Ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε μαζί με τη Χαμάς: «Θα πληρώσετε με το αίμα των Χριστιανών» – Viral το εφιαλτικό «γράμμα στις ΗΠΑ» του αρχιτρομοκράτη στο Tik Tok




Μια επιστολή που γράφτηκε πριν από 21 χρόνια από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν , τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα, έχει γίνει viral στο TikTok με πολλούς χρήστες να εκφράζουν τη συμφωνία τους με τον τρομοκράτη.

Η ανοιχτά αντισημιτική επιστολή, που γράφτηκε μόλις ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους, δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian το 2002 αλλά αφαιρέθηκε μόλις πριν δυο μέρες, στις 15 Νοεμβρίου 2023, αφού η τάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέστη γνωστή στους ιθύνοντες του  ιστότοπου. .

  • Το hashtag #lettertoamerica έχει προβληθεί 4,5 εκατομμύρια φορές στην εφαρμογή.

Δώδεκα χρόνια αφότου σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενώ βρισκόταν σε κρησφύγετο στο Πακιστάν, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι και πάλι “διάσημος”.

Τί λέει στην επιστολή ο Μπιν Λάντεν;

Το «Γράμμα στην Αμερική» του Μπιν Λάντεν είναι ένα ανατριχιαστικό άρθρο 4.000 λέξεων που χρησιμοποιεί ανοιχτά αντισημιτική γλώσσα και διαπραγματεύεται το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους. Δικαιολογεί την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν στους Εβραίους.

Ο Μπιν Λάντεν επικρίνει δριμύτατα την αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για την υποστήριξή της  στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, το οποίο αποκαλεί «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

«Ο πρώην πρόεδρός σας σάς είχε προειδοποιήσει για τον καταστροφικό έλεγχο των Εβραίων επί του κεφαλαίου [πλούτου] και για το ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα  σας υποδούλωναν», αρχίζει η επιστολή.

Σε ένα άλλο αντισημιτικό απόσπασμα της επιστολής, ο Μπιν Λάντεν έγραψε: «Συνεχίζετε να υποστηρίζετε τους καταπιεστικούς Ισραηλινούς στην κατοχή τους επί της Παλαιστίνης μας ως απάντηση στις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνησή σας από ένα εβραϊκό λόμπι που υποστηρίζεται από τεράστιες οικονομικές δυνατότητες.

«Η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό κατοχή για δεκαετίες και κανένας από τους προέδρους σας δεν μίλησε για αυτό μέχρι μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν ο Μπους συνειδητοποίησε ότι η καταπίεσή σας και η τυραννία εναντίον μας ήταν μέρος της αιτίας της επίθεσης», έγραψε ο ηγέτης των τρομοκρατών σχετικά με το αίτημα των Παλαιστινίων για την ύπαρξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.. «Πρέπει να εφαρμόσετε έναν οδικό χάρτη που επιστρέφει την παλαιστινιακή γη [sic] σε εμάς, όλη, από τη θάλασσα στο ποτάμι [σ.σ. Ιορδάνης], είναι μια ισλαμική γη που δεν παζαρεύεται και δεν παραχωρείται σε κανέναν.

«Η Παλαιστίνη δεν θα είναι αιχμάλωτη γιατί θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τα δεσμά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν για την αλαζονεία τους με το αίμα των Χριστιανών και τα κεφάλαιά τους. ”

Τι σχέση έχει το TikTok

Η τάση της “νεκρανάστασης” του Μπιν Λάντεν και των αντισημιτικών απόψεών του, ήρθε στο φως μετά από πρόσφατη δημοσκόπηση που διαπίστωσε ότι μόνο οι μισοί Αμερικανοί ηλικίας 18-29 ετών πιστεύουν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά την κλιμάκωση της βίας Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή, η επιστολή του Μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στο διαδίκτυο.

Στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok, δεκάδες χρήστες – συμπεριλαμβανομένων πολλών της Generation Z, που αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών της εφαρμογής – άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο παραθέτοντας αποσπάσματα από την επιστολή και μιλώντας για το πώς φέρεται να τους έδωσε μια νέα προοπτική στο ιστορικό πλαίσιο πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου.

Οι ερευνητές και τα μέσα ενημέρωσης τοποθετούν στην “Γενιά Ζ” με τα άτομα που έχουν γεννηθεί από τα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως τις αρχές της δεκαετίας του 2010.

  • Καθώς περισσότεροι άνθρωποι μοιράστηκαν τις αντιδράσεις τους για την επιστολή για πρώτη φορά, οι δημοσιεύσεις άρχισαν να γίνονται viral. Το CNN ανέφερε ότι τα βίντεο που αναφέρονται στην επιστολή αυτή,  είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι χθες Πέμπτη.

Η TikTok δεσμεύτηκε να σταματήσει την τάση αυτή,  λέγοντας πως  «παραβιάζει τους κανόνες μας για την υποστήριξη οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας».

Η εφαρμογή πρόσθεσε ότι εργάζεται για την «προληπτική και επιθετική κατάργηση αυτού του περιεχομένου και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπήκε στην πλατφόρμα μας».

Αφαίρεσε επίσης το hashtag #lettertoamerica από τη λειτουργία αναζήτησής του.

Την Πέμπτη και ο Guardian αφαίρεσε το πλήρες αντίγραφο της επιστολής του Μπιν Λάντεν, το οποίο η κεντρο-αριστερή βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε για πρώτη φορά διαδικτυακά το 2002, αντικαθιστώντας το με μια σύντομη δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η επιστολή «κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το πλήρες πλαίσιο» της.

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να την αφαιρέσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες αντ ‘αυτού στο ειδησεογραφικό άρθρο που το περιείχε αρχικά», αναφέρει η δήλωση του Guardian.

 

Mε πληροφορίες από POLITICO/ The Jerusalem Post

 

Η Χαμάς ίσως σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος: Προειδοποιήσεις στους πολίτες από το FBI

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: