Νερό πάνω στη λάβα: Η Ισλανδία μελετά να σβήσει με υδάτινο ψεκασμό το πύρινο ποτάμι για να σώσει το Γκρίνταβικ από την ηφαιστειακή έκρηξη

FILE PHOTO An aerial view of white clouds of smoke and steam rising from a fissure eruption taken during a flight over the Holuhraun lava field north of the Vatnajokull glacier, Iceland, PA/VILHELM GUNNARSSON ICELAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι ισλανδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να «ψεκάσουν» με νερό τη λάβα που θα προέκυπτε σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης, προκειμένου να την ψύξουν και να προστατεύσουν την πόλη Γκρίνταβικ.

Το αλιευτικό λιμάνι των περίπου 4.000 κατοίκων στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας έχει εκκενωθεί από τις 11 Νοεμβρίου, μετά τους εκατοντάδες σεισμούς που προκαλεί η ροή του μάγματος κάτω από τον φλοιό της γης, πρόδρομο σημάδι ηφαιστειακής έκρηξης.

Οι αρχές πολιτικής προστασίας της χώρας αλλά και ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα χρήσης μεγάλου όγκου νερού για την ψύξη της λάβας για την προστασία του Γκρίνταβικ και των σημαντικών υποδομών του, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Vidir Reynisson, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτων αναγκών της Ισλανδίας.

Το παράδειγμα του 1973

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία θα καταφύγει σε αυτή τη λύση.

Ανάλογη πρακτική είχε χρησιμοποιηθεί και το 1973, όταν οι κάτοικοι ξύπνησαν αντικρύζοντας μία ρωγμή 150 μέτρα από το κέντρο της πόλης στο νησί Heimaey.

Τελικά κατάφεραν να επιβραδύνουν και να ελέγξουν την ροή της λάβας.

«Μια ομάδα τεχνικής αξιολόγησης θα φτάσει στην Ισλανδία σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί και θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε τις πιθανότητες», είπε ο Reynisson.

Σημειωτέον ότι η Ισλανδία έχει 33 ηφαιστειακά συστήματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, και κατά μέσο όρο  καταγράφονται εκρήξεις κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο Fagradalsfjall στη χερσόνησο του Reykjanes, τον Μάρτιο του 2021, τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023.

Το Γκρίνταβικ βρίσκεται κοντά στον γεωθερμικό σταθμό Svartsengi, τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού προς τους 30.000 κατοίκους της χερσονήσου.

Η πόλη βρίσκεται επίσης κοντά στη Blue Lagoon, μια τουριστική τοποθεσία διάσημη για τα γεωθερμικά λουτρά της, η οποία έκλεισε προληπτικά.

Η Ισλανδία είναι μία χώρα «συνηθισμένη» στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στη Μεσοατλαντική Κορυφογραμμή, το σημείο όπου οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής απομακρύνονται μεταξύ τους, κατά λίγα εκατοστά κάθε το χρόνο.

Αυτό επιτρέπει στο μάγμα να ανεβαίνει στην επιφάνεια, το οποίο εκρήγνυται ως λάβα ή και στάχτη.

Η φύση των ηφαιστειακών εκρήξεων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ορεινού όγκου αλλά και του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι τεκτονικές πλάκες.

Μια από τις πιο μεγάλες εκρήξεις στην Ισλανδία συνέβη το 1783 όταν μια πλημμύρα λάβας διάρκειας οκτώ μηνών, προκάλεσε τεράστια νέφη από θείο που επικάθησαν πάνω από τη Βόρεια Ευρώπη για περισσότερους από πέντε μήνες.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr

Ο Όρμπαν απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου, αποκαλύπτει το POLITICO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: