Νέα πρόεδρος της βρετανικής Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο η βουλευτής των Συντηρητικών Κάρολαιν Νόουκς

Η Caroline Nokes σε φωτγραφια της στον λογαριασμό της στο Facebook




Η Βουλευτής Κάρολαϊν Νόουκς εκλέχθηκε νέα Πρόεδρος της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (APPG) για την Κύπρο κατά τη ετήσια γενική συνέλευση που διεξήχθη την Τετάρτη.

Διαδέχεται τον σερ Ρότζερ Γκέιλ, ο οποίος παραιτήθηκε από το πόστο μετά από πολυετή και επιτυχημένη θητεία.

Η κ. Νόουκς εκλέγεται από το 2010 Βουλευτής στην περιοχή του Σαουθάμπτον με το Συντηρητικό Κόμμα.

Είναι επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για τις Γυναίκες και την Ισότητα και μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Υφυπουργός Εργασίας και Υφυπουργός Εσωτερικών. Ο σερ Ρότζερ εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος της APPG σε αναγνώριση των πολύχρονων υπηρεσιών και της αφοσίωσής του στην Κύπρο και της μεγάλης προσφορά του στη Διακομματική Επιτροπή.

Ο εδώ και 40 χρόνια Βουλευτής των Συντηρητικών ευχαρίστησε τους Βουλευτές για τη συνεργασία, τη βοήθεια και τη σταθερή τους υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, λέγοντας ότι «χαίρομαι που παραδίδω την προεδρία της Διακομματικής Επιτροπής σε μια δραστήρια φίλη της Κύπρου, την Κάρολαin Νόουκς και είμαι περήφανος που προτάθηκα ως Επίτιμος Πρόεδρος».

Πρόσθεσε ότι «με χαρά θα στηρίξω την Κάρολαϊν στο έργο της να προβάλει τα δίκαια της Κύπρου, να προωθήσει μια δίκαιη, μόνιμη και ειρηνική λύση που θα τερματίζει την παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, αλλά παράλληλα και να ενδυναμώσει περαιτέρω τους δεσμούς ΗΒ-Κύπρου».

  • Μιλώντας μετά την εκλογή της η κ. Νόουκς δήλωσε «είναι μεγάλη τιμή που εκλέχτηκα Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο». Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες όλων για την πολύχρονη αφοσίωση του σερ Ρότζερ ως Προέδρου, ανέφερε ότι θα συνεχίσει την εργασία της με τη συνεργασία των βουλευτών από όλα τα κόμματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι μια «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Πρόσθεσε ότι την επόμενη χρονιά θα μετρούμε «50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας… είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και τέτοιο που δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο». Κλείνοντας, είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ιστορικά ένα ρόλο να διαδραματίσει και θέλω να διασφαλίσω ότι το κοινοβούλιο του ΗΒ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους φίλους μας στην Κύπρο».

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους (διαδικτυακά), οι Βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Κάθριν Γουέστ, Φάμπιαν Χάμιλτον, Πίτερ Γκραντ και ο λόρδος Τράσκοτ.

Ο Χρίστος Καραολής επαναδιορίστηκε Γραμματέας της Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο. Δήλωσε ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σερ Ρότζερ για την πολύχρονη αφοσίωσή του στην Κύπρο τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες και για τη σταθερή του προεδρία στην APPG για την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια.

Ξέρω ότι το ενδιαφέρον του για την Κύπρο θα συνεχιστεί και από τη θέση του ως Επίτιμος Πρόεδρος της Επιτροπής». «Είμαι ευχαριστημένος που η Βουλευτής Κάρολαϊν Νόουκς εκλέχθηκε Πρόεδρος. Έχει εκφράσει ένθερμη και σθεναρή υποστήριξη στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει επισκεφθεί το νησί σε αρκετές περιπτώσεις. Ανυπομονώ πραγματικά να συνεχίσω να συνεργάζομαι με την Κάρολαϊν και με όλη την ομάδα των αξιωματούχων για να ενισχύσουμε τις σχέσεις ΗΒ-Κύπρου και να φέρουμε εις πέρας το στόχο μας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της». Αντιπρόεδροι της APPG για την Κύπρο εκλέχθηκαν οι Φάμπιαν Χάμιλτον (Εργατικό Κόμμα), Κρις Στίβενς (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας), Τερέζα Βίλιερς (Συντηρητικό Κόμμα),

Επίτιμος Γραμματέας ο Πάμπος Χαραλάμπους (Εργατικό Κόμμα), Επίτιμος Ταμίας ο Μάθιου Όφορντ (Συντηρητικό Κόμμα) και Επίτιμοι Αξιωματούχοι οι Κριστίν Τζαρντίν (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες), Ρέιτσελ Χόπκινς (Εργατικό Κόμμα), λόρδος Άδονις (Εργατικό Κόμμα) και βαρόνη Μάσεϊ (Εργατικό Κόμμα).

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θανάσης Γκαβός
Λευκωσία, Κύπρος

Η ανάγκη διορισμού απεσταλμένου στο επίκεντρο συνομιλίας Χριστοδουλίδη-Σολτς: Σε τρία ονόματα φέρεται να έχει καταλήξει ο Γκουτέρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: