Σοκ στις Βρυξέλλες από την ψήφο των Ολλανδών: Σε exit poll προηγείται ο λαϊκιστής, αντι-ισλαμιστής Geert Wilders που έχει υποσχεθεί NEXIT

Party for Freedom (PVV) leader Geert Wilders (R) casts his vote in the House of Representatives elections at a polling station in The Hague, The Netherlands, 22 November 2023. EPA/REMKO DE WAAL




Ο βετεράνος αντι-ισλαμιστής λαϊκιστής ηγέτης Geert Wilders οδεύει προς μια δραματική νίκη στις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, σύμφωνα με ένα exit poll της Ipsos.

Μετά από 25 χρόνια στο ολλανδικό κοινοβούλιο, το κόμμα του Ελευθερία οδεύει προς 35 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πολύ μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, μια αριστερή συμμαχία.

Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα κλονίσει την ολλανδική πολιτική.

Αλλά θα παλέψει να βρει κόμματα που θα τον στηρίξουν στην κυβέρνηση.

Κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν μπορεί να κερδίσει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει μόνο του, και τρία μεγάλα κόμματα πίσω του έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τον κ. Wilders.

Η αριστερή συμμαχία υπό τον Φρανς Τίμερμανς προβλέπεται να έρθει δεύτερη με 26 έδρες.

Τo αρχικό φαβορί για να κερδίσει την κούρσα, οι κεντροδεξιοί φιλελεύθεροι υπό την νέα ηγέτη τους Dilan Yesilgöz, κατευθύνονται προς την τρίτη θέση.

Εάν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα θα προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη, καθώς η Ολλανδία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτού που έγινε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βίλντερς θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ, που ονομάστηκε «Nexit», αν και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει εθνική διάθεση να το κάνει.

Δεσμεύτηκε σήμερα να “επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς”, σε μια πρώτη αντίδραση

“Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα”

Ο Βίλντερς κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV “δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί”.

“Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν”, υπογράμμισε.

“Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης”, πρόσθεσε ο Βίλντερς ενώπιον των ενθουσιωδών υποστηρικτών του στη Χάγη.

Mε πληροφορίες από bbc.com 

Αναλύσεις BBC και Guardian για την Ολλανδία μετά τον Ρούτε: Η Τουρκάλα «κληρονόμος», ο ακροδεξιός σφετεριστής και ο ρυθμιστής Τίμερμανς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: