Ενόψει Πενταμερούς: Επιστολές προς Ράαμπ από φιλοκύπριους Βρετανούς βουλευτές και Κυπριακή Ομοσπονδία

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ. EPA, INDONESIAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ξεκάθαρη στήριξη σε μια επανενωμένη Κύπρο υπό μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και έκκληση προς τη βρετανική Κυβέρνηση να αντιταχθεί χωρίς περιστροφές στη διχοτομική ατζέντα της Τουρκίας, εκφράζουν με χωριστές επιστολές προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (APPG) για την Κύπρο και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Οι επιστολές έχουν απευθυνθεί προς τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη επιστολή, που έχει συνταχθεί από τον Πρόεδρο της APPG για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ κατόπιν συζητήσεων με την Ομοσπονδία, τονίζει με σαφήνεια ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σύμφωνα με «το διεθνές αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η επιστολή προσθέτει ότι «τα βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή εξυπηρετούνται καλύτερα έχοντας μία επανενωμένη, σταθερή και αληθινά ανεξάρτητη Κύπρο» και ως εκ τούτου «είναι αναγκαίο το σύστημα των εγγυήσεων που έχει με τόσο άσχημο τρόπο αποτύχει στην Κύπρο στο παρελθόν να καταργηθεί».

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Κύπρο υπογραμμίζει παράλληλα την αρνητική προσέγγιση των προσπαθειών επανένωσης από την Τουρκία, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες απόπειρες γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αυτή την αφορμή οι υπογράφοντες αναφέρουν πως είναι ξεκάθαρο ότι «δεν μπορούμε να υποτιμούμε ή να υποβαθμίζουμε τις δηλώσεις που γίνονται ή τις προθέσεις που επικοινωνούνται από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους».

  • Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δημόσια αξίωση του Προέδρου Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ για διχοτόμηση του νησιού.

Εν κατακλείδι, η βρετανική Κυβέρνηση καλείται από τους βουλευτές να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επερχόμενη συνάντηση και «να σταθεί σταθερά στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», ιδίως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η επιστολή συνυπογράφεται από την υπόλοιπη ηγεσία της διακομματικής επιτροπής, δηλαδή τους λόρδο Άντονις, τους βουλευτές Πάμπο Χαραλάμπους, Κριστίν Τζαρντίν, Κάρολαϊν Νόουκς, Τερέζα Βίλιερς και τη βαρόνη Μάσεϊ.

Στην επιστολή της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών διατυπώνεται η ελπίδα οι συνομιλίες να επιτύχουν πρόοδο προς μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Και εδώ τονίζεται η σημασία της υλοποίησης του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου λύσης με πολιτική ισότητα και με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει παράλληλα ότι «ως σύγχρονη και ελεύθερη χώρα, μια επανενωμένη Κύπρος δε χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις ή ξένα στρατεύματα ως μέρος του πλαισίου ασφαλείας της».

Η επιστολή προτρέπει επίσης τη βρετανική Κυβέρνηση να προσεγγίσει τις συνομιλίες με «ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές θέση ότι η λύση στο Κυπριακό ζήτημα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, να τηρεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

  • Καλείται επίσης η Κυβέρνηση του Λονδίνου «να είναι προετοιμασμένη να αποκρούσει δημοσίως απόπειρες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να διχοτομήσουν την Κύπρο και να διαιρέσουν μονίμως το λαό της».

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τα κελεύσματα της Τουρκίας περί μόνιμης διχοτόμησης ως «ξεκάθαρη παραβίαση» των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεως του 1960, τις οποίες έχει συνυπογράψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισημαίνονται επίσης οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου, όπως οι απόπειρες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το παράνομο «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Η επιστολή εγείρει επίσης αρκετά αλλά σημαντικά σημεία που άπτονται των επερχόμενων συνομιλιών, όπως η συμμετοχή της ΕΕ και η ανάγκη η επανενωμένη Κύπρος να συνιστά συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός/ΑΓΚ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Νεοφύτου: Δεν περιμένουμε λύση του Κυπριακού στη Γενεύη, αλλά την απαρχή διαλόγου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: