα κριτήρια, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για την ενότητα της χώρας.

Οι επιμέρους πολιτείες στη Γιουγκοσλαβία στηρίζονταν σε εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια και με το θάνατο του Τίτο, η χώρα διαλύθηκε και δημιουργήθηκαν ανεξάρτητες χώρες, άλλες με βελούδινο διαζύγιο και άλλες με πολεμικές συγκρούσεις.

  • Με την κατάρρευση του κομμουνισμού, η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε σε δύο κράτη, ενώ η Σοβιετική Ένωση, όπου η κάθε «Σοβιετική Δημοκρατία» ήταν μια ξεχωριστή εθνική κοινότητα, διαλύθηκε και δημιουργήθηκαν 15 νέα κράτη, με βάση εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια.

Στο Λίβανο, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, η εξουσία διαμοιράστηκε με βάση θρησκευτικά κριτήρια, σε Χριστιανούς Μαρωνίτες, Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνους και είμαστε μάρτυρες τί συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Επανερχόμενος στο παράδειγμα του Καναδά, το οποίο παρουσίασε ο κ. Στιούαρτ, οφείλω να του υποδείξω ότι η εξουσία στη χώρα του δεν διαμοιράζεται ανάμεσα σε αγγλόφωνους και γαλλόφωνους, ούτε και μεταξύ των επιμέρους επαρχιών της χώρας.

Οι δέκα επαρχίες του Καναδά, Αλμπέρτα, Βρετανική Κολομβία, Μανιτόμπα, Νιου Μπρόνσγουικ, Νέα Γη και Λαμπραντόρ, Νέα Σκοτία, Οντάριο, Νήσος του Πρίγκιπα Εδουάρδου, Κεμπέκ και Σασκάτσουαν, έχουν μεν δικές τους διοικήσεις/κυβερνήσεις με κάποιες αρμοδιότητες για τοπικά θέματα, αλλά δεν εκπροσωπούνται, ούτε και έχουν λόγο στην κεντρική κυβέρνηση.

Επίσης, οι 338 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, σε κάθε μία από τις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, εκπροσωπούν την εκλογική τους περιφέρεια και τους ψηφοφόρους της και όχι την επαρχία ή την εθνική κοινότητα από τις οποίες προέρχονται.

Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, αυτό που θέλουν να επιβάλουν κάποιοι, είναι η εκπροσώπηση των δύο επιμέρους πολιτειών στην κεντρική κυβέρνηση και ο διαμοιρασμός της εξουσίας με βάση εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια. Αυτή είναι συνταγή για πλήρη παράλυση της κεντρικής κυβέρνησης και ναρκοθέτηση των θεμελίων του ομοσπονδιακού κράτους.

  • Ας αναλογιστεί ο κ. Στιούαρτ τί θα συνέβαινε αν μοιραζόταν η εξουσία στον Καναδά με βάση εθνικά και γλωσσικά κριτήρια. Κάτι τέτοιο, δεν θα τόνιζε και ενίσχυε τον εθνικισμό της κάθε κοινότητας;

Ας αναλογιστεί επίσης, τί θα συνέβαινε στις ΗΠΑ αν η εξουσία διαμοιραζόταν με βάση φυλετικά κριτήρια, ανάμεσα σε λευκούς, αφροαμερικανούς, λατινοαμερικάνους, για να μην αναφερθώ και σε θρησκευτικά κριτήρια. Τί θα γινόταν;

Ο μόνος τρόπος για να επέλθει ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο είναι να εφαρμοστούν οι δύο θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας: Να κυβερνά η πλειοψηφία με σεβασμό στη μειοψηφία και ένας άνθρωπος μία ψήφος. Όλα τα άλλα για εκ περιτροπής προεδρία, προεδρικά συμβούλια, σταθμισμένη ψήφο, είναι εκ του πονηρού που θα οδηγήσουν στην καταστροφή.

* Κυριάκος Ιακωβίδης
Δημοσιογράφος Πολιτικός Επιστήμονας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είναι καιρός να αλλάξει η άποψη που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του ΝΑΤΟ: Είναι η Τουρκία, η πλέον αναξιόπιστη σύμμαχος της Δύσης; Χωρίς αμφιβολία είναι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: